StoryEditorOCM
Dalmacijakonferencija

Značaj ekološke poljoprivrede za Splitsko-dalmatinsku županiju i primjeri iz svjetske prakse

Piše Promo
12. svibnja 2017. - 15:41
ekofjera

Županijska Javna ustanova za koordinaciju i razvoj “RERA SD”, u suradnji sa Svjetskom organizacijom za hranu i poljoprivredu, Svjetskom bankom, Međunarodnom federacijom udruženja u ekološkoj poljoprivredi, te Institutom “Ecologica” organizira međunarodnu konferenciju "Inovativni sustavi proizvodnje i opskrbe hranom".

Skup će se održati u prostorima HGK - Županijske komore Split, 19. svibnja, u 9 sati.
– Ideja konferencije je prenijeti dobre prakse pametne organizacije održive proizvodnje i distribucije hrane iz različitih dijelova svijeta te ih kroz radionicu s lokalnim dionicima pretvoriti u koncept koji bi poboljšao regionalni sustav proizvodnje i opskrbe hranom u našoj županiji.

Sonja Karoglan Todorović iz Instituta “Ecologica” predstavit će temu stvarnih troškova proizvodnje hrane te će objasniti zašto je poljoprivredna proizvodnja prema principima ekološke poljoprivrede značajna za dugoročnu održivost. Allison Loconto iz FAO-a predstavit će tržišne prilike za hranu proizvedenu na održiv način, dok će Konrad Hauptfleisch iz IFOAM-a objasniti kako inovativni održivi sustavi proizvodnje hrane funkcioniraju na globalnoj razini, s različitim primjerima iz Europe, Azije, Afrike i Latinske Amerike.

Tea Maria Franich iz Svjetske banke predstavit će izvore i modele financiranja projekata koji su drugačiji od uobičajenih europskih, nacionalnih, regionalnih i lokalnih modela. Konferenciju će zaokružiti panel rasprava i moderirana radionica sa sudionicima s ciljem osmišljavanja načina za poboljšanje sustava proizvodnje i opskrbe hranom u Splitsko-dalmatinskoj županiji – kazala je jedna od organizatorica Jelena Petrov, viša savjetnica u “RERA-i SD”.

Program će biti popraćen najvećim sajmom ekoloških proizvoda u Republici Hrvatskoj – “Ekofjera 2017.” koji će se održai 19. i 20. svibnja na Prokurativama, kao i događanjima u Dioklecijanovoj palači, gdje će ugostitelji grupacije “Gastro Get” organizirati niz aktivnosti kako bi se povezali s izlagačima na “EkoFjeri”.

- U posljednje dvije godine Splitsko-dalmatinska županija postala je primjer dobre prakse za poticanje mladih visoko obrazovanih osoba na razvoj poduzetništva u sektoru ekološke poljoprivrede na nacionalnoj razini. Kroz projekte je do sada educirano više od 100 ljudi na području županije – istaknuo je Jozo Sarač, ravnatelj “RERA-e SD”.
Sudjelovanje na konferenciji je besplatno, potrebna je samo prijava putem web stranice
www.rera.hr.∙

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 18:35