StoryEditorOCM
DalmacijaNenadmašan reality show

Nema bolje zabave od lokalnih izbora u Dalmaciji: penzionere vode 20-godišnjaci, najstarija kandidatkinja ima skoro 90 godina, u politiku se bacili i Cocin brat, Mali Vakula...

11. svibnja 2017. - 11:47
liste00

Nema bolje zabave od lokalnih izbora. U Dalmaciji. Nenadmašan je to reality show pored kojega se sve one farme, vage i kvazitalenti mogu u televizijski kokošinjac sakriti.

Splitsko-dalmatinska županija posebno je pri tome živopisna, vrelo je to vrhunskih priča, sa zapletima i obratima, nadmetanjima i podmetanjima kakvih se ni Bollywood ne bi postidio.

Kad "Slobodna" objavi liste Državnog izbornog povjerenstva, to se čita i prepričava poput krimi romana. Midsomer je ništa prema Dalmaciji u izbornoj godini.

Liste za splitsko-dalmatinsku skupštinu samo ćemo preletjeti. Tamo su, naime, sve sami ozbiljni političari. Poput, recimo, Zlatka Ževrnje, koji je bio prisiljen povući kandidaturu za župana jer je - tako mu je stranka utvrdila - počinio nekoliko nedjela i prekršio nekoliko zakona prilikom dodjele koncesije za plažu Zlatni rat. No, bilo pa prošlo. I zaboravilo se, Ževrnja je tek nekoliko dana nakon poniženja i pokunjenja utješen visokim trećim mjestom na listi za skupštinu. Za stare zasluge i nove pobjede.

Nešto iza njega na HDZ-ovoj listi skućio se i Ivan Škaričić, mitski gradonačelnik Omiša i čovjek protiv kojega je, bez da je iti jedna riješena, podneseno more kaznenih prijava. No, što je muškarac, Hrvat, katolik, domoljub, bez kaznene prijave, je li tako?

Kad smo već kod Hrvata (i pokoje Hrvatice) budući saziv Skupštine splitsko-dalmatinske bit će jednonacionalan, to je sigurno, jer od 561 kandidata i kandidatkinje njih 558 su Hrvati i Hrvatice. Preostale tri osobe (jedna neopredijeljena, jedna Srpkinja i jedna Rumunjka) prenisko su na listama da bi pokvarile koncepciju.

Grad Split s pravom je pod reflektorima. Vodi se bitka za svaki glas, pri čemu je u najtežoj poziciji AKO (Andro Krstulović Opara). Ako AKO ne pobijedi, među gradonačelničkim kandidatima bit će jedini gubitnik.

Na trenutak se učinilo da će ga odustajanjem spasiti Robert 'neću se više igrati' Pauletić, no Most je u samo nekoliko mjeseci pronašao i trećega favorita za Split (zabava je, sjetimo se, počela s Ivanom 'zaboravila sam gdje sam se prijavila' Lesandrić), pa će svakako zanimljivo biti pratiti koliko štete i kome može napraviti Ante Čikotić, nedavno smijenjeni državni tajnik za energetiku.

Najstariji nositelj liste za splitsko Gradsko vijeće je Ivo Bego, njemu je punih 80 godina, a računa na glasove najmlađih, poglavito torcidaša jer Bego nije samo slavni veteran Hajduka nego i omiljeni lik iz poljudske lože koji je kultni status stekao u opjevanoj epizodi sa Zdravkom Mamićem.

Drugi na Beginoj nezavisnoj listi bivši je Hajdukov nadzornik Nikola Koceić Bilan. A kad smo već kod splitskih "bijelih", nemoguće je izostaviti Ivana Gudelja na listi Oparinog HDZ-a (legenda nogometa dobila je 17. mjesto, a legenda alpinizma Stipe Božić treće).

Najveća bitka, međutim, vodit će se za Hvar. Tamo je predizborni bubanj napunjen s osam lista, što pomalo nestvarno zvuči (skoro da nema kuće bez kandidata), poglavito u usporedbi s nekim drugim gradovima, recimo Imotskim u kojemu su se prijavile samo tri liste. Od kojih, naravno, niti jedna nije SDP-ova. Ako je, naime, suditi prema kandidatima za vijećnike, u čitavoj Imotskoj krajini, a nju čine jedan grad i devet općina, nema niti jednog jedinog esdepeovca. Arsen, Bauk. Moš mislit.

