StoryEditorOCM
Dalmacijapiši propalo

Norveški investitori dali milijune za zemljište koje nikad nisu dobili, a sud zabranio da im se vrati uloženi novac: propada li projekt od 250 milijuna eura zbog pravne zavrzlame?

23. ožujka 2017. - 14:47

Prije nekoliko dana Trgovački sud u Splitu nepravomoćnom je presudom odbio tužbu tvrtke "P.P.K. nekretnine" iz Zagreba ("Prima Property Kroatia nekretnine", koju su osnovali investitori iz Norveške koji, pak, već godinama pokušavaju razviti projekt luksuznog ljetnog resorta "Zaljev sv. Jurja"), u kojoj se tražilo da sud potvrdi raskidanje kupoprodajnog ugovora s Općinom Sućuraj, proglasi ga ništetnim te da ta hvarska općina vrati Norvežanima ukupno više od sedam milijuna i 217 tisuća kuna plus kamate od 2011. godine.

Norvežani su u travnju 2015. godine tužili Općinu tvrdeći da su 22. ožujka 2012. sklopili kupoprodajni ugovor kojim su kupili 14 i pol tisuća četvornih metara šume i nešto manje od 14 tisuća kvadrata vinograda, a sve na osnovi javnog natječaja. U trenutku objave natječaja, u prosincu 2011. godine, vlasništvo nekretnina bilo je upisano u korist Općenarodne imovine – Mjesni narodni odbor Sućuraj.

Postupak ide dalje

U tužbi se navodi da je Općina tražila upis prava vlasništva u siječnju 2012. tvrdeći da je riječ o nekretninama koje su se na dan stupanja na snagu Zakona o poljoprivrednom zemljištu (24. srpnja 1991.) i Zakona o šumama (16. listopada 1990.) nalazile unutar građevinskog područja Općine Sućuraj i predstavljale građevinsko zemljište, te da su nekretnine na temelju Zakona o lokalnoj upravi i samoupravi i Odluke Vlade RH od 11. prosinca 1996. postale vlasništvo Općine. Država se žalila na odluku Općinskog suda u Starom Gradu i Županijski je sud u Splitu odbio kao neosnovan zahtjev Općine za upis vlasništva.

Norvežani su tvrdili da je zbog takve situacije postalo očito da Općina neće biti u mogućnosti uknjižiti svoje pravo vlasništva na nekretninama, pa tako ni prenijeti pravo vlasništva na njih. Zbog toga su Norvežani 20. veljače 2015. godine Općini poslali dopis o raskidu ugovora i tražili natrag svojih više od sedam milijuna kuna koje su platili.

Općina Sućuraj je preko odvjetnika Ivana Jonjića odgovorila da ono što su stranke ugovorile vrijedi i da se Općina pridržava svih svojih ugovornih obveza te da nastavlja voditi postupak uknjižbe izvanrednim pravnim lijekovima, kao i da je pokrenula postupak utvrđenja prava vlasništva.

Čeka se Ustavni sud

– Tako tek kada, i ako, Ustavni sud RH odluči da Općina nema pravo vlasništva, nego netko treći, izvršit će se povrat kupovnine, ali ne i prije jer su stranke tako ugovorile. Predmetna prodaja nekretnina je pokrenuta na zahtjev tužitelja koji je poslao pisanu ponudu tuženiku – odgovorili su, među ostalim, iz Općine Sućuraj.

Sutkinja Ivana Madunić presudila je da raskid ugovora nije osnovan i da Norvežani na to nisu imali pravo, među ostalim i zato jer u kupoprodajnom ugovoru stoji da u slučaju ovakve situacije (pitanje vlasničkih prava od strane trećih osoba) kupac nema pravo na raskid cijelog ugovora, nego ima pravo na "razmjerno smanjenje ukupne kupoprodajne cijene primjenom obračuna po ugovorenoj jediničnoj cijeni". Kako sud smatra da Općina ispunjava svoje obveze iz ugovora, tako je odbijen i zahtjev Norvežana za povrat novca. Odbila je kao suvišne i sve dokazne prijedloge odvjetničkog tima "P.P.K. nekretnina".

Upitali smo jučer sadašnjeg načelnika Sućurja Ivana Slavića što ova presuda znači za Općinu i kakva je budućnost projekta koji se pokušava realizirati već godinama i koji "teži", prema pisanju medija, 250 milijuna eura.

– Ne bih želio komentirati ovu nepravomoćnu presudu, samo mogu reći da je naš odvjetnik odradio odličan posao. Neovisno o ovome želim naglasiti da smo i dalje otvoreni za suradnju s investitorom i da i dalje želimo razvijati ovaj projekt. Mene više zanima gdje je otišlo tih 7,2 milijuna kuna? E, pa, velika većina, u pet mjeseci pet milijuna kuna, potrošena je na neke šumske putove i prostorne planove kojih imamo više nego Zagreb. Ni kuna nije uložena u infrastrukturne projekte i žalosno je da je toliki novac "nestao" – komentirao je Slavić.

P.P.K. nekretnine: Iskoristit ćemo sve pravne mogućnosti

Sam sud nije ulazio u bit spornog odnosa već je zaključio da još nisu iscrpljeni svi pravni lijekovi definirani spornim ugovorom te je s tim argumentom naš zahtjev odbijen. Morali smo pokrenuti spor jer nismo mogli steći pravo vlasništva zemljišta koje je predmet ugovora kao niti dozvoliti da se na uplaćena sredstva primjeni zastara, što bi nas onemogućilo tražiti povrat sredstava sudskim putem. Iskoristit ćemo sve pravne mogućnosti i u narednom razdoblju kako bismo zaštitili imovinu i interese našeg društva. Ovo je samo jedna od više čestica koje se nalaze u obuhvatu budućeg projekta. Za većinu ostalih čestica vode se postupci za utvrđivanje vlasništva između države, općine ili pojedinačnih vlasnika, za koje se nadamo da će uskoro biti pravomoćno privedene kraju, što bi omogućilo realizaciju projekta - navode iz tvrtke P.P.K. nekretnine.

 

 
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 10:08