StoryEditorOCM
Dalmacijažrtva, a ne uhljeb?!

Ovo je najbolje plaćeni službenik u državi: već godinama ni miš nije pomaknuo, a svaki dan zaradi 700 kuna!

13. travnja 2017. - 23:37
sestanovac_ovrha6-110417.JPG

Marko Baleta iz Šestanovca državni je službenik s vjerojatno najvećom dnevnicom u Republici Hrvatskoj. Iznosi ravno 700 kuna i počeo ju je od sredine prošloga mjeseca na posebni račun u Fini isplaćivati njegov bivši poslodavac, Općina Šestanovac, a da junak ove priče već godinama nije pomaknuo miša ili odradio kakav drugi posao uobičajen za lokalnog administrativca. No, on nije nekakav uhljeb, nego, kaže, žrtva.

Povreda dužnosti

Sve je počelo 2006. godine, nakon što je prethodno na lokalnim izborima u Šestanovcu pobijedio HSP i načelnik postao njihov Pave Čikeš. Da stvar bude zanimljivija, on i Baleta bili su stranački kolege, prvi predsjednik, a drugi tajnik lokalnog ogranka, ali je u jednom trenutku puklo među njima.

Baleta, koji je radio kao općinski pročelnik za upravne poslove za plaću od nekih 4000 kuna, otišao je u Keleminčeve Hrvatske pravaše i na izborima dobio dva mandata. Svoj nije aktivirao, procijenivši da mu je bolje ostati na pročelničkoj dužnosti, ali su ga ubrzo stigli problemi.

– Čikeš je, uz svoja četiri, oteo moja dva vijećnika, te još dvojicu iz HČSP-a i postao načelnik, a meni je dao otkaz u Općini zbog povrede službene dužnosti – govori nam Baleta.

– Ja jesam napisao pismo vijećnicima u kojemu sam ih upozorio da Općina i načelnik rade mutne stvari, ali njihov potez s otkazom nije bio zakonit, jer su me prvo trebali poslati na Službenički sud, a tek onda provesti postupak razrješenja. I još je bio čitav niz krivih postupaka u proceduri s njihove strane – dodaje Baleta.

Protiv Općine je digao tužbu zbog nezakonitog otkaza. Spor je trajao ravno devet godina, a cijelo to vrijeme otpušteni pročelnik živio je na grbači roditelja i od povremenih poslova.

Konačno je u ožujku 2015. godine dobio presudu Općinskog suda u Splitu u svoju korist, ali umjesto da ga, kako je stajalo u njezinu objašnjenju, vrate na prijašnje radno mjesto i isplate zaostale plaće, Općina ga je poslala među – neraspoređene.

Prošlo je potom još nekoliko mjeseci u iščekivanju Općine da ispoštuje presudu, da bi u jednom trenutku Baletova odvjetnica Ankica Luetić došla na ideju kako zaštititi prava svojeg klijenta.

– Rekla mi je: "Marko, oni te očito još ne moraju vratiti na tvoje radno mjesto, ali neka zato plate penale!" Predložili smo iznos od 700 kuna, mogli smo i više, i sud nam je to usvojio kao opomenu da ne mogu ignorirati njegove odluke.

Od 18. travnja 2015. do 8. veljače 2016. to je točno 207.900 kuna, a s ostalim troškovima i kamatama gotovo 240 tisuća kuna. Općina se požalila da im je to preveliki udar na proračun i da će u pitanje doći njezino funkcioniranje ako se sve plati odjednom, pa im je Sud omogućio plaćanje u osam mjesečnih obroka od po 30 tisuća kuna – ne krije zadovoljstvo Baleta dok razgovaramo u jednom od mjesnih kafića.

Prva je rata skinuta 15. ožujka ove godine, ali po zakonu o Ovršnom postupku morat će proći 60 dana dok novac ne bude na njegovu računu. Iznos bi mogao u konačnici biti još puno veći jer Baleta potražuje i sve neisplaćene plaće od dana kada mu je uručen otkaz.

