StoryEditorOCM
DalmacijaVeliki PREOKRET

'Nećete na Zlatni rat, niste ni prije!': Bračani bijesni na odluku da kultna plaža ide u ruke Zagrepčanima, najavili žestoku borbu

15. travnja 2017. - 13:52

Bit će borbeno do kraja, nećemo dopustiti da nam Zagrepčani vladaju Bolom, nego ćemo mi - bila je prva reakcija bolskog načelnika Tihomira Marinkovića na vijest o dodjeli koncesije za čuvenu bolsku plažu Zlatni rat zagrebačkoj tvrtki "Sport B" d.o.o., koja treba uslijediti na sjednici Skupštine Splitsko-dalmatinske županije zakazanoj za utorak, 18. travnja.

Boljanima je problem što u tom slučaju bez koncesije ostaje komunalna bolska tvrtka "Grabov rat" d.o.o., koja plažom upravlja već 12 godina, a koja se javila i na ovaj poziv županije. Koncesija se, podsjetimo, dodjeljuje na pomorskom dobru ukupne površine 119.283 kvadrata (kopneni dio 54.833, a morski 64.450 kvadrata), na rok od 15 godina.



Stalni dio godišnje koncesijske naknade iznosi milijun i 850 tisuća kuna, a promjenjivi dio 5,4 posto prihoda ostvarenog obavljanjem djelatnosti i pružanja usluga na koncesioniranom području.

Na obavijest o namjeri davanja koncesije od 23. veljače ove godine, u zadanom su roku pristigle četiri ponude, a ponuditelji su "Kamen sreće" iz Bola, "Grabov rat", također iz Bola, "Auro Bol" d.o.o. Velika Gorica i "Sport B" d.o.o. iz Zagreba.

Skupštini je predloženo da se koncesija dodijeli tvrtki iz Zagreba, s tim da je za onu Auro Bola ocijenjeno da je manje povoljna od ponude tvrtke Sport B, a za dvije bolske prijave navedeno da su nepotpune i nevaljane.

E, upravo to je najviše ražestilo Boljane, jer, tvrde, ponudu su na traženje odbora za koncesije dopunili, što je zakonska mogućnost koja vrijedi za sve prijavitelje.

- To da je ponuda nepotpuna je velika obmana, a ne bih znao zašto se događa - ljuti se načelnik Marinković i naglašava da je komunalno poduzeće "Grabov rat", dosadašnji koncesionar, radio vrlo uredno i vrlo uspješno, što pokazuje i dobiveni certifikat o uspješnosti.



O kakvoj se zapravo dopuni radilo više nam je rekao Mirko Perić, direktor "Grabova rata".

- Trebalo je uz ponudu priložiti odgovarajuću potvrdu da tvrtka nije u stečaju ili predstečajnoj nagodbi - pojašnjava Perić, i dodaje da su o tome priložili potvrdu Fine.

Međutim, kad su ponude otvorene, tvrtka iz Bola je, prema kazivanju Perića, pozvana da županijskom Odboru za dodjelu koncesija priloži te potvrde, ali nadležnog Trgovačkog suda.

- Dana 4. travnja u 10 sati sam osobno iz Ureda pročelnika za pomorstvo i turizam preuzeo zahtjev da udovoljim traženom - kazuje Perić i nastavlja:

- Istoga sam dana oko 12 sati, dakle u roku od dva sata, potvrde s Trgovačkog suda dostavio na protokol Splitsko-dalmatinske županije. Jesu li se potvrde "izgubile" putem, ako su došle u ured zašto nisu uvažene, o tome ne bih htio raditi konstrukcije - veli Perić.

Prema Perićevim riječima nejasno je zašto nisu u kombinaciji za koncesiju, budući da su ponudili veći fiksni dio naknade, odnosno 19 milijuna kuna i veći varijabilni dio, odnosno sedam posto prihoda ostvarenog obavljanjem djelatnosti i pružanja usluga na koncesioniranom području.

- Istinu govoreći - iskren je Perić, oni su ponudili dvostruko veća ulaganja, 70 milijuna kuna u odnosu na naša 33 milijuna kuna.

Perić se nije upuštao u procjenu hoće li vijećnici uvažiti prigovor tvrtke "Grabov rat", ali naglašava da su iznos ulaganja uskladili s mogućnostima prostora za ulaganje jer je Zlatni rat zaštićeni krajobraz.

 


U trenutku kad je na web stranici županije osvanuo poziv za sjednicu Skupštine s dnevnim redom i materijalima za pojedine točke u prilogu, užarili su se telefoni, kazuje načelnik Marinković:

- Od predsjednika Skupštine Petroslava Sapunara zatražio sam da budem prisutan na sjednici kad se bude raspravljalo i odlučivalo o koncesiji, a ako Skupština izglasa koncesiju kako je najavljeno, žalit ćemo se i ići na Upravni sud do istrebljenja - najavio je Marinković.

 


Ustali smo i prije dvanaest ljeta

- Istine radi, prije 12 godina, kad je koncesija bila dodijeljena Igoru Štimcu i ostalima, cijelo mjesto se diglo i Skupština Splitsko-dalmatinske županije promijenila je odluku i koncesiju dala općinskoj tvrtki, glasovala je u korist lokalne zajednice - prisjeća se načelnik Marinković.

- Zato i sada poručujem: nećete na Zlatni rat, niste ni prije. Korist od koncesije treba imati lokalna zajednica, a ne tajkuni koji kupuju skupe jahte i skupe aute, a našim radnicima ostaje samo biro rada - konstatira naš sugovornik.


Direktor Krmek: Unaprijedit ćemo plažu

Za komentar novonastale situacije zamolili smo Božu Krmeka, direktora tvrtke Sport B.

-Nerado komentiram postupke koji su u tijeku, međutim, koliko sam uspio vidjeti iz objavljene dokumentacije, ponuda tvrtke Grabov rat nije bila kompletna, a to je utvrđeno odmah prilikom otvaranja ponuda - kazao je Krmek.

- Nadalje, obrazlaže naš sugovornik, ponuda tvrtke Sport B bila bi, u svakom slučaju, višestruko povoljnija od ponude Grabovog rata, sve i da je njihova ponuda bila valjana.

-Što se tiče naše ponude, osobno držim da je izuzetno korektna, i na to smo vrlo ponosni, a studija gospodarske opravdanosti upućuje na značajan iskorak u upravljanju plažom, u smislu kvalitete proizvoda. Također, mi ćemo, kao što je navedeno u ponudi, poštovati sve zakonske odredbe te uvjete propisane od strane nadležnih tijela, koji se odnose na upravljanje plažom, a sve prema najvišim standardima i pravilima struke. Tvrtka uistinu smatra da može oplemeniti ne samo Zlatni rat, nego i turističku ponudu cijele regije, što je uostalom glavni razlog zbog kojeg se javila na natječaj - kaže direktor Krmek.

Prema riječima Krmeka, stav Sporta B je da se politika konačno treba prestati baviti nekim pitanjima koja su izvan njezine domene. Kriteriji kvalitete proizvoda, održivog razvoja i uravnoteženog ulaganja, a u konačnici i iznos naknade koja se isplaćuje, nisu politička pitanja, pa rasprave o njima s političkih, a ne realnih i gospodarskih, pozicija, niti su u skladu s propisima, niti logikom - mišljenja je naš sugovornik.

- Sport B želi unaprijediti plažu, odnosno da, po isteku koncesije, ako je dobije, Splitsko-dalmatinskoj županiji vrati plažu u puno boljem stanju nego što je bude primio - poručuje direktor Krmek.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 23:02