StoryEditorOCM
Dalmacija'Sve po zakonu'

Nova afera s dalmatinskim plažama! Koncesiju dobila tvrtka koja je ponudila 12 milijuna manje, a HDZ-ov načelnik tvrdi: Kuverte su bile otvorene zbog poštara!

Piše JL
15. svibnja 2017. - 12:16

Nakon afere sa Zlatnim ratom, koja je za posljedicu imala povlačenje župana Zlatka Ževrnje iz utrke na lokalnim izborima, čini se da se rat za plaže i koncesije u Dalmaciji nastavlja.

- Natječaj za tu koncesiju trebao je biti poništen zbog nepravilnosti jer su na samom otvaranju ponuda dvije kuverte već bile otvorene. Tražili smo da se to stavi u zapisnik, ali su odbili. Rekli su da je kuverte slučajno poderao poštar. Zbog toga smatram da bi i oko dodjele ove koncesije trebao biti izvršen nadzor - tvrdi Kruno Žulj, poduzetnik i vlasnik tvrtke Grassor, čija ponuda nije prošla na tom natječaju.

Njegove optužbe idu na račun načelnika općine, HDZ-ova Joška Roščića, s obzirom na to da je koncesiju 7. travnja 2017. dobila općinska tvrtka Turističko-športska luka Baška Voda d.o.o. (TŠL Baška Voda), koja je i prethodnih 12 godina imala koncesiju.

- Sve je napravljeno prema zakonu, postoji zapisnik. Odluku je jednoglasno donijela Komisija i Županijska skupština, bez obzira na stranke. Ponuda TŠL-a Baška Voda bila je bolja i kvalitetnija, a ponuda Grassora nije imala pravovaljanu dokumentaciju. Ovi napadi na mene isključivo su zbog lokalnih izbora. Sve su to predizborne igre - uzvraća načelnik Baške Vode Joško Roščić koji je u tom gradu na vlasti već 24 godine, piše Jutarnji list.

Samo prelistali

No, krenimo redom. Koncesija za luku nautičkog turizma - marinu u Baškoj Vodi svojedobno je na 12 godina dodijeljena općinskoj tvrtki TŠL Baška Voda. Ta im je koncesija istekla 28. veljače 2016. godine. Novi natječaj raspisan je točno godinu dana poslije, 28. veljače 2017., a u zadanim rokovima stigle su tri ponude. Jedna je pristigla od Grassora, drugu je ponovno podnijela tvrtka TŠL Baška Voda, koja je dotad i imala koncesiju, a treću Gradina Baška Voda d.o.o.

Koncesiju je 7. travnja 2017. dobila zajednica ponuditelja TŠL Baška Voda kao nositelj te Gradina Baška Voda d.o.o. kao član zajednice ponuditelja - ponuđači čije su kuverte, kako tvrdi Žulj, bile otvorene. Vlasnik Grassora kaže da su na samom otvaranju njihove ponude samo prelistali i rekli da zadovoljavaju, dok su njegovu ponudu eliminirali jer je obrazac JOPPD bio iz siječnja, a ne iz veljače.

- To je apsurdno jer iz veljače ne bi imali uvid o uplati osobnih dohodaka. Kontaktirali smo više financijskih stručnjaka koji su nam potvrdili da JOPPD mora biti iz siječnja. Očito je to bio dio farse da se naša ponuda smatra nevažećom. A ponuda Grassora za stalni dio koncesijske naknade bila je 23 milijuna kuna, odnosno 12 milijuna kuna viša od njihove. Također smo za investicijsko ulaganje ponudili 12 milijuna kuna jer je u natječaju bilo naglašeno da se investicijsko ulaganje odnosi isključivo na objekt u lučici. Mi smo smatrali da ulaganje treba raspodijeliti tako da deset milijuna kuna ide na završetak i opremanje objekta u lučici, a dva milijuna na uređenje parkirališta - priča Žulj.

Ulaganja

S druge strane, tvrtka TŠL Baška Voda ponudila je za stalni dio koncesijske naknade 11 milijuna kuna te 54,533 615,84 kune za investicijsko ulaganje. Kruno Žulj komentira da bi to značilo da u objekt planiraju uložiti deset tisuća eura po četvornome metru.

- To je apsurdno, ali navodi i na određene preliminarne dogovore prije samog natječaja - kaže Žulj.

Spornim smatra i to što se na raspisivanje natječaja za koncesiju čekalo više od godinu dana. No, Roščić objašnjava da se s natječajem kasnilo zbog političkih turbulencija - dvojih izbora i promjena Vlade jer je jedan od članova radnih tijela bio predstavnik nadležnoga ministarstva. Kaže kako su sukladno zakonu cijelo to vrijeme upravljali lukom, za što su imali odobrenje.

- Sve imamo dokumentirano, sve je bilo prema zakonu. To s kuvertama nije točno. Ponuda općinske tvrtke bila je bolja. Nismo gledali samo novčani iznos, nego i neke druge elemente, poput broja zaposlenih, poslovanja i dosad uloženih investicija - uzvraća Roščić, piše Jutarnji list.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 12:31