StoryEditorOCM
Dalmacijasamo ljubav

Goran, Toni, Bepo i ekipa krenuli su u akciju: pod grbom Hajduka niklo novo igralište!

25. veljače 2017. - 18:42
trogir_igraliste15-230217

Ovo je jedino naše igralište, ali gradske vlasti nije bilo briga za njega pa smo stvar uzeli u svoje ruke. Mi smo svi išli u ovu školu, i kad smo gledali to igralište kako se raspada, uhvatila nas je tuga. Organizirali smo ovu akciju i sredili što smo mogli – na svježe opituranom asfaltiranom igralištu iza OŠ Majstora Radovana u Trogiru ponosno nam govori 21-godišnji Toni Čulin, okružen društvom mlađahnih istomišljenika s kojima dijeli zasluge za pothvat.

Na prvi pogled, cinici među nama ove bi momke "otpisali" kao dio bezlične mase besperspektivne mladeži koja bez posla i cilja tumara kroz život. Što, i da je tako, ne bi bila njihova krivnja jer, kao što kaže ona stara – potrebno je selo da odgoji djete. Ali istina je, kako ćete doznati, daleko od toga.

Iako uglavnom nezaposleni, a nadajmo se ne i besperspektivni, ovi momci sebi nisu dopustili da budu bez cilja, što su i dokazali uspjelom inicijativom uređenja zapuštenog gradskog igrališta, posramivši odgovorne i zaduživši generaciju.

– Naš prijatelj Goran Stipčić, koji danas nije moga doći jer se zaposlija na dostavi pizze, zapravo je prvi na svom Fejsu, ima tome misec dana, objavija slike oronulog igrališta. I onda smo se mi s njim dogovorili da je to bolje objaviti preko Radija Bepo jer je bolje da to vidi sedamsto ljudi nego njegovih sto prijatelja. I tako je krenulo – zadovoljno će Toni, praćen smijehom društva koje se skupilo ne bi li radove na uređenju priveli kraju i na vrijeme za svečano otvaranje koje planiraju za utorak.

– Radio Bepo, neki lokalni radio? – sumnjičavo reagiram na otvorenu zafrkanciju.

– E! Ali to vam nije pravi radio, nego Fejs profil – odgovara smijuljeći se i sam pa nastavlja:

– Napravili smo ga nas dva, moj prijatelj ovdi Bepo Mičić i ja, zato što je on oduvijek tija imati svoj radio – dodaje upućujući nas na Bepa, koji širokim osmijehom potvrđuje njegove navode, pa dodaje kako su svojim virtualnim radijskim profilom u samo mjesec dana prikupili više od 700 pratitelja, čemu je, kaže, i priča s igralištem dosta pomogla.

– Samo ljubav. Bez ikakvih tenzija. To je naš moto. Tako napišite, molim vas – kratko će Bepo, dodavši kako i njihova imaginarna frekvencija 69,9 sama govori tome u prilog, a što je, smatra, očito i iz njihovih djela.
Dobacuju zatim i ostali uglas doživljaje s popularne stranice, kao i one vezane uz akciju "Želim park" – kako su nazvali inicijativu uređenja igrališta, ali ne žele, kažu, imenom istupati, jer za sve su zaslužni Toni i Bepo pa neka oni govore.

Kako doznajemo, akcija je pokrenuta početkom veljače, kad su širom Trogira osvanuli plakati s natpisom: "Naše poruke su jasne, a gradske vlasti zatvaraju oči", kojima su, uz prikupljanje donacija, probudili neočekivan interes tamošnje javnosti.

– Pa vi ste ozbiljni underground – šalom pohvaljujem odjeke inicijative.

– Revolucija! Rušimo vlast! Odjednom su svi počeli pitati tko je Radio Bepo – smiju se svi redom, pa dodaju kako je bilo i takvih komentara koji njihove aktivnosti vezuju uz predstojeće izbore, no to, ističu, s njima nema veze.

– To je naša dobra volja. To što smo se mi digli na noge nisu ničiji glasovi. Jednostavno znamo ljude i povezali smo ih u dobroj priči. Tu su dobri ljudi, svak će ti pomoć. I mi smo među sobom nešto prikupili... Neko je dao dvadeset, neko trideset kuna. Lokalni trgovci su isto donirali što su mogli i tako se skupilo; tu važ boje, tamo drugi materijali i onda smo prije dvi, tri subote organizirali akciju i počeli s radovima – prisjeća se Toni, dodavši kako su se te subote skuhale dvije, tri teće gulaša.

