StoryEditorOCM
DalmacijaSTRUJA IZ KORITA

Iz Cetine još 1,5 milijardi kilovatsati: potpisan ugovor za projekt vrijedan tri milijuna kuna

16. ožujka 2017. - 21:49

U Splitsko-dalmatinskoj županiji u četvrtak je potpisan ugovor o izradi idejnog rješenja sa studijom izvodljivosti za "Održivo korištenje vodnih resursa sliva Cetine u svrhu poboljšanja zaštite od poplava i navodnjavanja u Sinjskom polju te dodatnom proizvodnjom električne energije u slivu rijeke Cetine".

Ugovor su potpisali župan Zlatko Ževrnja, Zoran Đuroković, generalni direktor Hrvatskih voda, Nikola Rukavina, predsjednik Uprave HEP Proizvodnje, (spriječeni Perica Jukić, predsjednik Uprave HEP-a, potpisat će naknadno) te Mirko Ivančić u ime Projektnog biroa Split i Elektroprojekta Zagreb koji će izraditi idejno rješenje i studiju izvodivosti.

Ukupna je vrijednost potpisanog ugovora tri milijuna kuna, od čega su po 10 posto osigurali Županija i Hrvatske vode, a 80 posto HEP.

Potpisivanju ugovora nazočili su Draško Dalić, predsjednik vlade Herceg-bosanske županije iz BiH, te čelnici općine Otok i grada Sinja.

– Pokretanjem ovoga strateškog projekta, procijenjene vrijednosti sedam milijardi kuna, oživotvorit ćemo naš razvojni koncept stvaranja uvjeta za podržavanje poljoprivredne proizvodnje u Sinjskom polju, zaštitu od štetnog utjecaja voda i proizvodnju električne energije. Do kraja godine napravit ćemo idejno rješenje i studiju izvedivosti, odmah potom idejni projekt i studiju utjecaja na okoliš, a sve pripreme do građevinske dozvole zacrtali smo obaviti do 2021., kad bi počela izgradnja. Naša Županija pokrenula je izradu sustava navodnjavanja za 470 hektara nekadašnje Trnovače i tu smo pred lokacijskom dozvolom. Ovaj nas projekt izuzetno veseli jer je riječ o razvoju i proizvodnji – kazao je Ževrnja.

Draško Dalić istaknuo je kako su u planovima Hercegbosanske županije gradnja dviju hidroelektrana, čime bi se riješili štetnog utjecaja voda u Livanjskom, Duvanjskom, Grahovskom i Glamočkom polju, a sva četiri su na slivu rijeke Cetine.

– Nova proizvodnja električne energije ostvarila bi se izgradnjom reverzibilne HE Korita, iz koje bismo godišnje dobivali milijardu i 400 milijuna kilovatsati, a godišnja potrošnja struje u cijeloj Hrvatskoj je 18 milijardi – kazao je Nikola Rukavina. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 20:30