StoryEditorOCM
Dalmacijaizgorio financ

Imotske maškare se posvađale pa zapalile krnju Lalovca

27. veljače 2017. - 23:18
_DSC3335

Malo je mjesta u Hrvatskoj koja se mogu pohvaliti dugom tradicijom organiziranih pokladnih običaja kao što to može Imotski. Prema nekim pisanim dokumentima, pokladne povorke Imotskim organizirane su još daleke 1860. godine.

Ono što baš Imoćane čini posebnim jest činjenica što više od devedeset posto maski iziđe iz takozvane kućne radinosti.

No budući da svako malo dalmatinsko mjesto ima svoje posebnosti, a Imotski je sigurno u tome jedinstven, unutar samog društva "Bakove svečanosti“ - koje i organizira spomenute programe - došlo je do rascjepa. No i te svađe idu ukorak s vremenom u kojemu se i organiziraju poklade.

Ovogodišnja pokladna povorka, gdje je po tradiciji središnja figura bio stari Bako (Josip Brajo Malić), ulicama Imotskog odisala je pravim štihom majstora maski i kostima.

Bili su tu i najmlađi iz dječjeg vrtića "Loptica" sa svojom tetom Marijom Kukulj, bile su tu i prvonagrađene maske sa središnjeg maskiranog plesa, gdje je prvu nagradu u pojedinačnoj konkurenciji osvojila bivša miss Hrvatske Josipa Kusić s izvanrednom maskom iz bajke Trnoružica.

Grupnu nagradu osvojila je maska "Sve je kriva jabuka“, Evin i Adamov grijeh u režiji uvijek kreativne Tihomile Cvetković i njezine kćeri Ivone.

Inače, glavni lik karnevala neodoljivo je podsjećao na bivšeg ministra financija Borisa Lalovca, iako organizator tvrdi da je lik tako ispao jer su htjeli da bude neodređen. Ipak, zapaljen je za sve grijehe u prošloj godini pred mnoštvom na središnjem imotskom trgu.

Imotske pokladne manifestacije završavaju u utorak tradicionalnom priredbom "Večer humora i zabave" u kinu u Imotskom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 05:26