StoryEditorOCM
Dalmacijane daju svoju valu

Nakon Zlatnog rata nova afera na Braču! Pučišćani ne žele nove gatove: Dičimo se da smo među 15 najljepših malih mjesta na svijetu, a sada bi sve uništili

30. travnja 2017. - 15:42

Nova afera trese Brač! Nakon prosvjeda na plaži Zlatni rat, s južne strane otoka "buna" se širi na sjeverni dio, u Pučišća, gdje se pišu peticije i podnose kaznene prijave... I ovdje je cijela priča s morskim predznakom kao i u Bolu, no sada se građani bune zbog gradnje dodatnih gatova unutar pučiške vale, gdje se uređuje i obala. Što se tiče uređivanja obale na području Solina, koja se nije "dirala" još od Austro-Ugarske, svi su pozdravili inicijativu i ulaganje Lučke uprave Splitsko-dalmatinske.

No kako se nasipa dno vale za dva gata čime će se pregraditi usku i milju dugačku valu, mještani su se usprotivili. Razlog je jednostavan – nasipanje uvale znači ometanje morskih strujanja, čime će se vala pretvoriti u smetište za sav morski otpad!

– Problem je u prijedlogu Rješenja za gradnju, gdje je predviđena izgradnja dodatnih gatova, i to nasutih, što je u suprotnosti ne samo sa zdravom logikom s obzirom na zatvorenost pučiške uvale, nego i s brojnim propisima. Mještani su zadnjih godinu i pol dana pokušavali promijeniti rješenje, no izdana je građevinska dozvola po rješenju Ministarstva zaštite okoliša gdje nije bilo potrebno raditi studiju utjecaja na okoliš, koje je – protuzakonito! Jer odredbama Zakona o zaštiti okoliša, prostorni planovi služe kao instrument zaštite okoliša, a Zakon o zaštiti prirode propisuje da se donošenjem prostornih planova provodi zaštita prirode! – isticanjem zakonskih smjernica, u priču nas je uveo sveučilišni profesor Alen Soldo, stručnjak za more, koji kaže:

– Uza sve ovo, gdje se ne samo ignorira zaštita prirode jer je uvala stanište strogo zaštićenih vrsta, i to plemenite periske Pinna nobilis i morske cvjetnice Posidonia oceanica, teško nam je povjerovati da općinski čelnici i Lučka uprava nisu svjesni kako su Rješenje, kao i sve ostale radnje, nezakoniti! Sve je u suprotnosti s prostornim planovima! Stari plan propisuje da je "potrebno maksimalno ograničiti svako daljnje nasipanje u području Pučiške vale", dok novi da je za "svaku daljnju izgradnju u obalnom pojasu kojom se mijenja obalna crta i/ili nasipava obala prethodno potrebno analizirati kroz studije vjetrovalne klime, strujanja mora i/ili odgovarajuće postupke ispitivanja mogućih nepovoljnih utjecaja na okoliš".

No cijeli se postupak nastavio i bez obzira na peticiju koju je potpisalo više od dvjesto Pučišćana! I činjenicu kako je gradnja na staništima strogo zaštićenih vrsta kazneno djelo za koje je predviđena kazna zatvora od šest mjeseci do pet godina.

– Dičimo se kako smo jedno od 15 najljepših malih mjesta na svijetu, a koje sada uništavamo, devastiramo... U predizborno vrijeme uvijek se nešto gradi bez obzira na posljedice. Umrit će nam more, neće biti života u dnu vale, gdje su predvidili i istezalište za brod. Pa kako ću dicu pustiti igrat vaterpolo u more, gdje će s brodova biti ispušten cijeli otpad, pa i lakovi od brodova koji će se sređivati na istezalištu. I reći će vam odgovorni kako je sve po zakonu! Dodijali su nam više po zakonu, a uvijek na štetu građana – pojadao nam se Ivica Orlandini Špada, mještanin koji je aktivan i u domicilnom vaterpolskom klubu Pučišće, koji će dobiti i svoj dio za igru u dnu vale. Vale koja je sada doduše – gradilište!

– Radi se o projektu od 12 milijuna kuna gdje ćemo urediti rivu te sanirati postojeći mul Jurja Mladinića, izgraditi dva nova od 25 i 35 metara s propustima. Imali smo i razgovore s građanima, a Općina Pučišće je vodila cijeli projekt do lokacijske dozvole. Nakon dobivanja građevinske dozvole, počeli smo s gradnjom u prosincu, a zadnja tri mjeseca smo intenzivirali radove, koji će trajati do 15. lipnja, te se nastaviti na jesen. Opasnosti za samu uvalu neće biti jer se radi o malom broju vezova, samo za 20 brodova, a sporno istezalište za brodove će upravo to i biti. Samo istezalište – detalje nam je iznio i Domagoj Maroević, ravnatelj županijske Lučke uprave, koja provodi gradnju.


ČEMU SLUŽI MINISTARSTVO OKOLIŠA
Mještani su kontaktirali i ministra zaštite okoliša i energetike Slavena Dobrovića, koji u svome dopisu navodi kako su se uvjeti po kojima je izdano rješenje promijenili jer su i stari i novi prostorni plan zabranjivali nasipanje obale te su pooštrene mjere zaštite s kojima se traži izrada studija utjecaja na okoliš. Iskazuje i potrebu donošenja novog rješenja sukladno prostornom planu. Nažalost, ministar piše jedno, a njegove službe rade sasvim drugo. Pomoćnik ministra nadležan za zaštitu prirode Igor Kreitmeyer u svome dopisu odbija bilo kakvu nadležnost za zaštitu prirode te upućuje na obraćanje inspekcijama graditeljstva, odnosno inspekciji nadležnoj za pomorstvo/more. Mještani se pitaju čemu služi Ministarstvo zaštite okoliša koje nije nadležno za zaštitu okoliša.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 20:53