– A bilo je priko sto ljudi, među kojima i masa vridnih cura, ali i dice, jer Trogir je mali grad u kojem se svi znaju. Svi su se digli na noge i došli ovdje malo pripomoći, jer sramota je da jedno takvo igralište onakvo stoji – zadovoljno kaže, pa ističe kako im se, vidjevši da je priča zaživjela, donacijom pridružio i trogirski Holding.

Opiturale su, kako doznajemo, vrijedne ruke tako centralni grb te crte na terenu, kao i koševe i branke, na kojima su zamijenili i mrežice, a raščistile su i raslinje u zabačenom predjelu dvorišta, gdje su među smećem pronađene čak i šprice, igle... da bi uz pomoć HEP-a popravili i rasvjetu.

No, najviše se ponose, kažu, bojama Hajduka, koje sada krase ovo, do jučer sumorno igralište, a na zidiću gdje je naveden niz godina kad je Hajduk osvojio prvenstvo posljednja je "kućica" ostavljena prazna.

– Za iduće prvenstvo koje će naš Hajduk osvojiti, samo kada će to biti, ne znamo – priznaju s gorkim osmijehom, pa dodaju kako skorom svečanom otvaranju prethodi tek oslikavanje murala s trogirskom rivom i tri lavlje glave – grbom Dalmacije, koje će ovih dana napraviti grafiteri Horus i Nel.

– Sada smo stavili ogradu i katanac, a ravnatelj dvorane Marin Pavković, s kojim smo u odličnim odnosima i koji nam je također pomogao donacijom boja, dao nam je i ključeve, te smo dogovorili da će nam paliti reflektore kada god poželimo zaigrati na balun – otkriva nam domišljati mladić, ne skrivajući uzbuđenje zbog otvaranja, kad će u sklopu turnira kvartova prvi put iskušati novi teren.

Iz Radio Bepa navaljuju kako je ovo tek početak njihove priče koja će težiti popravljanju u gradu na korist mladih, a ne isključuju, kažu, ni prave radijske ambicije, pozivajući simpatizere da ostanu otvoreni do novog "slušanja".

Ovdje se osjećamo sigurno

Za našeg smo posjeta na igralištu sreli odgojiteljice Andrijanu i Lovorku i mališane iz Dječjeg vrtića "Trogir", koje su također pohvalile napore svojih nekadašnjih polaznika, zaslužnih za novi izgled starog dvorišta.

– Mi rado dolazimo ovdje s djecom jer je tu širok i ograđen prostor pa se osjećamo sigurno. A sada ovo, otkako su uredili, napokon na nešto sliči. Prije je bilo zapušteno, puno smeća i neuredno, pa smo i mi s djecom na Dan planeta Zemlje ovdje skupljali smeće. Bravo za dečke! – kazale su odgojiteljice.

Stipčić: I grad je s vama

I trogirski je gradonačelnik Ante Stipčić pun hvale za svoje mlade sugrađane, koje će, kako nam je kazao, podržati u svakoj takvoj budućoj inicijativi. Kazao je i da nije upoznat s eventualnom neraspoloživošću Grada da podrži njihove aktivnosti, ističući kako je u dogovoru s ravnateljem JUSOT-a odobrio donaciju kojom je i Grad simbolično sudjelovao u ovoj akciji.

– To je pozitivna akcija tih pozitivnih momaka, kojom ispravljaju razulareno ponašanje nekih koji su noću običavali tamo dolaziti. Mi ćemo ih uvijek podržati u skladu s našim skromnim mogućnostima, koje su, ipak, iz godine u godinu sve veće, jer potrebe mladih, pogotovo u amaterskom sporu, kulturi i znanosti, prepoznajemo kao naš prioritet – kazao je gradonačelnik Stipčić, navodeći kako je Grad prošle godine, prvi put nakon 15 godina, uložio u obnavljanje sportskih objekata 500 tisuća kuna, koliko je za tu svrhu predviđeno i u ovoj godini.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 22:55