StoryEditorOCM
DalmacijaZAVAPILI PREMA NEBESIMA

Interventna policija protiv vojnog invalida u kolicima, majke s djecom, molitve i raspela: nakon nevjerojatne drame u Omišu stanarima ipak oduzeli dio dvora i probili zid zgrade

24. ožujka 2017. - 13:40

Ni stopostotni ratni vojni invalid, ni majka s dvoje djece, ni parkirana vozila, ni suze, ni povici, ni raspelo, ni molitva nisu spriječili izvođače radova da na silu uđu u predvorje ulaza na adresi Ribnjak 11 i probiju kameni zid radi potreba gradskog vrtića koji se dovršava u prizemlju zgrade.

Suprotno volji stanara i vlasnika stanova i pripadajućeg dvorišta, Grad Omiš kao izvođač radova ustrajao je u svojoj namjeri da se, zbog potreba vrtića i jaslica, natkrije i ogradi dio zajedničkog vanjskog prostora i probiju dodatna vrata u zajedničkom prostoru unutar zgrade.

– Meni je stariji sin već upisan u državni vrtić, a mlađeg ću upisati upravo u ovaj vrtić tako da nije istina da smo protiv vrtića. Stvar je u tome da oni naše vlasništvo demoliraju bez imalo obzira. Da je ovo privatnik išao raditi, nikada mu ne bi uspjelo dobiti dvorište i dodatni ulaz, a ovako smo mi nemoćni na našem vlasništvu. Sramota! – kaže Vojka Marunčić, koja sa suprugom i sinovima Dujom (5) i Markom (3) stanuje u zgradi.

Riječi mlade majke o sramoti odnosile su se na prizor koji smo zatekli dolazeći u četvrtak, u 9 sati, na trg ispred ulaza Ribnjak 11. Osim okupljenih stanara u pokušaju sprječavanja radova, prema broju policajaca koje smo zatekli, imali smo dojam da dolazimo na utakmicu visokog rizika, a ne na gradilište vrtića i jaslica. Uz temeljnu policiju, bili su tu pripadnici interventne.

Uz dva službena policijska kombija stajalo je i vatrogasno vozilo. Jake policijske snage došle su jer je sudska procjena bila da su bravari i građevinari ugroženi. Za četvrtak je, naime, sukladno privremenoj mjeri koju je donijela Irena Klisović, sutkinja Općinskog suda u Splitu, određeno uklanjanje svih zapreka koje onemogućavaju izvođenje radova.

Još jedan stanar kojeg smo zatekli pred ulazom bio je Niko Lozančić, ratni vojni stopostotni invalid u kolicima, sa suprugom Ivkom i sinom Matijom.

– Radovi na vrtiću su u tijeku, nitko ljudima ne smeta; mi samo hoćemo zaštititi atrij da nitko ne ulazi i izvodi radove. Evo ja sam u kolicima i morat ću zaobilaziti vrtićki prostor kako bih došao do ulaza u zgradu. Ne mogu vjerovati što se događa – kaže nam Lozančić, koji je pred ulaz parkirao svoj BMW kako bi zapriječio radove.

Drugo vozilo kojim su stanari zagradili ulaz bio je kombi u vlasništvu Vladimira Bašića.

– Moraju nam pokazati na osnovi čega imaju pravo na naš dio dvorišta i rušenje našeg kamenog zida. Kako su se uknjižili, nek pokažu. Zašto ne otvaraju drugi ulaz u vrtić, kroz svoju garažu, koju Grad Omiš ima sa stražnje strane zgrade? – zapitao je Bašić, te u jednom trenutku izvadio raspelo i počeo mahati prema policajcima i sudskom izvršitelju.

Grupica stanara zajedno s njim počinje moliti Očenaš i Zdravomariju. Kada su radnici krenuli unutra, a stanari ih spriječili, policija kreće. Čuju se povišeni tonovi, dolazi do manjega guranja, lete uvrede.

– Šta bi bilo da smo mi došli na njihovo? Ubili bi nas ko 45.! – čuje se iz gomile.

Policija uspijeva održati red, sudski izvršitelj ne skida mobitel s uha.

– Kada smo uzimali stanove, u ugovoru o kupnji naveden je i određen broj kvadrata dvorišta koji nam pripada. Onda je kriminalnim radnjama izuzet dio dvorišta na korist poslovnog prostora u kojem sada Grad Omiš radi vrtić. Oni su svjesni situacije, a opet ustraju na tome. Mi smo miroljubivi, ali suprotstavljamo se nelegalnosti i zlu – ogorčen je Jozo Miljak.

