StoryEditorOCM
DalmacijaPOKRET OTOKA

Boljani se digli na noge i najavljuju prosvjed: Zlatni rat je naš, tu smo da ga obranimo!

Piše I. Gospodnetić
22. travnja 2017. - 01:38

Javna tribina 'Za Zlatni rat' održala se večeras u Bolu, a Boljani su, ispunivši kino dvoranu, pokazali svoju zabrinutost, ali i revolt zbog odluke da koncesija ode u ruke tvrtki Sport B d.o.o. iz Zagreba. Zlatni rat, kažu, pripada Bolu i Boljanima.

- Svi se dijelimo, tenzije su u mjestu visoke i mislim da je to prva stvar zbog čega nam se ovo dogodilo. Druga stvar je što se sve događa pred izbore, pa se interesi miješaju. No, to može biti i odlična stvar. Političari paze, ne smiju biti protiv nas i ovo je prilika da nešto napravimo.

Velika medijska buka koja se digla oko Zlatnog rata daje nam nadu da će se sadašnje stanje promijeniti, ali izbori će proći i vjerovati kako će to riješiti netko umjesto nas je krivo. Moramo se ujedini, kazao je Josip Bačić, jedan od inicijatora tribine.

Naime, bura se oko Zlatnog rata diže u sabornici, kabinetu župana, medijima, ali vrlo živo i po društvenim mrežama među samim Boljanima. Mnoge su grupe preplavljene, smatraju inicijatori, dezinformacijama, i cilj je bio, za početak, raščistiti ih.

Zbog toga su svoju priliku dobili načelnik Bola Tihomir Marinković te njegov pročelnik Stipe Karmelić, premda je politizacija bila predmet koji se tribini nastojao, premda je to nemoguće, kako je to kasnije napomenula Maja Jurišić iz Pokreta otoka, izbjeći.

- I ne treba biti politizacije, tu smo zajedno na zadatku za Općinu Bol i sve nas i našu djecu i buduće generacije. Tu smo da obranimo Zlatni rat, kazao je načelnik Marinković. Pročelnik Karmelić uputio je građane o tijeku cijelog postupka i prije natječaja o dugoročnoj koncesiji za koju, smatraju, županija nije tada imala osnove.

Očitovao se i Grabov rat, njihov pravnik Dean Buvinić te direktor Mirko Perić objašnjavajući pravni tijek i spornu nepotpunu dokumentaciju zbog čega njihova ponuda nije prošla.

- Zakon i pravo su na našoj strani, to je činjenica, izričita su obojica.

Odgovarajući na Ževrnjinu opasku o neplaćanju koncesije, Perić napominje kako je Grabov rat svoje poteškoće oko koncesije posljednje tri godine otplatio i to dobro, uz kamate, prije roka.

Ima li Grabov rat ekskluzivnu na koncesiju? Pitao se jedan građanin na negodovanje dijela publike.

Boljani smatraju - stvar je jednostavna, Zlatni rat mora biti bolski. Grabov rat je općinska tvrtka, a mi se borimo za Bol, jasni su. Rasprava se zahuktala, no zaključak je i među publikom isti - moraju biti ujedinjeni.

- Siti smo podjela, političkih i drugačijih. Mi smo glas otočana kojima godina ne traje pet već dvanaest mjeseci, okupljeni ovdje kako bi glasno rekli ne, dosta je. Jučer Zrče, danas Bol, a sutra? Ne tražimo krivce u drugima, već u sebi i pokrenimo se, pozvala je jedna od sudionica tribine. Što dalje?

-Treba raspisati peticiju da se zakon o pomorskom dobru izmjeni na razini cijele države. Ako imamo potporu svih otoka ne bi bilo lako prikupiti potpise za referendum?, pita se građanin i dobiva odgovor od inicijatora tribine Bačića kako se peticija priprema i kako se nada kako će je potpisati svi

-Vaši problemi nisu samo vaši. Podigli ste mnoge ljude na noge. Udružimo se. Ovo nije samo glas Bola, ovo je početka veće priče. Ako ćete okupiti samo dvjesto ljudi na prosvjedima, niste ni zaslužili Zlatni rat. Gledajte druge otoke, oni gledaju vas. Iskoristite priliku, kritična se masa stvara, naše je mjesto pred Županijom, pozvala je i potporu otočanima dala Maja Jurišić iz Pokreta otoka.

Zlatni rat dio je Bola i nije samo plaža, dio je njih. Ustraju li, mogli bi svjedočiti pravom primjeru koliku moć može imati jedno strašću udruženo 'malo misto'. 

Uz peticiju za izmjenu zakona o pomorskom dobru, Bol kreće dalje u svoje bitke. U nedjelju su pozvani okupljeni, svi Boljani, ali i svi koji Bol vole na plažu Zlatni rat 'sa šugamanima pod ruke' te natpisom - Zauzeto do danjega.

U utorak 25. travnja organizirana je i tribina i okupljanje u Supetru i doček trajekta koji polazi iz Splita u 14 i 15 gdje se očekuje podrška svih Bračana, ali i šire.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 04:46