StoryEditorOCM
Dalmacijaistekao leasing

Kada ste zadnji put na ulici vidjeli policijsko vozilo? Stanje voznog parka PU SD je za plakanje, u Splitu imaju četiri automobila, u Omišu samo jednu škodu, a 'plavci' sve obilaze - pješice!

4. travnja 2017. - 13:54

Koliko su točna i utemeljena kronična 'žuganja' građana, a bogme i policajaca, o nedostatku vozila s policijskim obilježjima na cestama splitsko-dalmatinske županije, nismo mogli provjeriti kod odgovornih u PU splitsko-dalmatinskoj. Oni su nas, naime, na temu "stanja i broja svojih vozila" uredno upućivali na zagrebačku adresu, točnije na MUP.

Iz MUP-a nam pak na direktna pitanja o "stanju za plakanje voznog parka PU SD" nikada nisu poslali odgovor pa smo se okrenuli pararelnim i dobro obaviještenim izvorima koji mogu promašiti otprilike kao snajperist metu.

Uglavnom, najgora situacija je u PP-u Omiš i PP-u Brač. PP Omiš, koji pokriva 215 kilometara kvadratnih i na čijem prostoru živi 25.650, stanovnika ima na raspolaganju tek jednu policijsku maricu i jedno civilno vozilo - škodu.

- Oni su nekidan, kada je na Brzetu poginuo čovjek, na taj očevid išli policijskom maricom kao da idu u neku raciju ili uhićenje veće grupe ljudi, a ne na uobičajeni zadatak. Pa ta fotografija je objavljena na nekoliko portala i nije je teško naći - govori nam jedan Omišanin, koji smatra da je ovo stanje neodrživo jer se ima dojam da policija nije prisutna nigdje.

- Ne bi bilo loše da se radi sigurnosti građana ili barem poruke građanima policajci provozaju u policijskom vozilu oko škola, vrtića, kafića, plažnih objekta... Ali njih vidiš samo subotom kada naplaćuju kazne, a kad te netko kažnjava gledaš u policajaca a ne u vozilo koje je pored njega parkirano. Ja sam zadnju škodu karavan s policijskim obilježjima vidio prije više od mjesec dana. Vidjeti šareno policijsko vozilo ovdje je stvar narodne predaje - smiju nam se Omišani, no neće se fotografirati niti predstavljati za novine jer "to pak nije njihov posao".

Vršitelj dužnosti gradonačelnika Omiša Ivo Tomasović nam je rekao da Grad čini sve kako bi i ova turistička sezona bila sigurna kao i prošla.

- Znam za taj problem manjka vozila na prostoru bivše Općine Omiš, ali uistinu ne znam o kolikom broju vozila je riječ. Imao sam sastanke sa zapovjednikom PP-a Omiš Markom Mušom, koji smatra da sigurnost građana ni sada nije ugrožena zbog unutarnje reorganizacije, a čuo sam i da bi nova vozila u ovu postaju trebala doći za petnaestak dana, ali opet se ne radi o vozilima s policijskim obilježjima.

U svakom slučaju, ne bi bilo dobro da nedostatak vozila utječe na sigurnost građana jer mi kao grad činimo sve da sigurnost bude na najvećoj razini, pogotovo za vrijeme prometnih ljetnih gužvi. Sufinanciramo prehranu policajcima iz unutrašnjosti koji dođu ljeti ovdje raditi, zapošljavamo i "bobije", nadam se da će i policija proširiti svoj vozni park i stići svuda kao i do sada - kaže gradonačelnik, dodajući kako se dade primijetiti da na ulicama fali i policije i vozila.

- To je naročito vidljivo vikendom kada mladost izlazi i kada nema toliko noćnih policijskih ophodnji koliko bi trebalo biti, a i kontakt-policajaca nakon odlaska nekih u mirovinu bi trebalo biti više - ističe Tomasović.

Htjeli smo porazgovarati i s prvim omiškim policajcem Markom Mušom, ali su iz PU-a SD odbili našu molbu za razgovor. Isti slučaj bio je i s načelnicom PP-a Brač Magdalenom Mirić. Dva zahtjeva i dvije odbijenice u jednom policijskom odgovoru: nije loše za transparentost policije.

