StoryEditorOCM
Dalmacijatiha feudalizacija

Poznati splitski odvjetnik šokiran: Preko noći sam ostao bez 300.000 eura! Pašnjaci su postali građevni, a moju zemlju, najskuplju u uvali, pretvorili su - u prašinu!

3. travnja 2017. - 17:37
ljub

Otkada je "Slobodna" objavila tekst o Prijedlogu Prostornog plana Općine Marina - duhovi ne miruju. Konstatirali smo da su potezom pera i dizanjem ruku, općinari neke pašnjake u Sevidu na moru pretvorili u građevinsku zonu i tako im povećali vrijednost i za deset puta, te da je sve napravljeno po zakonu.

Naglasili smo također da su se pojedinci zbog toga usrećili; jedva čekaju da Prostorni plan Marine blagoslove nadležni u Splitsko-dalmatinskoj županiji i Ministarstvu graditeljstva, pa da otvore šampanjac; jer, podvući ćemo - onda će moći graditi uz more ili preprodavati parcele koje će u građevnoj zoni dobiti na vrijednosti.

S druge strane, kad jednome zemljište postane građevno, drugome "smrkne", odnosno, osvane u zoni u kojoj se više ništa ne smije zidati, što u prijevodu znači i da ne vrijedi - ništa.

Izigrali ga

- Baš tako, doslovno ništa! Pišete kako se drugima zemlja pozlatila, a meni i susjedu su najskuplju zemlju u uvali Ljubljeva, koja je vrijedila i 700 eura po kvadratu - pretvorili u običnu prašinu. U pra-ši-nu! - ogorčen je splitski odvjetnik Leopold Aljinović, koji ne može pojmiti na koji je način njegova familija ostala bez obiteljskog srebra.

- Mi smo u Ljubljevi još od 1983. Na fotografiji koju je "Slobodna" objavila je i naša kuća. Tu sam odrastao, na tim škrapama, moja majka i otac su, što se kaže, odvajali od usta da bi kupili tu zemlju koju bi jedan dan njihovi unuci naslijedili, međutim, sada, zahvaljujući vijećnicima općine Marina koji su glasali za ovako nakaradan prijedlog prostornog plana - ta je parcela potpuno obezvrijeđena!

Najgore je da sam tek nakon vašeg teksta u "Slobodnoj" shvatio da sam preko noći ostao bez 300 tisuća eura i pridružio se koloni obespravljenih građana s kojima se svaki dan kao odvjetnik susrećem i čijim sam teškim sudbinama svjedok - ljut je Aljinović, koji veli da ga nitko nikada na ovaj način nije izigrao.

- Konzultirao sam stručnjake koji izrađuju prostorne planove. Vele mi da se nikada, ali baš nikada, nije dogodilo da se jedno izgrađeno područje maksimalno širi uz samo more, da bi se na drugom mjestu, također uz more, a gdje se nalaze moja i susjedova parcela, dvije parcele tek tako izbacile iz građevne zone - kaže naš sugovornik, koji priprema predstavke koje će uputiti Općini Marina te Županiji splitsko - dalmatinskoj i Ministarstvu graditeljstva, kako bi ukazao na, veli, nepravdu koja je napravljena njegovoj obitelji i susjedima, koji sada u Ljubljevi, na 1400 kvadrata uz obalu - mogu jedino masline saditi.

- A, do toga je došlo jer se u Marini, baš kao i u drugim mjestima na Jadranu, provodi tiha feudalizacija, a pojedinci - neka nova vlastela - lukavo koriste zakone kako bi se domogli najboljih parcela. Opravdanje im je da, eto, mi nismo vidjeli da su oglašene i druge po redu izmjene i dopune PP Općine Marina pa na njih na vrijeme dali primjedbe, jer je poziv za to - pazite sad najbolji detalj - objavljen u javnom glasilu u ožujku 2016., da bi tek u veljači ove ista takva obavijest osvanula i na oglasnoj ploči Općine Marina. A, smatra se da se tko te obavijesti nije vidio i reagirao na predloženi Plan u roku od petnaest dana - "složio" s predloženim - kaže odvjetnik.

Aljinović podvlači kako je sramotno da se na taj način u 21. stoljeću ljude, u roku od samo petnaest dana, ostavlja bez imovine koju su njihovi preci mukom stjecali.

Vjeruje u vijećnike

- Pazite, mi bismo u doba mobitela i svih tehnoloških čuda, trebali ovisiti o tome da svako jutro odlazimo u općinu i pregledavamo oglasnu ploču ili općinske internetske stranice, da vidimo je li što oglašeno, a što se i nas osobno tiče?! Je li to suludo? Jasno je da smo mi tu kao vlasnici zemlje u Ljubljevi zainteresirana stranka, kao i to da bi nas kao takve netko morao barem upitati što mislimo o tome da će nam zemlju koja je više od trideset godina bila građevna, preko noći proglasiti poljoprivrednom! I kao građanin, i kao odvjetnik koji se u praksi susreće s ovakvim i sličnim slučajevima, šokiran sam na koji način vas u ovoj zemlji mogu razvlastiti - ističe naš sugovornik.

Leopold Aljinović veli da će, ustreba li, zatražiti i ocjenu ustavnosti prijedloga PP Općine Marina, no do tada, kaže, vjeruje u stručnost i razum nadležnih u Županiji i Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja.

- Nadam se da će uvidjeti na koji se način izrađivao Plan koji je jedno područje maksimalno širio uz more u dotada negrađevnoj zoni, da bi se jedan komadićak, jedan "zub" male uvale Ljubljeva, bez ikakvog logičnog opravdanja pretvorio u bezvrijedno zemljište i na tom mjestu onemogućilo ikakvu gradnju, premda smo mi odavno zatražili i platili utvrđivanje granice pomorskog dobra, računajući da će ta parcela uvijek biti, kao što je desetljećima bila, područje u kojem je gradnja dozvoljena.

Također, vjerujem da će vijećnici Općine Marina, kad im se iz Županije i Ministarstva graditeljstva ovaj prijedlog prostornog plana po proceduri vrati na ponovno razmatranje, glasovati kontra njega, i tako zaštititi javni interes građana Marine koji su im povjerili mandate - veli Aljinović.

Općina: Sve je po zakonu

Iz Općine Marina su nam već ranije poručili kako su izmjene Prostornog plana obavljene u skladu sa zakonom, te da je odluka o usvajanju plana glatko prošla na sjednici Općinskog vijeća

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. travanj 2024 13:29