StoryEditorOCM
Dalmacija'Prekritičke točke'

Vruća tema raspalila Bračane: 'Nećemo biti tuđinci u našem Bolu'

1. travnja 2017. - 00:13
zlatni_rat5-310816.JPG

Prostor u prizemlju Doma kulture u Bolu bio je premalen za brojne zainteresirane za tribinu s najavljenom temom 'Prekritičke točke za budući razvoj turizma u Bolu' (plaža Zlatni rat, Vidova gora …). Organizator je, navedeno je, Grupa zabrinutih mještana Bola.

- I zaista je krenulo sve spontano, razgovorom u kafiću. Događaji vezani uz plažu Zlatni rat i još mnogo tema o kojima Boljani negoduju nagnali su nas da konkretiziramo žaljenja i ujedinimo se. Tako je sinula ideja za tribinom kao početkom. I pozvali smo dr. Šimunovića da nam se pridruži kao gost - kazali su u uvodu Petar Ivulić, te voditelj tribine Stanko Marinković.

Uz profesora Ivu Šimunovića gosti su bili iMiljenko Kardum te Matko Jakšić-Čumeta. Potonji je podijelio iskustva iz Supetra vezana uz probleme koncesije istaknuvši kako u borbu za oduzimanje tog prava županijama, te ustupanje lokalnim samoupravama, treba krenuti zajedno. U razgovoru s građanima, rasprava je krenula s pitanjem kako to učiniti. Zakon je, utvrđeno je, svuda isti, no primjena je jedino u Splitsko-dalmatinskoj županiji drugačija.

Boljani strahuju kako gubljenjem koncesije nad Zlatnim ratom gube i Bol. Osjećaju se nemoćno i traže odgovore.
Šimunović ih upozorava - pokrenite se. Trenutak je ključan i odlučujući.



- Kada se u Bolu počeo razvijati obiteljski turizam, bio je primjer drugima kako se radi. Njegov su model drugi izučavali i slijedili. Bol je bio u uzletu, a zatim krenuo unazad. Što se dogodilo? Ljudi su se počeli povlačiti, odvajati. Nisu više živjeli s turizmom - upozorava Šimunović.

Nazivajući hotele kapitalom, objašnjava kako kapital poznaje samo kapital. Ide svojim putem i na njega se ne može utjecati. Umjesto žaljenja i borbe protiv njega, s njim valja surađivati jer je dio Bola kao i građani i ne može se ignorirati.

- Vi postajete tuđinci u svom mjestu. Gledate samo svoje krevete i kako ih popuniti. I sada vika, ne želite izgubiti svoje plaže. Davno ste ih počeli gubiti. Ako vas ima toliko, zar udruženi ne bi bili nova snaga? Druga moć uz kapital? Ali, niste ujedinjeni. Niste subjekt. S jedne strane je hotel, s druge vaš krevet, s treće plaža.

No, nisu to različite strane, sve je to jedan grad. I svaki Boljanin njime upravlja. Zaboravite Vijeća i Turističku zajednicu, nema ovi i oni, nećete tako nigdje, niste jedini protiv drugih. Kada tako nastupite, svi će problemi postati rješivi - upozorava Šimunović tvrdeći kako ovakvim nastupom želi izazvati reakciju, iritirati, potaknuti, jer spontano se neće dogoditi ništa.

Boljani su ga podržali, slažu se s utvrđenim, no situacija na terenu, mišljenja su, složenija je. Kako se ujediniti? Tko zastupa njihova stajališta? Kako postati subjektom?

Mnoga su pitanja ostala otvorena i rasprava o njima nastavljena je i na ulici. I nastavit će se još. Jer Boljani nisu spremni popustiti. Zaključka nema, mišljenja se razilaze, ali ipak je jedna misao zajednička svima - Bol mora pripadati Boljanima.
 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 22:34