StoryEditorOCM
DalmacijaVježba

Prljava tajna izvora Cetine: specijalci zaronili u Glavaševu vrelu i otkrili da je - zagađeno smećem!

21. svibnja 2017. - 01:41

Pripadnici Specijalističke postrojbe Civilne zaštite Splitsko-dalmatinske županije za zaštitu i spašavanje iz vode održali su speleoronilačku vježbu na Glavaševu vrelu, glavnom izvoru rijeke Cetine.

U vježbi su sudjelovale tri skupine s ukupno devet ronilaca. Prije njihova zarona za sve pripadnike postrojbe održana je prezentacija tehnike i načela speleoronjenja koje spada u najzahtjevnije postupke spašavanja. Tijekom vježbe korištena je raznovrsna moderna ronilačka oprema koju je za opremanje postrojbe nabavila Splitsko-dalmatinska županija.

Tijekom izvođenja vježbe ronioci su u Glavaševu vrelu povukli "Arijadninu nit", postavili oznake smjerova, pretražili dio podzemnih vodenih kanala i postigli maksimalnu dubinu zarona od 95 metara.

Osim edukativnog karaktera i stjecanja potrebnog iskustva ova je vježba otkrila veliku zagađenost Glavaševa vrela. Nevjerojatno je da su ronioci u samom vrelu na velikim dubinama evidentirali stare automobilske gume koje narušavaju ekološki sustav ovoga prekrasnog vrela i rijeke Cetine – kaže Damir Gabrić, osnivač ove specijalne postrojbe, inače pročelnik Županijskog odjela zajedničkih poslova u čijoj nadležnosti je i Civilna zaštita.

Važno je napomenuti da se zahvaljujući ovoj jedinici Civilne zaštite na području županije održavaju ronilački klubovi među kojima je glavni nositelj aktivnosti "Spinut". Upravo iz ronilačkih klubova regrutiraju se pripadnici ove jedinice.
 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 02:56