StoryEditorOCM
DalmacijaJADRANSKA STRAŽA

Podstrana na nogama zbog najavljenih radova uz obalu: Sve smo prijavili DORH-u, nećete nam ulit beton u more!

4. svibnja 2017. - 10:21

"Nemojte nam betonirat obalu, pa ove stine su ikone Strožanca, a sada ih planirate saliti u beton. Dosta je betonizacije“, poruka je vodstvu Općine Podstrana koju su uputili građani, njih petnaest koliko ih se okupilo na plaži u Strožancu.

Naime, već se godinama skupina građana i ekoudruge općine na istočnom ulazu u Split "bore“ protiv izmjene u GUP-u da se na općinskom zemljištu naziva Jadranska straža, gdje sada "caruju“ borovi i zelenilo, dopusti gradnja nebodera. No, prema građanima, "općinari“ neće stati samo na dopuštanju gradnje na zemljištu, koje se nalazi između Jadranske magistrale i mora, već slijedi nova "urbanizacija“ i same obale tik ispod Jadranske straže.


Ugrozit će se mrestilište
 

- Okupljanjem upozoravamo na novo nasipanje, a prema planu ide se nekih kilometar od lučice na ušću Žrnovnice, do Jadranske straže i što ne bi bilo sporno, da ne nasipaju prema moru čak 50 metara. Ugrozit će tim projektom sve, i mrestilište ribe kod ušća rijeke, a na izgrađenim "perima“ obale vezivat će se brodovi i eto vam odmah motornog ulja u moru – pojašnjava nam Ivica Lolić, dok Maja Škaričić proziva dalje:

- Prijavili smo sve i DORH-u jer su dozvole za ovu gradnju dobivene na temelju lažnog rješenja Ministarstva okoliša i energetike, koje nema studiju utjecaja na okoliš!

Na naš upit kada se uopće starta s gradnjom, okupljeni nam nisu znali odgovor, osim da moraju djelovati preventivno. Kada se zahuktaju radovi i nasipanje, već će biti kasno za sve, iako imaju i peticiju s potpisima oko četristo građana.

- Pokušat ćemo i pravno vratiti vlasništvo nad zemljištem koje su 1936. godine kupili članovi Udruge "Jadranska straža", no nakon Drugog svjetskog rata ta zemlja je nacionalizirana, a kako udruga više nije pravno postojala, sada nas čeka dokazivanje kako su zemlju kupili naši djedovi – iznosi nove poteze Dražen Vlašić iz Ekoudruge "Sita", dok nam predsjednica tih ekologa Ivanka Žaper podcrtava:

- Treba zaštititi ovaj ekosustav, moramo svi dignuti glas. Kada se napravi obala, onda će prodati i zemljište Jadransku stražu.
Prije dvadeset godina sam kao općinski vijećnik stopirao prodaju zemlje i zato sam danas ovdje jer sada moram stopirati devastaciju obale – ističe prof. Tomislav Tomić.

Premda podržavaju ugradnju u tu istu obalu kanalizacijskih cijevi, građani ne žele da se čak 50 metara betona „ulijeva“ u more. Sve kako bi se zaštitile i stijene, odavno prepoznati simbol Strožanca, iako su već i sada okružene, "ucementirane“, betonom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 01:52