StoryEditorOCM
Dalmacijaudaljen iz službe

Pomoćnik načelnika imotske policije koji prijetio policajcu za napisanu kaznu pokušao se izvući: odbio poligrafsko testiranje pa otvorio bolovanje

10. svibnja 2017. - 14:51
policija_akcija2-060609

Pomoćnik načelnika PP Imotski za zaštitu granice 50-godišnji Ante Đuka zbog prijetnje policajcu Ivanu Vladiću kazneno je prijavljen za dva djela i to kazneno djelo trgovanja utjecajem i kazneno djelo prijetnje.

Protiv njega je redovnim putem policija podnijela kaznena prijave Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta Zagreb, on je udaljen iz službe i protiv njega će se pokrenuti disciplinski postupak.

Imotski policajac pijanom vozaču napisao kaznu pa ga dočekale prijetnje pomoćnika načelnika: 'Slušaj ti, postao si vrlo bahat i ne slušaš. Napiši da si pogriješio ili bi mogao završiti karijeru!'

Tako je  Đuka upao u probleme nakon što ga je prije dva tjedna od ovog incidenta, 14. travnja glavni ravnatelj policije Marko Srdarević rješenjem postavio za v.d. voditelja Tranzitnog prihvatnog centra za strance Trilj, ali natječaj još nije službeno objavljen i centar nije u funkciji, nego je u fazi hladnog pogona. Zato je Đuka u vrijeme incidenta još uvijek bio u imotskoj policiji, a ne u Trilju.

Doznajemo da je Đuka tijekom kriminalisitčkog istraživanja koje je protiv njega trajalo punih devet dana odbio poligrafsko testiranje, da je prije nego je  zaradio ove dvije kaznene prijave otvorio bolovanje te je i on sam podnio kaznenu prijavu protiv 27-godišnjeg kolege Ivana Vladića za lažno prijavljivanje.

Par dana nakon incidenta na svojim radnim mjestima su bili i Vladić i Đuka, snimljeno je i vozilo  (policijska škoda iz Splita) odmah ispred Đukine kuće u Prološcu par sati nakon incidenta pa su mnogi posumnjali da kolege iz Splita pripremaju teren da Đuka prođe lišo.

Građanima nije bilo jasno kako je moguće da obojica rade,ako je netko od njih kriv, a policija se devet dana nije oglašavala osim klasičnom rečenicom "da je u tijeku kriminalističko istraživanje".

Policajac Vladić je u Ulici Bruna Bušića u Imotskom 30. travnja oko 4.30 zaustavio vozilo kojim je upravljao 38-godišnjak iz Prološca. Alkotest je pokazao da je vozač imao 0,65 promila alkohola u krvi te je policajac htio napisati prekršajni nalog protiv njega, što je podrazumijevalo i vozačevo trenutačno isključenje iz prometa, mjesec dana oduzimanja vozačke dozvole i novčanu kaznu od tisuću kuna.

No, kako stoji u policajčevoj prijavi, ubrzo je na mjesto događaja stigao Đuka u policijskom vozilu s još jednim policajcem. Taj je djelatnik rekao kolegi Vladiću da dođe do automobila jer ga treba Đuka, a onda je počela tirada nadređenog: "Slušaj ti, Vladiću, postao si u zadnje vrijeme vrlo bahat i ništa ne slušaš... Koliko si dugo u policiji?"

Kad mu je Vladić odgovorio da je u policiji šest godina, Đuka je rekao: "Storniraj taj prekršajni nalog, napiši da si pogriješio, riješi to kako znaš jer bi vrlo lako mogao završiti policijsku karijeru".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 14:29