Koliko točno, ne zna, budući da je Općina ustala revizijom na pravomoćnu presudu Županijskog suda i čeka se konačni ishod o pitanju treba li ga se vratiti na mjesto pročelnika ili na neko drugo adekvatno stručnoj spremi. Općina ga je inače, vidjevši da bi sve za nju moglo završiti još puno gore, lani vratila na mjesto višeg stručnog suradnika, ali je ubrzo to radno mjesto proglašeno viškom i Baleta je dobio novi otkaz. Drugi u 10 godina.

Ne žele nagodbu

– Sve ovisi o toj reviziji Vrhovnog suda, odnosno gdje će me vratiti raditi, pa tako i iznos varira od 600 tisuća do milijun kuna bruto. Ali kako revizija zna potrajati, vjerojatno ćemo opet tražiti penale od veljače lani, nekih 500 dana puta 700 kuna, što je dodatnih 350 tisuća kuna. I ja sam bio podnio reviziju, ali sam je povukao baš zbog penala – samouvjeren je Baleta.

Općini je lani ponudio i nagodbu, odnosno bio je spreman odustati od penala i kamata, a da mu se uplate sve plaće i staž, ali je druga strana to odbila.

 

Čikeš: Htio je biti politički faktor

U Općini Šestanovac sve nade u ovom 11-godišnjem sporu polažu u reviziju Vrhovnog suda. Načelnik Pave Čikeš, koji se sprema na četvrti mandat u nizu, primio nas je u svojem uredu, ali kad je čuo zbog čega smo došli, u pomoć je pozvao Baletinu nasljednicu na mjestu pročelnice za opće poslove, Asju Šošić.

Ona nam je potvrdila da je s računa Općine skinuto prvih 30 tisuća kuna.

– Tako je kako je. Sada čekamo reviziju, jer držimo da slučaj nije mogao rješavati Županijski, nego Upravni sud. Ako nama daju za pravo, odmah ćemo ići protuovrhom za plaćene penale. Još ništa, znači, nije izgubljeno – objašnjava pročelnica.

Uto se oglasio i načelnik:

– On je dobio otkaz jer nema položen stručni ispit i nije dobro radio svoj posao još za HDZ-a i njihovih 12 godina vladavine. Oni su mu spremali otkaz! Zato je za nas presuda nepravedna.

Čikeš dodaje kako on i Baleta nikada nisu bili na istoj strani u misiji rušenja HDZ-a.

– Ja sam mu, kada sam došao, nudio da idemo raditi korektno, da zaboravimo što je bilo, pa i spor koji je imao s Općinom zbog putnih troškova, ali on nije želio i htio je biti politički faktor. To ne može, jer je odgovornost za funkcioniranje Općine samo na načelniku – kaže Čikeš, ipak priznajući da su ovršena sredstva veliki udar na općinski proračun, izvorno težak oko 2,5 milijuna kuna.

Šarić (HDZ): Načelnik je govorio da sam glupa

Najglasnija u obrani Baletinih prava danas je HDZ-ova kandidatkinja za načelnicu Suzana Šarić. Zajedno su se i pojavili na našem dogovorenom razgovoru, iako ju je Baleta svako malo podbadao na račun stranke i repova što su ih ostavili prije Čikeševa dolaska na vlast.

– Nije bilo sjednice da u protekle četiri godine nisam kao vijećnica upozoravala na ovaj problem. Ali načelnik bi mi uvijek isto odgovarao, da ja ništa ne razumijem, da sam glupa, a on, eto, stručnjak. Više vrijede moje tri godine fakulteta nego njegova nekakva srednja sprema – kaže Šarić.

Dodaje i da je svojim očima vidjela dopis u kojemu općinska odvjetnica upozorava načelnika na posljedice slučaja i traži da Baletu po presudi vrati na posao.

– Što biste vi učinili da sutra postanete načelnica? – pitamo je.

– Ja bih se s njim nagodila. To je najbezbolnije za sve – odgovorila je kao iz topa.

'On Kikaš, a ja Škiljo'

– Načelnik Čikeš se inati i ponaša se kao u seriji "Prosjaci i sinovi", misleći da je on Kikaš, a ja Škiljo. On bi se nadigravao sa mnom, a Općina da plaća – veli Baleta.

Ima i plan kako će potrošiti novac: kupit će neki auto, obnoviti stan u Splitu, a ostatak će već "u nešto uložiti". I da, počastiti načelnika pečenim janjcem, pod uvjetom da prizna pogrešku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 08:25