StoryEditorOCM
Dalmacijakuća s grbom

'Urušili su se stropovi i krov, bilo je pakleno!': bolesna Trogiranka zbog stravičnog požara ostala beskućnica

Piše Gordana DRAGAN
3. ožujka 2017. - 10:43

Da nije bilo moje susjede Mirjane Bilić i naših vatrogasaca, dogodila bi se prava tragedija! Kuća bi cijela izgorjela, ja i sin u njoj, a možda i cijeli grad. Moja kuća je u zaštićenom UNESCO-ovu gradu. Stara je šest stoljeća i na njezinu zidu je uklesan grb obitelji Deanković, mojeg pradjeda. Pogledajte, kroz prozor, pogledajte grb, slikajte ga, molim vas.

Tim riječima, plačući u sav glas, dočekala nas je 85-godišnja Alida Korun na čijoj je obiteljskoj kući u Lucićevoj ulici broj 3 u povijesnoj jezgri Trogira u srijedu oko 3.30 izbio požar. Potpuno je izgorjelo krovište, potkrovlje i drugi kat. Vatrogasci su spriječili da vatra proguta prvi kat i prizemlje. Požar je lokaliziran jučer u 7.44, ali su gasitelji i policija cijelo prijepodne bili na terenu.

Shrvanu staricu, koja je usred noći postala beskućnicom, zbrinula je susjeda Mirjana koja stanuje u kući nasuprot njezinoj. Čitajući do kasno, Mirjana je prva osjetila miris dima, najprije pomislivši da se nešto dogodilo u njezinoj kući. No, kada je otvorila prozor, bilo joj je jasno da je požar izbio u kući Korunovih, te je pozvala šurjaka Joška Grozdanića da nazove vatrogasce. Mirjana je cijelo vrijeme smirivala šokiranu prijateljicu.

- U pidžami sam, sve su mi stvari ostale u kući... Tablete za srce su mi u sobi. Teško sam bolesna. Pala sam prije ovog dođađaja i cijela se polomila, od ramena do koljena, stopala…Samo mi je još ovo trebalo - očajavala je Alida.

Stigla je trogirska Hitna medicinska pomoć te je dobila tri injekcije za smirenje.

- Noge su mi klecale od šoka, tili su me odvest u bolnicu, ali nisam pristala, potpisala sam da neću - kaže Alida.

Utučena žena pokušala nam je opisati kako je došlo do požara.

- Krenula sam leći oko 22 sata. Kao i uvijek, popijem tabletu za spavanje. Moja soba je na prvom katu, a do nje je sinova. Oko 3 i pol on me panično zvao: Majko, majko, izađi vanka, neću da izgoriš! U bunilu sam se digla i ugledala dim kako suklja. Sin me izvukao vani.

Spasila me moja Mirjana, primila me u svoj dom, inače bih teško bolesna usred noći, po kiši i nevremenu, ostala na ulici - kazuje Alida, koja u toj kući živi sa sinom i kćeri. Udovica je ostala prije tri godine, a sada živi od mirovine. Dodaje kako im je požar učinio veliku štetu, te da nema pojma kako sanirati uništeno jer nemaju novca.

Duško Civadelić, zapovjednik DVD-a Trogir, istaknuo je kako su im vatra i gusti dim na trenutke zadavali veliku glavobolju.

- U jednom trenutku, kad je grupa vatrogasaca ulazila kroz objekt, došlo je do urušavanja stropova i krova. Bilo je pakleno, jer su jaki pljusak i vjetar otežavali gašenje. Gasiti požar u staroj gradskoj jezgri nije nimalo jednostavno. Pristup ovoj kući nije bio moguć vozilima, pa smo koristili ljestve i cijevnu armaturu za gašenje. Kako su u staroj jezgri sve kuće spojene zidovima i krovištima, penjali smo se na susjedne krovove kako bismo ugasili požar. Mogao nam se dogoditi "domino efekt“, da se vatra počne širiti s kuće na kuću. No, to se, na svu sreću, nije dogodilo. Najvažnije je u svemu što nije bilo ljudskih žrtava - istaknuo je zapovjednik Civadelić.

Nakon dojave o požaru, na teren je izišlo dvadeset i pet vatrogasaca s deset vatrogasnih vozila, a pomoć su Trogiranima pružili dragovoljni vatrogasci iz Okruga, Seget Vranjice i Slatina.


Nastradale samo kupe

Kako obiteljska kuća Korunovih graniči sa zgradom Muzeja grada Trogira, prijetila je opasnost da požar zahvati i nju. Zid i krovište Galerije Cate Dujšin-Ribar koja se nalazi u sklopu Muzeja spojeni su s kućom Korunovih. Ravnateljica Muzeja dr. sc. Fani Celio Cega kaže kako je bila na terenu sve do jutra.

Na svu sreću, zahvaljujući brzoj intervenciji vatrogasaca sve je prošlo u redu. U galeriji nema nikakve materijalne štete, osim što su vatrogasci na krovištu prilikom gašenja polomili nekoliko crjepova - rekla je ravnateljica.


Krive električne instalacije?

Što je uzrok požara znat će se nakon policijskog očevida. Vlasnica kuće Alida Korun pretpostavlja da je zaiskrilo na vanjskoj eklektičnoj instalaciji kad su se spojile dvije "otvorene“ dotrajale električne žice.

Alida kaže kako je tu instalaciju još prije trideset godina postavio jedan trogirski električar te da je već tada sumnjala da posao nije dobro obavljen. Nagađa se da je zbog toga vatra najprije zahvatila krovište i potkrovlje, a potom drugi kat.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 12:22