StoryEditorOCM
Dalmacijavelik interes

Održana pomocija zanimljivog djela fra Vjeke Vrcića 'Župe Imotske krajine'

13. ožujka 2017. - 23:17
Zupe_Imotske_krajine2

Iz tiska je izišla najnovija monografija Župe Imotske krajine (prvi i drugi dio 1978. -1980.) poznatog imotskog svećenika, pisca i povjesničara fra Vjeke Vrčića.

Na čak 640 stranica opisane su župe, ali i događaji, te poznate osobe 23 župe Imotske krajine, Slivno, Rašćane, Krstatice, Podbablje, Poljica, Runovići, Podosoje, Vinjani, Proložac, Ričice, Lokvičići, Studenci, Lovreć-Opanci, Zagvozd, Medov Dolac, Grabovac, Cista, Dobranje, Svib, Aržano, Biorine, Stara Župa Vrdol ili Vrdovo.

Ono što ovo najnovije izdanje čini posebnim i daje jedno novo svjetlo na život i običaje ljudi Imotske krajine jest i to da je u knjizi opisan zemljopisni smještaj župa, ekonomsko stanje, detaljni podaci o pojedinim plemenima, a fra Vjeko je nastojao prodrijeti do 'korijena' plemenske loze u svakoj župi.

U knjizi se opisuje i kulturni i društveni život pojedinog mjesta i plemena, početak školstva i najpoznatije osobe Imotske krajine sve do 1945. godine.

Detaljan je i popis svećenika župa, popis povijesnih spomenika, te je ovo zaista jedno vrijedno djelo. Monografija imotskih župa, u izdanju Kulturne udruge "Kap" iz Imotskoga, već je izazvala veliko zanimanje diljem Imotske krajine, ali i među Imoćanima u Hrvatskoj i izvan nje.

Za informaciju našim uvaženim čitateljima, posebno onima izvan Imotske krajine, ova knjiga se može naručiti i preko mobitela 099/638 1455 ili na mail vvedranvrcic@gmail.com.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 03:31