StoryEditorOCM
DalmacijaBODULI NA NOGAMA

Otočani protiv preseljenja željeznice s istočne obale: Ne dirajte kolodvor, objedinjeni promet je blago Splita!

12. travnja 2017. - 16:19

Boris Gabela prije nekoliko je godina Split zamijenio otokom Šoltom, a u srijedu se u grad ponovno nakratko vratio kako bi u Domu HV- a u Lori na konferenciji za medije ustvrdio da su otočani protiv najave preseljenja željezničkog kolodvora te predložio da se taj prostor da u višegodišnji najam.

Konferenciju za medije je sazvao kao otočanin, s ciljem da, kako je rekao, pruži otpor kandidatima za splitskog gradonačelnika koji kao svoj program u sklopu projekta Istočna obala pretpostavljaju i izmještanje željezničkog kolodvora. Kaže da konferenciju nije želio organizirati kao stranačku, jer tema tišti sve otoke čiji stanovnici na putu sa svog otoka prolaze kroz Split, već ju je organizirao kao stanovnik otoka kroz Pokret otoka.

"Poseban poticaj za ovu medijsku konferenciju bio je nedavni posjet premijera Andreja Plenkovića Splitu i njegovo obraćanje javnosti nad usjekom pruge. Projekt istočna obala, ovisno kako ga gledamo, obuhvaća područje koje je u cijelosti ili najvećim dijelom u nadležnosti države, a to je željeznički kolodvor, putnička luka i ulice koje vode kroz grad do luke. Ta kočnica gradu Splitu je istovremeno i sreća koja je omogućila da se prostor ne zloupotrebi. Taj prostor, pristup gradskoj luci, autobusni i željeznički kolodvor, interes je grada Splita i otoka kojima je to ulaz na otoke i izlaz s istih, pa njegovo korištenje treba planirati u interesu građana Splita i otočana", poručio je Gabela.

Konferenciju za medije sazvao je, dodaje, da ne bude kasno te kako bi podsjetio da Split ima objedinjen promet na jednom mjestu - željeznicu, trajekt i autobus, a oni koji to nemaju pokušavaju to ostvariti, zbog čega se troše veliki novci. Zato se protivi ideji izmještanja željezničkog kolodvora, kojeg vidi onakvog kakav je.

Interes države, ali i otočana je da promet u Splitu ostane objedinjen, tvrdi Gabela i dodaje da kad otočani dolaze u Split mogu s koferom prijeći u autobus ili na željeznicu.

"Želimo i da kad nam gosti dolaze na otoke na jednostavan način prelaze iz željeznice i autobusa na trajekte, bez upotrebe dodatnog prijevoza jer za to nema potrebe. Predlažem da se prostor željezničkog kolodvora da u najam, jer će tako grad Split ostvariti svoje interese uređenog prostora, zapošljavanja stanovnika i ostvarivanja prihoda. Država time rješava problem tako što otočane ne dovodi u otežani položaj kada mi odlazimo negdje, ili kada gosti dolaze na otoke", objasnio je Gabela.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 13:55