StoryEditorOCM
Dalmacijaneće biti raskida ugovora

Viadukt prebacio krivnju za kašnjenje na čiovskom mostu: Isprika Trogiranima, ali nismo mi odgovorni

20. ožujka 2017. - 15:22

Most na Čiovu trebao bi biti gotov ove zime, neće biti raskida ugovora s izvoditeljem radova zagrebačkim Viaduktom čije će se poslovanje stabilizirati kako bi mogao dovršiti most. To su najvažniji zaključci jučerašnjeg sastanka u Hrvatskim cestama o mostu na Čiovu, s kojima je javnost upoznao predsjednik Uprave Viadukta Joško Mikulić.

- Ne znam odakle 25.veljače iduće godine kao novi rok dovršetka mosta na Čiovu, mi iza toga ne stojimo. U svakom slučaju, 'Viadukt' je svoj dio posla, betonsku konstrukciju i utemeljenje, dovršio još krajem prošle godine, što je i bio rok prema ugovoru, i praktički nemamo što raditi na gradilištu. Problem je čelična konstrukcija mosta koja nije gotova - naznačio je Mikulić, optuživši za kašnjenje radova na Čiovu naručitelja investicije, javno poduzeće Hrvatske ceste.

Prema riječima Mikulića, kašnjenje radova na čiovskom mostu ima dva uzroka. Prvi je krivi projekt utemeljenja mosta koji su naručile Hrvatske ceste i predale Viaduktu na gradilišu, a drugi, tvrdi prvi čovjek Viadukta, nevoljkost Hrvatskih cesta da financiraju gradnju čelične konstrukcije mosta.

- Stari projekt utemeljenja mosta rađen je za lokaciju koja je promijenjena, a na izradu i financiranje novog projekta utemeljenja mosta potrošili smo oko četiri mjeseca i vlastiti novac, mada na to nismo bili obvezni prema ugovoru. Da se u našoj situaciji našla strana kompanija, jednostavno bi čekala da problem riješe Hrvatske ceste. No, mi smo se uhvatili posla znajući što most znači Trogiru i njegovim građanima kojima se ovom prilikom ispričavam za kašnjenje radova, ali nije naša krivica za to - naveo je Mikulić, izrazivši pohvale projektu utemeljenja mosta koji su napravili inžinjeri njegove tvrtke. Tvrdi da će se taj projekt izučavati na građevinskim fakultetima.

Prešavši na krah narudžbe čelične konstrukcije mosta od makedonske 'Iskre', iza koje narudžbe stoji 'Viadukt', Mikulić se pravdao da je 'Iskra' renomirana kompanija koja se našla u problemima koje, kaže, nitko nije mogao predvidjeti.

- Vlasnici 'Iskre' su grčki poduzetnici koji, zbog kraha grčkog financijskog sustava, nisu mogli naći investitora. Stoga smo mi u 'Viaduktu' odlučili financirati 'Iskri' nabavu materijala za trećinu konstrukcije, a dvije trećine smo naručili kod domaćih podizvoditelja, 'Đure Đakovića' i 'ZM Vikoma'. I tada se događa stvar potpuno neuobičajena u ovakvim poslovima, da Hrvatske ceste ne žele financirati gradnju konstrukcije u 'Đuri Đakoviću' i 'ZM Vikomu'. I opet je 'Viadukt' uskočio, realizirao kredit od 26 milijuna kuna za potrebe 'Đure Đakovića' i 'ZM Vikoma', ali radovi na konstrukciji još nisu gotovi - ispripovijedao je direktor 'Viadukta'.

On procjenjuje da će 'Viadukt' kada se podvuče crta gradnje mosta na Čiovu biti u gubitku, kaže, više desetaka milijuna kuna. Ugovorena cijena mosta, inače, je 129 milijuna kuna, od čega je pola iznosa trošak čelične konstrukcije.

- Ovdje govorimo o širem problemu našeg građevinskog tržišta koje je deregulirano, radi se po cijenama koje su ispod svake isplativosti, nedostaje kvalificiranih radnika i poštivanja rokova plaćanja od države. Uz to, ne povlačimo sredstva iz kohezijskih fondova Europske unije za građevinu onako kako bi morali i mogli. To je ključni problem ove zemlje - ističe Joško Mikulić.

Opisujući situaciju u 'Viaduktu', Mikulić je potvrdio da plaće radnicima kasne, ali, tvrdi, ne radi se o tri zaostale plaće.

- Dugujemo jednu plaću radnicima, na koju smo već platili poreze i doprinose države. To će biti riješeno, vjerujemo, kroz nekoliko dana. Naša kompanija je solventna, imamo ugovorene poslove od milijardu kuna i nije upitno održivo poslovanje u ovoj i narednim godinama - ustvrdio je predsjednik Uprave 'Viadukta'.

U 'Viaduktu' se žale na ponašanje javnih poduzeća koja šalju na arbitražu i sudove potraživanja 'Viadukta' prema njima. Na arbitraži i sudovima je oko 140 milijuna kuna potraživanja 'Viadukta' prema javnim poduzećima. Mikulić nam je potvrdio da su jedna od tvrtki s kojima Viadukt ima arbitražu i Hrvatske autoceste.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 02:50