StoryEditorOCM
Dalmacijapoginuo na maslenici

U Bisku otkriveno spomen-obilježje pripadniku slavne 4. gardijske brigade

14. svibnja 2017. - 18:22
IMG_4026.JPG

U Bisku je u nedjelju otkriveno spomen-obilježje junaku Domovinskog rata Eugenu Strikiću koji je poginuo 1. veljače 1993. godine tijekom akcije Maslenica kao pripadnik tenkovske postrojbe 4. gardijske brigade. 

U spomen-parku ispred zgrade bišćanske osnovne škole Strikićevu bistu otkrili su njegova majka Ana, sinovka Manuela, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved i Sandra Vuković iz 4. gardijske brigade. 

Neposredno uz bistu bili su Frano Šipić, Jozo Živaljić i Luka Šunjić, preživjeli suborci iz tenka u kojemu je Eugen smrtno stradao.

Autor biste je akademski kipar Tomislav Šalov. Bista se nalazi u okruženju 22 kamene kocke koje simboliziraju 22 godine života Eugena Strikića, ali i tenkovske gusjenice jer je poginuli heroj bio tenkist. 

Svečanost u Bisku počela je svečanom svetom misom koju je predvodio dr.sc. fra Ante Akrap, profesor na KBF-u u Splitu, a uz mještane sudjelovalo je na stotine veterana 4. gardijske brigade, drugih ratnih postrojbi, MUP-a, počasni vod te drugi gosti. 

Poslije samog čina otkrivanja spomen-obilježja, na kojega je zazvan božji blagoslov, prigodno su govorili Ivan Mršić, dopredsjednik Udruge vetarana 4. gardijske brigade, Ivan Šipić, gradonačelnik Trilja, splitsko-dalmatinski župan Zlatko Ževrnja i ministar Tomo Medved. 

Mršić je u ime udruge "četvrtaša" uručio posebno priznanje Ivanu Šipiću jer su Šipić i Grad Trilj s Mjesnim odborom Bisko i Udrugom veterana 4. gardijske brigade najzaslužniji što je podignut trajni spomen na poginulog junaka Domovinskog rata Eugena Strikića. 

Šipić je u toj prigodi naglasio da je s triljskog područja život dalo 18 heroja i da će svakome od njih biti podignuto spomen-obilježje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 08:37