StoryEditorOCM
Dalmacijaokreće na jugo

Hirovito vrijeme se nastavlja: do kraja tjedna sunčanije i toplije, ali ne izlazite iz kuće bez kišobrana

Piše PSD
10. svibnja 2017. - 11:45
split_kisa7-111015.JPG

Kombinacija oblaka, kiše i svježine pojačane sjevernim i sjeveroistočnim vjetrom, na Jadranu mjestimice i jakom burom, kakva je bila u većini Hrvatske tijekom utorka, neće se skoro ponoviti, javlja HRT.

Iako ne svi posvuda suhi, slijede nam sunčaniji i zamjetno topliji dani, uz umjeren i jak jugozapadnjak, na Jadranu uglavnom još jače jugo. No, u srijedu ujutro, mjestimice još i četvrtak, bit će svježe, pri tlu čak uz moguć slab mraz, osobito u gorju, pa će i grijanje nekima dobro doći. Po nekim nizinama i svjetla za maglu.

U istočnoj će Hrvatskoj u srijedu biti pretežno sunčano, ujutro mjestimice uz maglu. Vjetar u početku još često slab do umjeren sjeverozapadni, u drugome dijelu dana jugoistočni. Jutro svježe, uz najnižu temperaturu zraka od 3 do 5 °C, pri tlu čak i uz mogućnost negativnih vrijednosti, a najviša poslijepodnevna 18 ili 19 °C.

I u središnjoj će Hrvatskoj srijeda biti sunčanija i danju toplija od utorka, uz najvišu temperaturu od 17 do 20 °C. Ujutro pak svježe, uz mjestimičnu kratkotrajnu maglu, u nekim područjima čak i uz mogućnost za slab mraz. Poslijepodne će zapuhati u jugozapadnjak, još jači u gorju, pa i ponegdje na sjevernom Jadranu, gdje će potkraj dana okrenuti na jugo.

Prije toga, ujutro će još puhati bura, uglavnom podno Velebita i jaka. Prevladavat će sunčano, u Lici i Gorskome kotaru te u unutrašnjosti Istre uz mogućnost za pokoji pljusak. Jutarnjeg mraza, a mjestimice u kotlinama i magle, može biti u gorskoj Hrvatskoj. Najviša temperatura zraka u gorju 13 do 16 °C, a u unutrašnjosti Istre i na sjevernom Jadranu 18 do 20 °C.

Još malo toplije, uz više sunčana vremena nego u utorak bit će i na srednjem Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije, iako je ponegdje u prvome dijelu dana još moguća poneka kap kiše ili lokalni pljusak.

Bura će oslabjeti i okrenuti na zapadni i jugozapadni vjetar, krajem dana na jugo, kojega uglavnom na otvorenome moru može biti i na jugu Hrvatske, gdje će također prevladavati sunčano, ujutro još uz buru, zatim jugozapadnjak i zapadnjak. Malo kiše može mjestimice pasti uglavnom ujutro.

Sljedećih dana u unutrašnjosti daljnji porast temperature, uz jugozapadnjak koji će ponegdje biti i jak. Bit će sunčanog vremena, ali i povremenih oblaka, iz kojih i prolazne slabe kiše, pa i kratkotrajnih pljuskova, posebno u poslijepodnevnim satima.

I na Jadranu u nastavku tjedna nestabilno, uz promjenljivu naoblaku i mjestimične pljuskove i grmljavinu, ali i česta sunčana razdoblja. Uz jugo, koje će do petka ponegdje biti jako, moguće i olujno, temperatura zraka bit će u porastu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 00:22