StoryEditorOCM
Dalmacijačeka se drugi krug

Epska borba u gradu koji je simbol pobjede u ratu i gospodarskog propadanja, znanstvenik zaljuljao tron neprikosnovene 'kninske kraljice': Za nas glasuju roditelji birača HDZ-a koji su se odselili

23. svibnja 2017. - 16:26

Unutar "povijesno uspješnog rezultata" HDZ-a diljem Šibensko-kninske županije, analima svakako pripada i uspjeh nezavisnog kandidata dr. sc. Marka Jelića kojemu je samo stotinjak glasova nedostajalo da u prvome krugu s trona grada Knina zbaci Josipu Rimac, do danas neprikosnovenu "kninsku kraljicu" i čvrstu HDZ-ovu uzdanicu.

Slijedi drugi krug izbora, a HDZ ih u Kninu nikad dosad nije izgubio. Za Josipu Rimac ovakvo pripetavanje neće biti prvi put, no sigurno joj nelagodu stvara značajna razlika u postocima glasova. Dosad je, naime, u drugo izborno poluvrijeme, kao prije četiri godine, ulazila s prednošću, a ovaj put ima manjak od gotovo deset posto, te sa svojih 39,42 posto osvojenih glasova s pristojne udaljenosti gleda u leđa Jeliću koji je pobrao 48,66 posto.

Ovaj znanstvenik, molekularni biolog, njemački doktorant i predavač na Kninskom veleučilištu, također neko vrijeme dekan, s 35,05 posto glasova i šest zastupničkih mjesta od ukupno 17 nešto slabije stoji u Gradskom vijeću, dok se po postotku glasova Rimac i HDZ-ova lista za GV gotovo preklapaju. S osvojenih 40,06 posto, HDZ-u pripada osam vijećničnih mjesta, a SDS-u, Mostu i SDP-u po jedno.

Prvo grad simbol pobune Srba u Domovinskom ratu, a nakon "Oluje" simbol pobjede, državnosti, suvereniteta i HDZ-a, što do danas nije pratio očekivani gospodarski razvoj i solidan život građana, već gubitak perspektive i sve izraženije iseljavanje. Kninjani su se očito odlučili za promjene, i to s jedinom listom u Hrvatskoj na kojoj je pet doktora znanosti!

- Iskreno, očekivali smo oko 52 posto u prvome krugu, no nismo puno pogriješili. Nikakve posebne ankete nismo provodili, niti ih naručivali, već smo do toga došli opipavajući bilo građana jedino iz svakodnevnih kontakata s njima - govori dr. Jelić, koji je u ponedjeljak ujutro trebao dobro isplanirati satnicu da bi odgovorio na zanimanje medijskih kuća i na ulici strpljivo primati čestitke sugrađana.

- Mi u timu ipak smo znanstvenici, matematika nam je bliska i kako se vidi, nismo puno pogriješili - kaže, dodajući da takav rezultat sigurno ne bi postigao bez HDZ-ovih birača.

- Uvjeren sam da ću nakon drugog kruga postati kninski gradonačelnik. Birači HDZ-a su u biti nezadovoljni dosadašnjim načinom upravljanja gradom i budući da je njih u Kninu najviše, zasićeni su lažnim, neispunjenim obećanjima. Iz grada se također iselilo najviše birača HDZ-a, čiji su roditelji sada nezadovoljni što im djeca više nisu u Kninu i jednostavno su shvatili da mi dajemo nekakvu nadu utemeljenu na konkretnim stvarima. Ta nada izvire iz Kninjana, vidi se da su se oslobodili i nema kod njih više onoga straha - objašnjava Jelić motive svojih birača. I on sam je, međutim, na neki način, HDZ-ov "disident", potekao iz njihovih redova, gdje je kao utemeljivač stranačke mladeži u Kninu bio do 1996.

- Lokalni izbori nisu ideologija, a ovdje se sve svodi na to i želim to promijeniti u svome radu. Ljudi ovdje imaju stanovite probleme koje treba rješavati, bez obzira na to kojoj nacionalnosti pripadali, što mi je deplasirano i spominjati, jer ne želim da se itko u Kninu osjeća manjinom - napominje Jelić, uvjeren da je dobar dio glasova dobio ne samo zbog konkretnih programa, već i zato što se u kampanji ni na koga nije nabacivalo blatom. Ipak, naglašava da nije nimalo trijumfalistički raspoložen, svjestan je velikih problema koji tište Knin i posla koji će se trebati uhvatiti.

U jednom trenutku, objašnjava, politika ga više nije zanimala – barem ne ona u kojoj se ne može slobodno izreći vlastito mišljenje i kakva se provodi u svim našim strankama. I danas se, napominje, ne želi baviti politikom u smislu politikantstva, zanima ga na prvome mjestu rješavanje konkretnih problema u gospodarstvu, komunalnoj infrastrukturi i oživljavanje društvenog života bez čega nema urbaniteta.

Josipa Rimac izjavu je htjela dati jedino u okviru konferencije za novinare na kojoj su joj potporu došli dati županijski i stranački čelnici Goran Pauk i Nediljko Dujić.

- Vjerujem u pobjedu u drugom krugu. Apsolutno smo spremni popraviti nedostatke iz nedjeljnoga glasovanja, animirat ćemo birače na terenu i uvjerena sam da HDZ-ov birački korpus to može nadomjestiti - napomenula je Josipa Rimac, uz zahvalu Kninjanima što su u značajnom broju izašli na izbore.

- Šest tisuća birača bilo je aktivno u nedjelju, što svjedoči o velikom interesu za lokalnu politiku, a na nama je da u narednim danima dobijemo njihovo povjerenje za programe HDZ-a - istaknuto je na presici kninskog HDZ-a.

Na pitanje novinara nisu li ipak rezultati Josipe Rimac i stranačke liste ispod očekivanja, odgovorila je da u stranci provode analizu svakog od 20 biračkih mjesta u Kninu stavljajući akcent na ono što im se provuklo kao propust, uvjerena da će biti popravljeno na biralištima za dva tjedna.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 02:56