StoryEditorOCM
Dalmacijabetonizacija dalmacije

Načelnik i poduzetnik u sukobu zbog nasipanja pomorskog dobra, a objašnjenje 'investitora' je za rubriku 'vjerovali ili ne'

18. svibnja 2017. - 00:58

- Molimo vas da nam pomognete. Mi smo nažalost nemoćni riješiti ovaj ekološki vandalizam. Nitko ne reagira, obavijestili smo inspekcije, ali pomaka nema. Ovo je užas da uzurpatorima pomorskog dobra ne može nitko ništa. A uz to, još nam se prijeti pištoljima. I meni i općinskom komunalnom redaru - zavapio je za pomoć Ante Mamut, načelnik općine Marina nakon što je prije dvadesetak dana u uvali Poljica, na samoj rivi, lokalni poduzetnik Stipe Jakus započeo s ilegalnom uzurpacijom obale na kojoj je nasuo kamione kamenog materijala, a potom se bacio u betonizaciju.

I nitko mu, veli načelnik Mamut, ne može stati na kraj. Po općini, dodaje načelnik, priča kako radi nekoliko vezova za brodice, i to u dogovoru s njim.

- Kada smo ugledali ilegalne radove odmah smo reagirali kako bismo zaustavili ovu devastaciju obale. Umjesto da se dotični gospodin povukao s gradilišta i prostor vratio u prvobitno stanje, on i dalje sebi daje za pravo da radi što ga je volja. Uz to, prijetio je komunalnom redaru ali i meni, poručivši mi kako ću dobiti metak. Pa gdje da se mi više obratimo, od koga da tražimo pomoć - pita se načelnik Mamut, pokazujući nam prijave koje je zbog uzurpacije obale uputio na adrese Lučke kapetanije i građevinske inspekcije u Splitu.

Očito uzaludno, jer, kako Mamut veli, do dana današnjeg nitko ne reagira.

- Kakvu poruku šaljemo ostalim građanima naše općine? Betonirajte i radite što vas je volja. Jer vam nitko ništa ne može - pita se načelnik i dodaje da ga građani po općini pitaju zašto ne zabrani ilegalne radove.

Da stvar bude još gora, Mamut dodaje, ilegalni uzurpator Jakus po općini priča kako obalu betonira u dogovoru s njim, načelnikom, što nije istina.

- Ograđujem se od takvih obmana i laži, jer kao načelnik moram voditi računa o zakonitosti i redu na javnim površinama. Na javnim površinama na području općine Marina zabranjeno je u bilo kojem vidu vršiti radove bez prethodnog odobrenja nadležnog tijela za komunalne poslove. S obzirom na to da je Općina Marina dužna voditi brigu o zaštiti i održavanju pomorskog dobra u općoj upotrebi, nije nam preostalo ništa drugo nego o ovome zahvatu koji se događa na pomorskom dobru obavijestiti nadležnu Lučku kapetaniju i građevinsku inspekciju u Splitu.

- Općina Marina nije upoznata s tim da izvođač radova posjeduje važeću građevinsku dozvolu za radove koji su u tijeku, a navedene inspekcije do danas nisu izišle na teren u inspekcijski nadzor - veli Mamut i dodaje da će, s obzirom na to da je u ovom slučaju došlo do nasipanja morske obale, obavijestiti i inspekciju zaštite okoliša.

- Izvođač spornih radova je dana 12. svibnja zatražio od nas, Općine Marina, da mu "blagoslovimo započete radove" što nikako nećemo napraviti, jer je Općina već izradila projekt uređenja obale kroz cijela Poljica - veli Mamut, apelirajući na inspekcije da što prije izađu na teren.

- Strah me je da se ne dogodi zlo. A kako je sve krenulo, pitanje je dana kada će netko stradati - upozorava načelnik.

S druge strane, prozvani poduzetnik Jakus demantira sve navode načelnika Mamuta. Kako nam kaže, niti je kome prijetio, niti je uzurpator.

- Načelnik mene mrzi jer nisam njegov glasač. Ja sam krenuo urediti mul u Poljicima di vežen brod. Svake godine mi jugo razbije brod i morao san nešto poduzeti. Niti malo od dosadašnjih gabarita tog mula nisam izašao, prema tome, nije mi jasno što načelniku smeta. Za vašu informaciju, i drugi su preuređivali mulove, pa im načelnik nije branio niti ih je prozivao - kazao nam je Stipe Jakus, demantirajući da je ikome prijetio pištoljem.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. travanj 2024 15:25