StoryEditorOCM
Dalmacijaokruglih sto

Gradsko vijeće Trogira mandat završilo rebalansom, opozicija zbog nerada udarila po vladajućima

Piše Gordana Dragan
13. travnja 2017. - 15:07
panoramski__let40-100317.JPG

Gradsko vijeće Trogira svoj četverogodišnji mandat završilo je sjednicom na kojoj je usvojen prvi rebalans ovogodišnjeg proračuna.

Nakon što prije mjesec dana gradonačelnik Ante Stipčić (HDZ) nije među svojim vijećnicima osigurao dovoljno ruku ovaj put mu je to uspjelo. Tako je rebalans podržalo šest vijećnika HDZ-a, dva konzervativca i nezavisni Ivan Bojić, što je bilo dovoljno da on prođe i ne dočeka novi saziv Vijeća nakon lokalnih izbora.

Podsjetimo kako je ovogodišnji proračun bio planiran u iznosu od 98 milijuna kuna. Rebalansom su prihodi i rashodi povećani za 2,8 milijuna kuna, pa se on popeo na 100.800.000 kuna. 

Najveće povećanje odnosi se na 1,5 milijuna kuna za komunalni doprinos za izgradnju nove crkve i pastoralnog centra s vrtićem na nasipu Brigi kojega neće platiti Splitsko-makarska nadbiskupija već će se novac osigurati u proračunu. 

Potom se povećava 600.000 kuna za ured gradonačelnika i to za podmirenje pravomoćnih sudskih presuda.

Zadnja sjednica prošla je u ozračju predizborne kampanje u kojoj su 'bez dlake na jeziku' desni prozivali lijeve i obrnuto, a neki nezavisni poput Maria Derossija svojim istupima otvoreno najavili da imaju namjeru istaknuti svoju kandidaturu u utrci za buduću gradsku vlast.

Predsjednik Vijeća Emil Kursan (HDZ) u svom oproštajnom govoru izrazio je nezadovoljstvo što stranka nije za gradonačelnika kandidirala Antu Stipčića koji je po njegovoj ocjeni bio dosada najuspješniji trogirski gradonačelnik.

- Oporba je trebala podržati rebalans, a protiv njega glasati HDZ jer gradonačelniku nisu dali šansu za novi mandat. Nije mi jasno zašto ga onda nisu ranije smijenili, rekao je Kursan, obrativši se vijećnicima svoje stranke među kojima je bio i predsjednik Sandro Hrabar.

Nitko od njih nije mu odgovorio na tu prozivku.

Nezavisni Ivan Bojić imao je potrebu na zadnjoj sjednici javno kazati kako je njegovom zaslugom HDZ-dobio većinu u sad bivšem sazivu Vijeća.

- Želio sam da na vlast dođe ta stranka, no puno su bolje trebali raditi, ustvrdio je.

Nezavisni Mario Derossi podsjetio ga je kao je on bio na listi SDP-a, a da se potom priklonio HDZ-u. 

Pohvalio je sebe kako je bio najglasniji oporbeni vijećnik u protekle četiri godine. Udario je po 'lijevim' i 'desnim' istaknuvši kako su isti te da je građanima sasvim sve jedno za koga će u svibnju glasati.

Ružica Jakšić (SDP) uputila je kritiku vladajućima kako u gradskoj upravi ima dvadeset djelatnika koji nemaju ni jedan predmet otvoren, a da je raspisan natječaj za prijem šest novih djelatnika.

- To je sramota da se na takav način kupuju glasovi, rekla je.

Tom izjavom 'povukla' je Kursana za jezik, pa joj je odgovorio kako je SDP, kada je došao na vlast, zaposlio sve svoje članove koji su na skupovima u ondašnjoj njihovoj predizbornoj kampanji nosili transparente.

- Uhljebili ste ih. Oni su i danas zaposlenici i u Gradu i Holdingu. Dakle, SDP se ne bori za pravednije i bolje društvo, a to isto radi i HDZ. Zato ne želim na lokalnim izborima uspjeh ni SDP-u, a ni HDZ-u koji čovjeka koji je postigao uspjeh nije kandidirao ponovno za gradonačelnika, zaključio je Kursan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 17:19