Mladi bračni par ne vjeruje što im se događa.

– Mi smo došli iz Splita u Omiš radi mira i činjenice da imamo dvor di će se moje dite igrat, a sad nam ga uzimaju – kaže nam ljepša polovica.

– Moj stan je odmah iznad vrtića i sada će mi napraviti nadstrešnicu da mi se slobodno može popeti na balkon tko želi. Namjeravali su probiti ventilaciju kroz naš stan, ali nećemo to dopustiti – uzrujana je druga mlada stanarka.

– Mi smo iz drugog ulaza, ali smo došli dati podršku susjedima. Ima njih 29 stanara i nitko ne traži njihovu suglasnost da ruše njihovo – kažu nam iz obližnje grupe gledatelja.

Dva sata trajala je napeta situacija koja je svako malo bila na rubu ekscesa. Čujemo od stanara kako su zvali u Dom zdravlja Omiš kako bi došao liječnik zbog stopostotnog invalida, ali su im rekli da – zovu u Split.

Neobično je bilo vidjeti uzbuđene i glasne stanare koji gestikuliraju, a ispred njih zid interventnih policajaca kamenog lica. Smirivanju strasti uvelike su pridonijeli zapovjednik omiške policije Marko Muše i vođa sektora Tonči Dinčić, koji su razgovorom s uznemirenim stanarima nakon više od dva sata pregovora doveli do mirnog rješavanja situacije. U konačnici su i kombi i BMW odvezeni, dok su dva vozila iz atrija uklonili vatrogasci uz pomoć specijalnih alata. U 11.11 radnici su načeli kameni zid unutar zgrade i krenuli s probijanjem vrata.

S obližnje klupe dvije mlađe ženske osobe i jedan muškarac rogoborili su kako nije normalno da stanari izvode cirkus zbog vrtića. Upitali smo ih imena, samo su kratko odgovorile kao su one majke čija djeca trebaju ići u taj vrtić. Na pitanje Vere Kulić, stanarke iz zgrade, bi li oni dali dvorište svoje kuće i dopustili probijanje vrata na svojoj kući za vrtić i jaslice, nisu imale odgovor.

Stanari Ribnjaka 11 već otprije pokrenuli su sudski spor kako bi se utvrdilo pravo vlasništva nad spornim dijelom dvorišta. Zastupa ih odvjetnik Željko Ćapin koji je autoritativno pokušavao spriječiti nasilni ulazak i zgradu.

– Iznio sam činjenične i pravne stavove svojih stranaka, ali za njih sutkinja Općinskog suda u Splitu, nazočna preko mobitela, nije imala sluha ni razumijevanja – kazao nam je Ćapin.


Sutkinja: Ne može bez policije

U sudskom zaključku je određen datum i ovlašten Grad Omiš da ukloni sve prepreke te su pozvane PU splitsko-dalmatinska i Policijska postaja Omiš da pruže pomoć radi provedbi ovršnih radnji.

Sutkinja u svom zaključku ukazuje na "mogućnost pružanja otpora i opasnosti te kako navedene radnje često uključuju i udaljavanje ljudi, pri čemu se uvijek nailazi na otpor, i to pravni, psihološki i verbalni, uz nezanemarivu mogućnost prerastanja takvog otpora u pasivni ili čak aktivni fizički otpor. Zbog toga je potrebna prisutnost policijskih službenika radi osiguravanja sigurnosti bravara, radnika, sudskog ovršitelja, stranaka i drugih osoba", navela je sutkinja.


Tomasović: Ovo smo naslijedili

Zamjeniku gradonačelnika Omiša Ivi Tomasoviću nije lako jer se mora nositi sa situacijom koju je dobio u naslijeđe od bivše vlasti.

– Ja sam takvo stanje zatekao. Čak smo nakon dolaska platili preostali dio cijene za poslovni prostor. Grad Omiš ima vlasništvo nad prostorom i pravomoćnu građevinsku dozvolu. Mi probijamo zid našeg poslovnog prostora, ali ja ne mogu nikoga spriječiti da sudskim putem pokuša utvrditi svoje pravo. S ovim vrtićem i jaslicama riješit ćemo 95 posto potrebe za djecu u Omišu. I tada nam ostaje neriješeno pet posto djece koja se nemaju gdje upisati – pojasnio nam je dogradonačelnik.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. travanj 2024 12:39