StoryEditorOCM
Dalmacijaračunalni aktualni sat

Vijećnici na sjednicu donijeli dobivene laptope kako bi dokazali da ih nisu prodali: 'Ne možeš ni na ulicu izaći, stalno pitaju imamo li koji!'

22. veljače 2017. - 00:01
vijecnici_dugirat12-210217

Medijskim napisima o laptopima kupljenima vijećnicima posvećen je cijeli aktualni sat Općinskog vijeća održan u utorak navečer u Dugom Ratu. Mediji se, istina, nisu odazvali u velikom broju, ali su vijećnici postupili u skladu s naputkom te su "za ovu prigodu", kako je stajalo u pozivu, donijeli dobivene laptope, kako bi, pokazalo se, potvrdili da ih nisu rasprodali.

Vijećnik Srećko Zelić oboružao se sa čak dva laptopa i tabletom, dok je nekolicina, poput Gorana Mladine, prijenosno računalo donijela u originalnoj kartonskoj ambalaži.

Zasmetalo im je, kako je u uvodu rekao načelnik Jerko Roglić, što prije objave novinskog teksta u Slobodnoj Dalmaciji i reportaže na RTL-u nisu kontaktirani svi vijećnici i načelnik, a novinarima su bili dostupni. Načelnik Roglić je podsjetio i na to da su prijenosna računala kupljena dogovorom koalicijskih vijećnika, a ostali su vijećnici to prihvatili.

– Dogovoreno je da se kupe računala snage, moći i cijene koja je potrebna za rad vijećnika – kazao je Roglić, te dodao da su kupljena s namjerom da se u prijelaznom razdoblju ljudi naviknu na računala, a nakon prestanka mandata da im kao polovna ostanu kao vrsta poklona.

Roglić je naglasio da većina vijećnika susjednih lokalnih uprava imaju toliku naknadu za svoj rad da svaki može kupiti po 7,5 tih računala. Mišljenja je da kupnja nije ni nemoralna ni neljudska, kako se to pisalo.

– Na novinare nisam ljut, ljut sam na predsjednika Općinskog vijeća – kazao je Srećko Zelić, te je svoju ljutnu obrazložio ocjenom da su u članku izrečene četiri prijesne laži:

– Prva, mi nismo digli ruke za ove laptope, bar ja nisam, niti je to bilo na ovom Vijeću, netko drugi je odlučio da nam to da. Druga, da smo prodali te laptope, očito je da nismo. Treća je laž, prema Zelićevim riječima, da je jedini koji je pristao od vijećnika razgovarati s novinarom bio Domagoj Vuković, član Hrvatske kršćanske demokratske stranke, koji je tada na sjednicu došao s laptopom, a osobno je provjeravao i utvrdio da novinar nikoga drugog nije ni zvao.

– Za ovo si ti, predsjedniče Vijeća, trebao odmah reagirati demantijem u "Slobodnoj" – prozvao je Zelić kolegu Dragu Klarića.

– Četvrto, ne manje bitno, odrekli smo se naknada za rad u Općinskom vijeću i onda su mislili da nas nagrade laptopom, a ne da nas prozivaju.

– Ne možeš na ulicu izać, pitaju "imaš li šta za prodat, koji laptop" – požalio se temperamentni Zelić.

Milan Trogrlić složio se s onim što je kazao Zelić, te je dodao kako se osobno osjetio pogođenim pisanjem novinara Slobodne Dalmacije Vinka Vukovića. Za sve je, kaže, saznao od mještana, koji su ga uputili i rekli mu da sve piše u novinama. Novinar, po ocjeni Trogrlića, voli malo populistički pisati, istaknuti neke naslove koji su na neki način sve njih kompromitirali.

– Stvorila se situacija kao da je propala država što smo mi ovo dobili – nezadovoljan je Trogrlić.

– Novinar je imao i moj broj telefona, ali me nije zvao – raspravi se pridružio i vijećnik Jadran Čizmić, kojemu je krivo i žao što je izišao članak.

– Ne zbog nas, nego zbog Općine Dugi Rat – kazao je Čizmić.

– Puno bi ljepše bilo da su se novinari ovako okupili kad je prva općina u Hrvatskoj u prošlom mandatu najbolje učenike i studente nagradila laptopima, a to je bila Općina Dugi Rat.

Ni Bernardina Petrića, rekao je, nitko nije zvao ni kontaktirao. Petrić je, međutim, zapitao kolegu Domagoja Vukovića zašto bi on nosio laptop na sjednicu kad Domagoj i dalje ustraje u pisanim materijalima za sjednice, osim ako ne misle igrati igrice. Petrić je, kaže, bio ponosan što je netko prepoznao njegov rad ili nerad, nije bitno, i poklonio mu laptop.

– Bio sam ponosan kao kad sam dobio Spomenicu Domovinskog rata – naglasio je Petrić – jer sam shvatio da Općina drži do nas vijećnika. Čist sam i ponosan, laptop nisam prodao – dodao je i usput prozvao ministra uprave koji je, kaže, dok je bio gradonačelnik u Omišu, vijećnicima davao 500 kuna naknade, došli – ne došli na sjednicu.

Srećko Zelić se i po drugi put uključio u raspravu, ovaj put umjesto prozivke, hvaleći predsjednika Vijeća da bez naknade "s nula kuna" obavlja svoju dužnost, kao i donačelnik općine.

Duji Vukoviću su, kazao je, najteže pali neugodni napadi od rođenog oca.

– Ovo mi je sve drugo lako, ali kad me on dočekao nakon onog teksta, ispalo je da sam lopov – požalio se Duje Vuković.

Taman kad se činilo da su vijećnici ujedinjeni u zdušnom kritiziranju medijskih napisa, za riječ se javio i prozvani Domagoj Vuković.

– Ispada da sam ja naručio taj članak, tako iznose Srećko i Milan – kazao je Domagoj Vuković potanko iznoseći kronologiju događanja i pisanja novinskih članaka.

– Mi iz opozicije nismo znali da će se ti laptopi kupiti – demantirao je načelnika i kolege vijećnike.

– Općina nema donačelnika općine – dodao je, te najavio da će i ubuduće kad ga neki novinar nazove dati izjavu i neće eskivirati.

Što se tiče prodaje laptopa, i u ovoj raspravi Domagoj Vuković je kazao da su svi znali, a on novinaru rekao, kako po mjestu kruže priče da su neki laptopi prodani. Ono što mu smeta, a rekao je i novinaru, jest to što nitko nije spomenuo iznos od 180 kuna koji vijećnici dobivaju po sjednici Vijeća, te da je načelnik laptope platio navodno s 54.000 kuna.

– A ispada da je Općina bogata – kazao je Domagoj Vuković, pozivajući načelnika da pazi na trošenje proračunskih sredstava u predizborno doba.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. travanj 2024 13:48