StoryEditorOCM
Dalmacijasvi u prirodu

Konačno stiže pravo proljeće: spremajte zimsku odjeću i vadite dekice za piknik - pred nama je duže razdoblje toplog i sunčanog vremena!

Piše M. R.
9. ožujka 2017. - 13:14
split_znjan6-120217

Trenutni prognostički modeli kazuju da je pred nama najmanje desetak dana lijepog i sunčanog vremana. Temperature će biti ugodne, idealne za boravak na otvorenom.

Iako ni kalendarsko proljeće nije daleko, već sada možemo reći da nam stiže za mnoge najljepše razdoblje godine.

U Dalmaciji će se najniže dnevne temperature spuštati do pet stupnjeva Celzijusovih, a najviše dnevne penjat će se do 15. Neće biti jače bure, a moguće pogoršanje na vidiku je tek krajem sljedećeg tjedna.

Naglasimo da se radi o dugoročnim prognozama, a one su sve manje pouzdane što se radi o duljem vremenskom periodu.

U našoj galeriji pogledajte prognoze Accuweathera i Norveškog meteorološkog instituta za Zadar, Šibenik, Split i Dubrovnik.

Vakula: Proljeće, ljeto - iznadprosječna toplina

- Trenutačne prognoze upućuju na u većini Hrvatske povećanu vjerojatnost sušnog ili najviše prosječno kišovito i proljeća i ljeta, ali opreznost je nužna zbog očekivanih pljuskovitih oborina, kao i zbog poznate nepouzdanosti u prognoziranju oborine - rekao je za HRT prije nekoliko dana naš poznati prognostičar Zoran Vakula.

Srećom, za temperaturu je stanje znatno pouzdanije - vrlo je velika vjerojatnost da će svi mjeseci od travnja do kolovoza u većini Hrvatske biti barem malo topliji od prosjeka. 

Štoviše, od lipnja do kolovoza moguće je i znatnije pozitivno odstupanje, što još uvijek ne znači da će biti i toplinskih valova koji mogu djelovati na zdravlje. No, razdoblja iznadprosječne topline gotovo će sigurno biti - kazao je Vakula.

 
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 03:10