StoryEditorOCM
DalmacijaGrad protiv hotelijera

Bizarni epilog dugogodišnjeg rata na Braču: pogrebne povorke prolazit će pored turista na bazenu; Vlasnik hotela bijesan: Sve vam je to velika korupcija!

9. svibnja 2017. - 09:37
pogreb00

Grad Supetar izvojevao je pobjedu u dugogodišnjem ratu sa "Svpetrus hotelima" oko vlasništva nad cestama što prolaze kroz hotelsko naselje. Na supetarskom Katastru prošao je elaborat kao prvi korak u procesu uknjižbe Grada nad zemljištem, na kojemu se od davnina nalaze ceste što vode prema plažama, ali i lokalnom groblju sv. Nikole.

Zbog njega su proteklih godina dvije strane izmjenjivale teške optužbe, a zbog fizičkog nasilja morala je reagirati i policija.

- Uknjižba je sada još samo formalni korak. Katastar nam je dao za pravo da je zemljište gradsko, ali i Ustavni sud svojom odlukom od 7. veljače, koji nije vidio ništa sporno u Zakonu o cestama i njihovu upisu u zemljišnim knjigama, pa nije ni otvarao postupak ocjene ustavnosti - nije mogla u srijedu skriti zadovoljstvo supetarska gradonačelnica, SDP-ova Ivana Marković.

Dužić: Otimaju mi!

Grad je već dao službenu požurnicu na Zemljišniku vezano uz upis u vlasničke knjige, pa gradonačelnica očekuje da bi sve trebalo biti riješeno u idućih "pet do 10, najkasnije 20 dana".

S druge strane, Marijan Dužić, vlasnik "Supetrus hotela", nije mogao prikriti svoju razočaranost odlukom Katastra.

- Sve vam je to korupcija, velika korupcija. Od načelnice, preko Katastra do države! Da se čovjek zapita živimo li mi u demokraciji ili je ovo ona ista zemlja od prije 50 godina? Ne mogu vjerovati da mi se ovo dešava. Otima mi se nešto što sam uredno platio - kaže Dužić i nastavlja:

- Ovo ljeto će znači opet pogrebne povorke prolaziti kroz moj resort, gosti će dok leže ili se kupaju u bazenu gledati ljude koji žaluju. Ima li zakona u ovoj zemlji koji će zaštititi moje goste ili moju investiciju? Svi silni milijuni koje sam uložio sada vrijede 50 posto manje! Njih ne interesira turizam, niti ga razumiju.

Dužić i dalje tvrdi da gradonačelnica kampanju za predstojeće lokalne izbore vodi preko njegovih leđa i da mu sve radi iz čistog dišpeta.

- Misli da će opet biti gradonačelnica. Ja ću sve učiniti da ne bude - reći će.

Imate li se onda vi namjeru kandidirati i suprotstaviti joj se, pitali smo ga.

- Ne. Ja nisam dovoljno pametan da bih bio gradonačelnik, ali ću povesti svoju kampanju - odgovorio je najveći brački hotelijer, koji nije želio detaljnije iznositi svoj plan za iduća dva i nešto tjedna do izbora.

Po gradonačelnici Ivani Marković, ona je samo radila ono što joj je zakon nalagao.

- To nije nikakva predizborna tema. Već u prvoj godini mandata mi smo razgovarali o ponudi "Hotela" za alternativnu cestu do groblja uz more i nju je Vijeće jednoglasno odbilo. Tada mi je dan nalog da uknjižim zemljište na Grad. Postupak je trajao više od godinu dana i evo sada smo uspjeli – pojašnjava Marković.

Marković: Možemo i prodati

Spremna je sjesti s ljudima iz "Svpetrus hotela" i razgovarati o posebnom režimu prometovanja Ulicom Miljenka Smoje u ljetnim mjesecima, naravno pod uvjetima koje nadležne službe odrede. Ne isključuje ni mogućnost da Grad jednoga dana zemljište kojim ona prolazi i proda.

- To mora biti odluka Gradskog vijeća ili referendum. Radi se o 3200 metara četvornih turističkog zemljišta s cijenom kvadrata od najmanje 250 eura, pa računajte - poručila je gradonačelnica.

Kada je za to čuo Dužić, tlak mu je dodatno skočio.

- Oni bi nama prodavali nešto što je naše, što smo uredno već jednom kupili i platili?! Pa znaju li da na tom zemljištu banke koje su nas pratile imaju upisane hipoteke. Iako su ih već te iste banke na to upozorile, oni očito ne odustaju - komentirao je Dužić.


Nikla rampa 'za sigurnost'

Slučajno ili ne, ali nekoliko dana prije odluke Katastra na ulazu u "Svpetrus hotele" ukazala se rampa.

- Ona je na mojoj zemlji i to je za moje goste. Francuzi, kojih je sada 400 na odmoru, hoće se osjećati sigurno dok ovdje borave - pojašnjava Dužić.

- Kaos će nastati u ljeto, kada gostiju bude puno više. Pa na vrhuncu sezone mi kao family resort imamo 500 djece, koja trče, voze bicikle, igraju se. Cesta koja vodi do groblja naselje dijeli na dva dijela i nitko im ne može jamčiti sigurnost - ističe Dužić.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 13:28