U četverosatnom boravku naše reporterske ekipe u Omišu i u okolici nismo primijetili niti jedno policijsko vozilo, a i fotoreporterski uvid i pogled u policijsku garažu nam nije donio ništa osim jednog parkiranog motocikla s obilježjima policije.

Velike stvari (kao ranjavanje poduzetnika Milavića i zapaljeni smart svog kolege) omiška policija nije riješila, ali joj i za ovakav svakodnevni ritam bez nekih velikih nereda i otkrića fale sredstva, odnosno automobili, pogotovo pred dolazak turističke sezone.

Stanje u PP-u Brač je još gore jer na 400 kilometara kvadratnih i 14 tisuća stanovnika brački policajci imaju na raspolaganju samo jedno civilno vozilo, i to škodu. PP Trogir ima pak u funkciji jedno obilježeno policijsko vozilo i jedno civilno vozilo, a PP Makarska jedno civilno, dva s policijskim obilježjima i jedan policijski kombi, dok PP Imotski ima po jedno civilno, policijsko i kombi vozilo.To je, dakle, stanje voznog parka na razinu PU splitsko-dalmatinske pred turističku sezonu.

Dok su se mijenjale vlade u Hrvatskoj, dok su trajali natječaji i žalbe, leasing policijskih vozila na pet godina je isticao. Tako se dogodilo da su se vozila vraćala po hodogramu isteka leasinga, a nova nisu stizala jer najprije nije bilo novca u proračunu, pa je Oreškovićeva vlada prekratko trajala, da bi konačno u Plenkovićevo vrijeme prošao prvi natječaj nakon dugotrajne procedure i žalbi, što znači da 368 motornih vozila iz tog natječaja tek trebaju stići u MUP. U tijeku je i drugi natječaj za još 358 vozila.

- Iz PU splitsko-dalmatinske tijekom ožujka, travnja i svibnja 2017. bit će vraćeno 51 vozilo s policijskim obilježjima. Iz završenog natječaja za PU splitsko-dalmatinsku bit će isporučeno 40 civilnih vozila, a iz natječaja koji je u tijeku 47 vozila s policijskim obilježjima - odgovorili su nam iz MUP-a na naš upit o dinamici pristizanja vozila u PU SD.

Ako smo dobro razumjeli ovaj MUP-ov odgovor, na šarena vozila s policijskim obilježjima naši će se policajci još načekati jer sada, dakle u prvom kontigentu, dolaze civilna vozila, a tek onda "prava" policijska. S obzirom na to da natječaj još uvijek traje, to neće biti prije kraja sedmoga mjeseca. Ako bude i tada.


Split: Četiri vozila na 180.000 stanovnika

Ni stanje u Splitu nije puno bolje jer u Prvoj policijskoj postaji imaju dva osobna vozila s policijskim obilježjima, dva civilna policijska automobila i jednu maricu. Isti slučaj je i u Drugoj policijskoj postaji: dakle na grad od 180 tisuća stanovnika policija ima četiri obilježena osobna policijska vozila.

- Šuti pajdo, jedno od ta četiri šarena se pokvarilo i deset dana je bila još veća koma pri izlasku na intervenciju. Nas trideset smo živce izgubili čekajući na svoj red - govori nam jedan policajac.


'Jedva čekamo da ovo objavite'

- Ma, briga nas je li operativni leasing bolji od financijskog leasinga za nabavu policijskih auta, jer mi obični policajci ne odlučujemo o tome. Želim mirno i sigurno raditi svoj teški posao koji inače radimo za nikakav novac, pa mi još ne trebaju primjedbe i opaske građana na situacije za koje nismo krivi tipa 'a koliko vam treba da dođete, a gdje ste bili, šta vi uopće radite'.

Vjerujete, ovo nitko od policajaca nije zaslužio - govore nam policajci koji jedva čekaju izlazak ove priče u novinama, jer prema njihovim šefovima ona i ne postoji.

Da, naime, postoji, onda bi nam odgovorni u PU SD sigurno odobrili razgovor s načelnicima najkritičnijih postaja.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 12:17