StoryEditorOCM
DalmacijaPozadina velike afere

Prodao antifašistički spomenik, osuđen na šest mjeseci uvjetno, istraživao ga USKOK: tko je HDZ-ovac koji je davao novac direktoru trogirskog Holdinga?

18. svibnja 2017. - 14:01

Vinko Brkan već je gostovao u medijima. Posljednji put u siječnju 2012. godine, nakon što je otkriveno da je prodao oštećeni antifašistički spomenik koji je prikazivao partizana s puškom na ramenu i bombom u ruci. Kip, dva metra visok i 900 kilograma težak, nakon oštećenja 1994. godine bio je deponiran u prostoru gradskog komunalnog poduzeća "Dobrić" u Planom, da bi 2007. godine bio prebačen na obližnji deponij Brkanove tvrtke. Nakon toga partizanu se gubi svaki trag.

VIDEO; Tehnički direktor Holdinga snimljen kako uzima novac od HDZ-ovca Brkana; Morao sam mu dati, prvo je tražio mito da mi ne otpusti sina, a onda...

– Partizan je kupljen, plaćen i otišao je u Italiju na "rehabilitaciju" – kazao je Brkan 2012. godine, tada već i trogirski gradski vijećnik, na jednoj od sjednica na kojoj se postavilo i pitanje nestalog partizana.

Za "Slobodnu" je tada potvrdio kazao kako je kilogram partizana "Dobriću" platio 14 kuna, ukupno 12.600 kuna, a za koliko ga je prodao, nije želio reći. Ipak, čitava je stvar završila u rukama policije, zatim i na sudu, a na koncu je Brkan osuđen na šest mjeseci zatvora uvjetno, s rokom kušnje od godine dana.



Nakon što je presuda postala pravomoćna, Brkan se medijima požalio kako ga je osudio jugoslavenski sud jer je Hrvatska komunistička država. Žalio se i Vrhovnom i Ustavnom sudu, ali bez uspjeha. Bez obzira na presudu, HDZ ga nije brisao iz članstva.

Vinko Brkan svojedobno je bio istraživan i u sklopu USKOK-ova postupka protiv njegova imenjaka, dogradonačelnika Vinka Brkana. Bilo im je sumnjivo što tvrtka "Brkan Plano" dobiva povoljniju cijenu odlaganja otpada na trogirskom smetištu, a prijava je odbačena nakon što je utvrđeno da je poduzetnik Brkan imao poseban ugovor jer je praznio trogirsko brodogradilište.

Istraživalo se i kako je moguće da svaki put nakon požara na trogirskom smetištu – a požari su u to vrijeme baš bili nešto zaredali – za sanaciju bude odabrana tvrtka "Brkan Plano". No, i tu je ostalo samo na sumnjama u namještaljku i pogodovanje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 03:45