Ali zato ima pravaša da im se broja ne zna. Ni stranaka. Stari pravaši, autohtoni pravaši, iskonski pravaši, jedini pravaši... svi oni imaju svoje predstavnike u Dalmatinskoj zagori. Plus nekoliko kandidata koji misle da su praviji i od najpravijih pravaša, pa su se odmetnuli od matice i sami krenuli na izbore. Poput Pave Čikeša u Šestanovcu.

Otkrili su ovi izbori i još neke stranke za koje smo mislili da su izumrle. Ako su uopće ikad i živjele. Kao led kad se otopi, pa se ukažu okamine pojavili su se Zeleni Hrvatske, Obiteljska stranka, Naprijed Hrvatska... I Hrvatska konzervativna stranka, čija će predstavnica Marijana Trogrlić u Lovreću pokušati svrgnuti Anitu 'najljepša sam načelnica u zemlji' Nosić.

Najveći načelnički tulum priprema se u Dugome Ratu. Sedmero kandidata bori se za jednu fotelju u toj bogatoj općinici, a među njima i HSP-ovac Tomislav Vojnović kojega smo nekidan mogli vidjeti u kazalištu na Frljićevoj predstavi.

U susjednom Omišu nered je, kako smo već pisali, unio Mostov povjerenik Ivan Barišić ("Ponosni sam povjerenik Mosta na županijskoj razini i totalni protivnik Mosta na lokalnoj razini", napisao je na Facebooku) kojemu je kandidat za dogradonačelnika bivši nogometni reprezentativac Ivica Križanac.

Općine Otok i Podbablje napadaju čak po petorica kandidata, a petorica su nakon odlaska Blaženka 'osvajam 70 posto u prvome krugu' Bobana nanjušila krv i u Solinu, a petorica su i u Trogiru, među njima i Duje Coce (HSLS-HDS-BUZ), brat znamenitoga tenora Vinka.

U Starome Gradu na dvoboj izlaze (daljnji) rođaci Mihaela Petrić (HDZ) i Perislav Petrić (SDP), u Muću star(c)ima račune pokušava pomrsiti Ivan Šolić, poznatiji kao 'Mali Vakula', u Bolu je listu sastavio Tonči Kukoč Bager, u Segetu na dosad nepobijeđenog HDZ-ova nokautera Vinka Zulima SDP pušta Antu Projića, a na Šolti imamo jedinstven slučaj da među kandidatima za načelnika nema stranačkih osoba, to su nezavisnjaci Nikola Cecić-Karuzić i Boris Gabela.

Stranke umirovljenika ostavili smo za kraj naše šetnje izbornim listama Splitsko-dalmatinske županije. Cukar i sol, HSU i BUZ. U Trilju se tako na listi HSU-a nalazi kandidat koji je rođen 1975., a u Milni im je drugi na listi momčić koji je proplakao 1993. godine.

BUZ u Marini pak predstavljaju osobe rođene 1990. i 1991. godine. U Vrgorcu je HSU nominirao kandidate koji su svijet ugledali 1980. i 1984., no tamo to i nije neobično jer je nositeljica Nezavisne liste mladih Neda Primorac rođena 1962. godine.

Nitko neće na Antu

U nekim mjestima izbori se i ne trebaju održati, tamo se, naime, pobjednik već zna. U znamenitoj Lećevici tako Ante Baran nema protukandidata. A nema ni liste nego HDZ-ove. Isto je i nešto istočnije, u Lokvičićima sami u arenu ulaze HDZ i Branko Knezović, a u Cisti Provo HDZ i Božo Ćubić.

Rođena sam 1929...

SRP ne posustaje. Bez obzira što na izborima, blago rečeno, loše prolaze, splitski članovi Socijalističke radničke partije uporno na izbore izlaze. Kandidate za listu kao da su skupljali po staračkim domovima, pa im tako u životopisu najstarije potencijalne vijećnice, Nikoline Mitrović, piše da je rođena 13. studenoga 1929. godine.

Brbić ganja Tučepe

U Tučepima - iznenađenje. Strši Nezavisna lista Marina Brbića, bivšega predsjednika Hajduka.

- Je, to sam ja, moja lista. Nemam, da se razumijemo, političke aspiracije, ali na ovoj komunalnoj razini, jer lokalni izbori prije svega su komunalna stvar, odlučio sam dati svoj prilog.

Ušli smo u neku kolotečinu HDZ-a i SDP-a, pa smo ih odlučili malo prodrmati i natjerati na veći angažman, a sve za dobrobit općine. Nudimo se biračima kao treća opcija lišena ideologije, ali s rješenjima za bolji život u malome mjestu - kaže nam Brbić, uvjeren kako će njegova lista ući u Vijeće s najmanje dva mandata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 03:11