StoryEditorOCM
Dalmacijavještačenje

DORH o tragediji u Sjevernoj luci: prije eksplozije u silosu radnici su obavljali bravarske poslove

15. travnja 2017. - 16:34

Uzrok strahovite eksplozije koja je u petak (jučer) oko 12 sati odjeknula na vranjičkom dijelu Sjeverne luke su bravarski radovi na osmom i devetom katu silosa - potvrdila nam je to Rena Laura, glasnogovornica i zamjenica Županijskog državnog odvjetnika u Splitu koje je i službeno preuzelo istragu nad jučerašnjom tragedijom.

Nakon što su policijski službenici osigurali mjesto događaja i utvrdili veći broj oštećenika te prouzrokovanu znatnu materijalnu štetu, odlučeno je da se očevid provede u suradnji s vještacima Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja "Ivan Vučetić" u Zagrebu.

Očevid je na mjestu događaja započeo jutros u 8.30 sati, a provodi ga zamjenik Općinskog državnog odvjetništva u Splitu u suradnji s policijskim službenicima Policijske uprave splitsko-dalmatinske i vještacima za požare i tehnička vještačenja zagrebačkog Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja.

Lada Jurišić Vukorepa, članica Uprave tvrtke "Ameropa Žitni terminal", koja upravlja silosima u Sjevernoj luci, u telefonskom razgovoru još jednom je potvrdila kako je još uvijek nepoznat točan uzrok stravične nesreće.

- U ovom trenutku se utvrđuju činjenice zbog čega je došlo do eksplozije i kada se ispitaju svi relevantni podaci odmah ćemo izvijestiti javnost – poručila je Jurišić Vukorepa. 

-Točan uzrok nastanka eksplozije bit će utvrđen nakon obavljenog očevida i provođenja potrebnih vještačenja nakon čega će javnost biti obaviještena o državnoodvjetničkoj odluci-stoji u priopćenju Županijskog državnog odvjetništva u Splitu.

U eksploziji koja je u potpunosti uništila najzapadniji od osam silosa za skladištenje žitarica tvrtke "Ameropa Žitni terminal" ozlijeđena su petorica radnika, od kojih dvojica teže.

Teško tjelesno ozlijeđeni radnici koji su zadobili po život opasne ozljede su 27-godišnjak i 44-godišnjak, koji se oporavljaju nakon operacije u Jedinicama intenzivnog liječenja KBC-a Split, na Firulama i Križinama, dok su lakše tjelesne ozlijede zadobila tri radnika, 25-godišnjak, 37-godišnjak i 33-godišnjak. 

Sve ozlijeđene osobe su zaposlenici tvrtke koja je obavljala bravarske radove za firmu "Ameropa Žitni terminal" - stoji u priopćenju zamjenice Županijskog državnog odvjetnika u Splitu. Neslužbeno doznajemo da je riječ o tvrtki s područja Sinja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 22:32