StoryEditorOCM
DalmacijaKAD MEŠTRI ZAPLEŠU

Na večeri bračkih obrtnika objavljeno: budući turistički djelatnici školovat će se u Supetru

15. ožujka 2017. - 20:59
DSC_0400.JPG

Tradicionalni obrtnički ples u Supetru nezaobilazno je mjesto druženja bračkih obrtnika, i svih, na koncu, koji vole Jolu, a koji je prisutne tu večer zabavljao. Prigoda je to bila i za svojevrstan rezime godišnjeg rada Udruženja obrtnika Brač koji okuplja gotovo tristo obrtnika, njihovih obitelji i prijatelja te predstavnika društvenog i javnog života otoka Brača.

Udruženje bračkih obrtnika, koje ovu večer organizira, veliku pozornost posvećuje aktivnostima pojedinih obrtničkih sekcija, osobito onih tradicijskih, te njihovog doprinosa k očuvanju obrtništva i baštine otoka Brača te razvoju turizma.

U tom su smislu tradicionalno dodijeljene godišnje nagrade za doprinos obrtništvu koje su primiliPaul Matas iz Pizzerie Mario koji je nastavio obiteljski posao, baš kao što je to učinio iEngel Bersiha, vlasnik pekarnice u Supetru. Nagradu su primili i Robert Škegro čiji se posao s najmom skutera iz godine u godine širi ponudom, te taksist Tino Peša.

Za izuzetan doprinos dodijelile su nagrade i za životno djelo osobama koje su u svom poslu gotovo i trideset godina. Bogdan Pelagić, vlasnik je građevinskog obrta Livel Sutivan koji posluje od 1985. godine. Dragan Džimbeg započeo je s radom svoje autoradionice 1989. godine.

Tonči Jakšić pravi je predstavnik ribarske obiteljske tradicije koji se prilagodio i turističkom životu Bola. Ranka Vladislavić i Dolores Jugović,obje dolaze iz frizerske struke, a iza njih su godine iskustava, natjecanja, a možda i najvažnije, osposobljavanja budućih bračkih frizerki koje su kod njih odrađivale praksu.Mirjana Frančeski može se pohvaliti s nizom nagrada s natjecanja florista, ali i brojnim europskim zemljama koje je posjećivala kako bi svoje znanje usavršila.

- Uistinu vam veliko hvala za nagrade koje predstavljaju zahvalu za trud i zalaganja svih nas za razvoj obrtništva otoka Brača, kazala je u ime svih nagrađena Dolores Jugović.

A ovom prigodom objavljena je i vijest kako je Upravni odjel za društvene djelatnosti Splitsko-dalmatinske županije odobrio otvaranje programa nastave turističkog smjera, za zvanje HTT, hotelijersko-turistički tehničar, Srednjoj školi Brač u Supetru.

- S podatkom o broju novootvorenih hotela u Hrvatskoj, u hotelijerskom se i turističkom sektoru predviđa i otvaranje dvadeset tisuća radnih mjesta. Baš je nedavno povjerenstvo iz resornog Ministarstva našoj školi dalo visoku ocjenu i što se tiče sadržaja i kadrova. Nastojat ćemo, kao i do sada, otoku pružiti kvalitetan i potreban kadar, pa tako i ovim novim smjerom koji će krenuti već od jeseni, zahvaljujući pomoći u lobiranju upravo Udruženja obrtnika te njegove predsjednice Danice Baričević, obavijestio je Ivan Meštrović, ravnatelj Srednje škole Brač.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 09:18