StoryEditorOCM
DalmacijaU SLAST

Uručena priznanja najboljim proizvođačima: PBZ Svilaja šampion dalmatinskog pršuta

10. travnja 2017. - 00:37
sajam_prsuti15-090417.JPG

Prije tri godine stručno povjerenstvo za ocjenjivanje kvalitete pršuta ostalo je u čudu. Svim pršutima dali smo zlatnu medalju. Na ovogodišnjem 12. nacionalnom sajmu pršuta u Sinju čudo se ponovilo. Od maksimalno mogućih četrdeset, svi pršuti dostavljeni na ocjenjivanje dobili su više od 36 bodova - ovim je riječima prof. dr. sc. Mirko Gugić, predsjednik stručnog povjerenstva za ocjenjivanje kvalitete pršuta, najavio uručenje priznanja proizvođačima na zatvaranju 12. nacionalnog sajma pršuta u Sinju.

Šampionom sajma proglašen je krčki nedimljeni pršut proizvođača "Mesnice market Žužić" s Krka. Titula šampiona kvalitete za dalmatinski pršut pripala je Poljoprivrednoj braniteljskoj zadruzi "Svilaja" iz Maovica, vicešampion u istoj kategoriji je tvrtka "Mataš M.N." iz Jasenica, a zlatna plaketa za treće mjesto kvalitete dalmatinskog pršuta dodijeljena je tvrtki "Delicije Marović".

Zlatne diplome za kvalitetu dobili su OPG Ankica Poljak iz Glavica, "Baba delicije" iz Drniša, T.O. "Mrki" iz Trogira, "Mijukić prom" iz Runovića, OPG "Jagnjić" iz Brnaza, "Mataš M.N." iz Jasenica, "Herceg pršutana" iz Potprologa, "Mesnice market Žužić" s Krka, PBZ "Svilaja" iz Maovica i "Delicije Marović" iz Sinja.

Priznanja i plakete nagrađenima uručili su Ana Barać, idejni začetnik sajma i direktorica Poduzetničkog centra Sinj koji je njegov organizator, prof. Gugić, doc. dr. sc.Mladenka Šarolić, Miroslav Ivić, predsjednik Uprave "Slobodne Dalmacije" i Igor Vidalina, povjerenik Vlade za grad Sinj.

Posebno priznanje Poduzetničkog centra Sinj za dosadašnji doprinos nacionalnom sajmu pršuta u Sinju i podizanju kvalitete pršuta dobio je prof. dr. sc. Mirko Gugić. Najsretniji su svakako bili Ivan i Iva Baturina, sin i kćer Stipe Baturine, upravitelja PBZ "Svilaja", koji su bili za štandom šampiona. Njihova pršutana u Maovicama na 726 metara nadmorske visine primjer je kako razvojačeni branitelj sebi i obitelji osigurava egzistenciju.

- Naša pršutana godišnje proizvede oko dvije tisuće komada pršuta. To je, zapravo, mala obiteljska tvrtka na klimatski bogom danoj lokaciji. Razvijamo se, osvajamo tržište i povećavamo proizvodnju zahvaljujući kvaliteti pršuta i drugih proizvoda. Ova šampionska titula za dalmatinski pršut bit će nam novi poticaj – kazao je Baturina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 09:43