StoryEditorOCM
Dalmacijakiša natopila dalmaciju

Strpite se još malo, stižu sunce i bura: u okolici Omiša palo više od 40 litara po metru kvadratnom

Piše PSD
7. ožujka 2017. - 15:41

Promjenljivo vrijeme se nastavilo i u ovome tjednu. Na Jadranu puše jaka i olujna bura, ponegdje na udare i orkanska.

Na srednjem Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije vrijeme je promjenljivo, pa i pretežno oblačno, povremeno s kišom. Kiša često pada u obliku pljuskova praćenih gmljavinom.

Na jugu Hrvatske oblačno je s kišom i grmljavinom, a mjestimice su mogući i obilniji pljuskovi. Jako i vrlo jako jugo slabi i okreće na istočnjak i buru. Temperatura zraka je uglavnom između 10 i 14 °C.

Najjači udari vjetra u Dalmaciji danas su zabilježeni na Promini gdje je u popodnevnim satima puhao brzinom preko 65 km/h. U Šibeniku vjetar puše brzinom 60 km/h, što je gotovo dva puta jače nego u Splitu gdje je izmjerena brzina vjetra nešto viša od 30 km/h. Ista brzina vjetra izmjerena je i u Dubrovniku i Hvaru. U Zadru vjetar puše znatno slabije ili ga gotovo i nema.

Rekorder po količini kiše bile su Kučiće u kojima je palo 42 litra kiše po metru kvadratnom. U Šibeniku je palo oko 10 litara kiše po metru kvadratnom, a dvostruko više je palo u Splitu. U Zadru je izmjereno 3 litra po metru kvadratnom, u Dubrovniku 6.

Stanje u prometu

Zbog olujnog vjetra samo za osobna vozila otvoreni su A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Kikovica i Delnice, A7 riječka obilaznica na dionici Orehovica-Škurinje, brza cesta između čvorova Kikovica i Čavle, Jadranska magistrala između Senja i Svete Marije Magdalene, DC54 Maslenica- Zaton Obrovački i Paški most, javlja HAK.

Za sav promet, zbog olujnog vjetra, zatvorena je autocesta A1 između čvorova Sveti Rok i Posedarje. Obilazak je državnim cestama preko Karina, Obrovca i Gračaca.

Mokri i skliski kolnici usporavaju promet u Hrvatskom primorju, Gorskom kotaru, Lici, Dalmaciji, sjeverozapadnoj i središnjoj Hrvatskoj i Slavoniji.

Vrijeme sutra

Srijeda će biti suha i djelomično sunčana, većinom na sjevernom Jadranu uz promjenjivu naoblaku. Veći dio dana puhat će slab vjetar različitih smjerova. Navečer će zapuhati slabo do umjereno jugo.

Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju će se kretati od -3 do 3°C, a uz obalu i na otocima od 2 do 9°C.

Najviše očekivane dnevne temperature u srijedu biti će u rasponu od 11 do 16°C.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 10:00