StoryEditorOCM
Dalmacijabacili se u politiku

Sirenski zov glasačkih kutija: poznata lica na dalmatinskim listama - biste li dali svoj glas misici, gosparu, dizaču utega...?

8. svibnja 2017. - 11:34

Županijska, gradska i općinska izborna povjerenstva, ukupno njih 567, imala su pune ruke posla obrađujući i provjeravajući valjanost kandidacijskih lista za lokalne izbore koji se održavaju u nedjelju 21. svibnja.

Krajnji rok za predaju lista istekao je, podsjetimo, 4. svibnja točno u ponoć, nakon čega je povjerenstvima ostalo 48 sati da sastave i objave sve one koje su predložene na valjani način, te da objave zbirnu listu za izbor općinskih i gradskih vijeća, županijskih skupština, kao i one za izbor načelnika, gradonačelnika, župana i njihovih zamjenika.

Bacili smo pogled na obrađene liste po dalmatinskim gradovima u namjeri da saznamo koji su to aduti s kojima političke stranke izlaze pred birače za nepuna tri tjedna.

Gospar Đelo

U Dubrovniku je, primjera radi, na listama Dubrovačkog demokratskog sabora, onoj za Gradsko vijeće, ali i za Županijsku skupštinu poznati kompozitor Đelo Jusić. Ugledni se gospar, doduše, našao na posljednjemu mjestu i jedne i druge liste, tako da mu šanse za aktivnije sudjelovanje u političkom životu nisu osobito velike.

To se, međutim, ne bi moglo reći za 27-godišnju Katarinu Prnjak, bivšu Miss Hrvatske i članicu SDP-a, koja se našla na devetome mjestu na zajedničkoj kandidacijskoj listi SDP-a, HSS-a i HSU-a za šibensko Gradsko vijeće.

Kaštelanski je HDZ, koji na izbore za tamošnje Gradsko vijeće ide s HSS-om, na 21. mjestu liste istaknuo Luciju Brešković. Većini profesionalnih političara volja i upornost ove mlade dame prilično su strani. Riječ je, za one koji ne znaju, o slijepoj judašici koja godinama niže uspjehe na raznim natjecanjima, a jedan od najvećih je sasvim sigurno osvojeno peto mjesto na lanjskim Paraolimpijskim igrama u Rio de Janeiru.

Olimpijac Nikolaj

Kandidacijske liste za splitsko Gradsko vijeće posebno su zanimljive. Primjera radi, na SDP-ovoj su se, na samom začelju, našli stranački prvaci poput Ranka Ostojića i Darka Parića. U Splitu je, podsjetimo, HSS na koncu odustao od samostalnog izlaska na izbore, pa su se pridružili HDZ-u i HSS-u, a njihova se kandidatkinja Mirna Kovačić našla na 11. mjestu ove liste.

Bivši gradonačelnik Jakša Miličić, jedan od najzaslužnijih za razvoj Splita, adut je Hrvatske stranke umirovljenika (HSU) na izborima za Gradsko vijeće, dok je proslavljeni olimpijac Nikolaj Pešalov u samom vrhu liste Socijalističke radničke partije (SRP).

Odvjetnica Doris Košta, nekadašnja članica HSS-a i ugašenog Demokratskog centra Vesne Škare-Ožbolt, na predstojećim je lokalnim izborima jedno od poznatijih lica na listi Živog zida.

Nezavisnom kandidatu i bivšem "hajdukovcu" Ivi Begi podršku daje Nikola Koceić Bilan, nekadašnji član Nadzornog odbora "Hajduka", dok se ljevičaru Damiru Markovini, preciznije Radničkoj fronti, pridružila arhitektica Danira Matošić, koja je, podsjetimo, u prošli saziv Gradskog vijeća ušla na listi stranke Pametno Marijane Puljak.

U solinskoj vlasti, pak, velike šanse participirati ima prof. dr. sc. Zdravko Perko, predstojnik Klinike za kirurgiju splitskog KBC-a. On je, naime, treći na zajedničkoj kandidacijskoj listi HDZ-a, HČSP-a, HDS-a i HSU-a za tamošnje Gradsko vijeće.

Hloverka Novak Srzić, osim što je HSLS-ova gradonačelnička kandidatkinja u Makarskoj, o čemu smo već pisali, prva je i na listi ove stranke za tamošnje Gradsko vijeće.

Izborna promidžba ne mora početi u isto vrijeme u svim jedinicama lokalne samouprave. Njezin će početak, kako nam objašnjavaju u Državnom izbornom povjerenstvu, ovisiti o objavi listi. Neke ih jedinice mogu oglasiti već 5. svibnja, dok druge mogu čekati krajnji rok za to, dakle, ponoć 6. svibnja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 05:25