StoryEditorOCM
Dalmacijasvi sretni i zadovoljni

Zašto se Kuščević i Butković boje kontroverznog poduzetnika? Petrović bez dozvole gradi usred Makarske i besramno nasipa more - a nitko mu ne može ništa!

22. travnja 2017. - 17:37
petrovic00

Lovro Kuščević, ministar graditeljstva i prostornoga uređenja te Oleg Butković, ministar mora, prometa i infrastrukture, boje se Blaža Petrovića, poznatog kontroverznog i neosuđivanog poduzetnika. Strepe od njega, imaju fobiju da mu ne naude bilo kako. Čak i primjenom zakona. Strahu se ne valja rugati, bilježimo ga po službenoj dužnosti.

Kontroverzni poduzetnik Blažo Petrović optužen za utaju 15 milijuna kuna poreza​

U srcu Makarske niče misteriozni megaobjekt: nitko ne zna što se gradi i ne mogu zaustaviti radove, a iza svega stoji kontroverzni poduzetnik

Drama podno Biokova: kontroverzni zagrebački poduzetnik uhićen u Makarskoj zbog prijetnji smrću

'Uzmite mi sve, ali mi mercedes ne dirajte...': Vrhovni sud odbacio žalbu poduzetnika s kriminalnim dosjeom optuženog za utaju 15 milijuna kuna poreza

Strah dvojice ministara, čelnika resora nadležnih za obuzdavanje divlje gradnje u Makarskoj na terenu Mirjane Petrović, Blažove supruge, iščitavamo iz odgovora koje su nam njihovi podređeni poslali na vrlo jednostavna pitanja.

Dakle, zanimalo nas je što čine građevinski i lučki inspektori, jer Petrovići, pisali smo nekoliko puta, bez dozvole zidaju na kopnu i nasipaju na moru (Makarska, predio Cvitačka, pored svoga plažnog kafića "Cubano" napravili su neobičan objekt i betonsku podlogu, a nešto niže, na plaži, produžili su nasip).

Pitanja smo uputili u petak 14. travnja: Kuščevićevu ministarstvu u 8.58, a Butkovićevu u 9.07. I, nakon nekoliko umilnih pisanih i usmenih vapaja za odgovorima, od Butkovićevih glasnogovornika dočekali smo mail čija je poanta da se, što se njih tiče, ništa nije promijenilo proteklih mjesec dana koliko je, po prilici, prošlo otkako su nam se prvi put javili.

Znači: "Kao što je i prethodno rečeno, po prijavi Grada Makarske predstavnici nadležne Lučke ispostave Makarska 23. ožujka 2017. godine obavili su inspekcijski nadzor. Kako na terenu nisu zatečeni investitor, odnosno izvođač radova, sukladno proceduri izdana je zabrana nastavka radova, sastavljen zapisnik i obaviještena je građevinska inspekcija.

U tijeku je izvid inspekcije sigurnosti plovidbe koja je zadužena za nadzor pomorskog dobra kako bi se utvrdili investitor i izvođač radova. Kad se utvrdi tko je investitor, odnosno izvođač radova protiv njega će se, prema zakonskoj proceduri, podignuti prekršajna prijava", pišu iz Ministarstva uz dodatak da imaju još dvije pravne mogućnosti na raspolaganju:

"Izdavanje zabrane korištenja pomorskog dobra i pokretanje prekršajne prijave. Prva mogućnost je već iskorištena, a postupak prekršajne prijave će se pokrenuti tek kad se utvrdi tko je investitor."

I napominju: "Nadležna lučka kapetanija nema ovlasti uklanjanja, već građevinska inspekcija koja je nakon izlaska na teren o tome i obaviještena."

To smo, ponavljamo, čekali od 14. travnja u 9.07, do 20. travnja u 12.22.

Svi sretni i zadovoljni?

A 20. travnja dobili smo mail i od Kuščevićeve ekipe. Vele da su dimenzije Petrovićeve gradnje "cca 26 x 16,5 m" – ne znamo misle li samo na objekt ili i na betoniranu površinu pored ili na oboje ili samo na površinu... Nije ni bitno.

Pitali smo u kojoj je fazi postupak protiv Petrovića, je li platio i jednu kaznu, planiraju li mu išta rušiti i kada...

Odgovor: "Rješenjem o uklanjanju daje se investitoru rok u kojem sam mora ukloniti bespravnu gradnju. Ukoliko u tom roku ne ukloni bespravnu gradnju, tada ga se na izvršenje prisiljava izricanjem šest novčanih kazni. Ukoliko i nakon izricanja svih šest kazni investitor sam ne ukloni bespravnu gradnju, tada će je ukloniti ugovorna tvrtka građevinske inspekcije o trošku investitora. Ministarstvo ne najavljuje uklanjanje bespravne gradnje, nego na sam dan uklanjanja šalje informaciju medijima."

Ovo smo čekali od 14. travnja u 8.58, do 20. travnja u 15.31.

Kad je već tako, zašto bi novine pisale o Petroviću? Ako su svi sretni i zadovoljni, čemu remećenje idile?

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 02:31