StoryEditorOCM
Dalmacijaneće priša ubit miša

Državi se ne žuri uvesti red u Makarskoj: rušenje nelegalne Petrovićeve građevine čekaju 120 dana i 6 kazni

28. ožujka 2017. - 22:34

Državi se ne žuri srušiti nelegalnu građevinu investitora Blaža Petrovića u Makarskoj, na predjelu Cvitačka, iako je Građevinska inspekcija Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja 30. siječnja donijela rješenje o njezinu uklanjanju.

E, tu počinju proceduralni biseri. Ne ukloni li je investitor u roku od 120 dana od zaprimanja rješenja, „člankom 31. stavak 3. Zakona o građevinskoj inspekciji određeno je da se prije pristupanja izvršenju rješenja putem treće osobe (ovlaštenog izvođača Ministarstva) izvršenika prisiljava na izvršenje izricanjem šest novčanih kazni. Ukoliko i nakon izricanja svih šest kazni investitor sam ne ukloni bespravnu gradnju, tada će ju ukloniti ugovorna tvrtka građevinske inspekcije o trošku investitora“, poručuju iz Ministarstva. Znači, prvo čekanje 120 dana, zatim šest novčanih kazni, pa tek onda rušenje. Vrag odnija prišu.

Nećemo vas informirati od kada teče 120 dana, tj. kad je Petrović "zaprimio rješenje", jer to jučer nije bilo moguće doznati – kako su nam objasnili službenici zaduženi za odnose s javnošću u Ministarstvu graditeljstva, inspektorica koja vodi ovaj slučaj „trenutno je na bolovanju“.

Lučka ispostava

Bez obzira kad je Petroviću stiglo rješenje, rok od 120 dana očito nije prošao – doneseno je krajem siječnja, otada je prošlo, po prilici, upola manje vremena – pa mu nije ni izrečena ni jedna od spomenutih šest kazni. Ipak, 22. veljače 2017. godine odmjerena mu je novčana sankcija zbog nastavka radova nakon zabrane. Kolika? Nemamo pojma i to zna samo inspektorica na bolovanju.

A evo što vele u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture u čijoj je nadležnosti Lučka kapetanija, koja bi trebala reagirati na bespravno nasipanje plaže kod Petrovićeva kafića. Njihovi su službenici 23. ožujka "obavili nadzor" i utvrdili "da je na rubu plažnog 'pera' nasuto nekoliko dužnih metara novog nasipa od pretežito kamenog materijala. S obzirom na to da u vremenu obavljanja inspekcijskog nadzora na poziciji nisu zatečeni predstavnici Grada, odnosno komunalni redari, službenici nadležne Lučke ispostave Makarska nisu bili u mogućnosti zabilježiti podatke o izvođaču radova na predmetnoj poziciji, stoga je prema nepoznatom investitoru izdana trenutna zabrana radova".

Nismo imali vremena, a ni snage, pitati zašto "službenici nadležne LI Makarska" nisu potražili predstavnike Grada u zgradi gradske uprave te potom radove zabranili investitoru čije je ime nepoznato samo "službenicima nadležne LI Makarska".

Ako je netko propustio ranije tekstove, Petrović je pored Cubano beach bara, svoga sezonskog kafića u Makarskoj u borovini blizu mora, nedavno bez dozvole podigao betonsko zdanje nepoznate namjene, visine do jednog kata. Uz to, njegovi radnici nasipaju obližnju plažu, a krajem prošlog tjedna betonirali su dvjestotinjak četvornih metara temelja – procjena komunalnih redara – na mjestu gdje je bio još jedan plažni kafić koji je uvaženi poduzetnik kupio i sravnio sa zemljom.

Petrovića se u medijima naziva kontroverznim, no u ovom slučaju kontroverznije je ponašanje države koja, za razliku od njega, ne zna ili ne želi štititi svoje interese.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 21:49