StoryEditorOCM
Dalmacijahavarije

Unatoč idealnim uvjetima na moru, tijekom vikenda nasukala se dva broda u Dalmaciji; Kapetani otkrivaju 'gdje je zapelo': Nije u pitanju bio nikakav alkohol...

3. travnja 2017. - 15:43
havarije00

Iako su tijekom subote vremenski uvjeti na moru bili povoljni, Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru zabilježila je dva nasukavanja brodova u Dalmaciji, na Murteru i na Šćedru.

Na Podraduč na sjeverozapadnoj obali Murtera se u noći između petka i subote nasukala koćarica Rom dužine 16,47 metara, u vlasništvu obrta Negrit plov iz Pirovca.

Kako su priopćili iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, o nezgodi je u subotu oko 13.35 obaviještena nadležna Lučka ispostava Murter, čiji službenici su isplovili na poziciju nasukavanja, gdje su pronašli nasukanu koćaricu.

Na njoj su se nalazili zapovjednik i jedan član posade koji nisu ozlijeđeni, a u nesreći nije došlo ni do onečišćenja mora. Kapetan koćarice je, stoji u priopćenju, izdao nalog za komercijalno odsukavanje koje je i obavljeno jučer oko 15.30 te je brod otegljen u brodogradilište Marina Vinica u Murteru.



Vlasnik obrta i broda Toni Vukman, koji je i upravljao brodom u vrijeme nezgode, kazao nam je da je u pitanju bio umor, te da je on odmah po nasukavanju pokrenuo akciju spašavanja.

- Vraćali smo se s Jabuke i eto, mogu reći da je u pitanju bio umor. Srećom da je u blizini bila dizalica koja je odmah priskočila u pomoć, tako da smo brod na vrijeme odsukali i oteglili u Vinicu. Policija je bila na očevidu i obavili su razgovor i sa mnom, i najvažnije što želim naglasiti jest da nije u pitanju bio nikakav alkohol, što je utvrdila i policija.

Kod mene na brodu, kada sam na moru, nikad nema ni kapi alkohola. Odmah nakon udarca sam krenuo organizirati akciju spašavanja. Kada su stigli iz Lučke kapetanije i policije, sve je već bilo u punom zamahu. Uspjeli smo brod odsukati na vrijeme jer se već danas diglo jako jugo, i da nas je uhvatilo tamo bilo bi pogubno za brod.

Ovako je ušlo nešto vode ali nije se dogodila havarija, nema ni onečišćenja mora. Spasilo nas je to što sam u brod dosta ulagao zadnjih nekoliko godina, izmijenili smo drvo na pramčanom dijelu tako da je brod izdržao udarac - kazao nam je zapovjednik broda dodajući kako mu, razumljivo, i nije do medijske eksponiranosti te da se točna visina štete tek treba utvrditi.



Na sličan način, i u istim povoljnim vremenskim uvjetima, u uvali Porat na otoku Šćedro nasukao se motorni putnički brod Zlatni žal u vlasništvu obrta Mankul iz Zadra.

Brod dug 33 metra, čelične konstrukcije, pogonjen s dva pogonska stroja ukupne porivne snage 492 kW pramčanim dijelom nasukao se na otočne hridi nešto prije 15 sati. Na brodu su bili zapovjednik i dva člana posade, a u vrijeme nasukavanja vladali su povoljni vremenski uvjeti i odlična vidljivost.

Kao uzrok nezgode utvrđena je nesmotrenost kapetana. Nije došlo do prodora mora u brod niti do onečišćenja mora. Lučka kapetanija Split izdala je nalog zapovjedniku broda za organiziranje komercijalnog odsukavanja broda.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 12:51