StoryEditorOCM
Dalmacijatako se to radi

U gradu Alkara i brkatih momaka nema niskih udaraca: Sinjani će prvi put u svojoj povijesti izabrati gradonačelnicu

27. svibnja 2017. - 19:36

Ako je išta sigurno u drugom krugu lokalnih izbora za osam dana, onda je to da će Sinjani prvi put u svojoj povijesti izabrati gradonačelnicu.

Samo je pitanje hoće li to biti Kristina Križanac, zamjenica preminuloga Ivice Glavana i donedavna obnašateljica dužnosti gradonačelnice, ili HDZ-ova kandidatkinja Ivana Pavić, koja je prošle nadjelje dobila dva posto ili točno 211 glasova više.

Činjenica da žene vode glavnu riječ u lokalnoj politici mogla je iznenaditi nekoga neupućenog sa strane, ali Sinjane nikako.

- Pa mi vam već 300 godina imamo "gay pride", javni defile alkara i njihovih momaka, a da ne bismo mogli izabrati ženu – kaže Ivan Poparić Kane, danas bivši i prilično razočarani SDP-ovac.

- Ne samo to, već imate i službene podatke ako drugdje deset muškaraca tuče žene, u Sinju vam 20 supruga mlati svoje muževe. Ako ne vjerujete, pronaći ću vam gdje to piše – veli Kane, dok sjedimo u konobi uz Alkarske dvore. To je bio njegov uvjet, jer drugačije nije htio "u novine".

Iako iz obližnjeg Otoka, Helena Vuleta je svaki dan zbog posla u Sinju. Prodaje voće i povrće na jednom štandu u centru grada.

- Dok mi vi niste rekli da su pobijedile njih dvije, ja vam to nisam ni znala. Aj, baš mi je drago – komentira dok jednoj gospođi prodaje jagode.

- To u Sinju može i uvijek je moglo, a kod nas u Otoku nema šanse da bi prošlo. Tamo su vam uvijek dva ista protukandidata. Zato ste me i dobro nasmijali pričama o nekakvom mačo gradu. Žena vam je u Sinju glavna u kući – kaže Otočanka, a na njezine riječi mušterija joj se slavodobitno smijulji. Sama na tu temu ne bi ništa, u žurbi je, kaže.

Važe se svaka riječ

Po nekima, HDZ je isturio ženu kontra Križanac računajući da im na taj način rastu šanse za pobjedu, dok su i njihovu i protivničku listu za Gradsko vijeće nosili muškarci, Anđelko Bilandžić, odnosno dr. Stipislav Jadrijević, kojeg je Udruga pacijenata proglasila za najboljeg hrvatskog liječnika.

- Za dobar odnos koji HDZ njeguje prema ženama dokaz je i moja kandidatura. Nju su inicirale i podržale moji kolege iz stranke, kao i neke nestranačke osobe. Ja sam ta koja je odabrala svoje zamjenike, koje su kasnije potvrdila i tijela stranke – kaže pomalo samozatajna HDZ-ova kandidatkinja za sinjsku gradonačelnicu.

Iduće nedjelje neće to biti samo okršaj za glasove dviju žena, već i bivše šefice i njezine podređene djelatnice. U protekle nešto manje od četiri godine, naime, Križanac je bila zamjenica, pa potom o.d. gradonačelnika, a Pavić cijelo to vrijeme savjetnica za EU-fondove i poduzetništvo. Jedna o drugoj danas govore pomalo suzdržano, važući svaku riječ.

- Imala sam s njom odnos kao i s ostalim zaposlenicima gradske uprave. Surađivali smo sasvim normalno, korektno, s tim što sam sam ja bila nalagodavac, a ona je imala svoju šeficu, pročelnicu odjela. Kao i svugdje, postojala je hijerarhija. Dok sam obnašala dužnost, nije se govorilo o njezinoj kandidaturi. Ja barem nisam znala, a ne znam je li i ona zna da će to biti – kaže Križanac.

- O tome kakva je zamjenica i kasnije o.d. bila gospođa Križanac, to će ocijeniti birači. Mi kao djelatnici smo jedni od njih – uzvraća Pavić.

Jeste li i svojom kandidaturom pokazali što mislite o njezinom radu, pitamo je.

- Pa, moglo bi se reći. Cijenim svačiji rad, od najjednostavnijeg do najtežeg posla. Ja bih neke stvari radila drugačije – odgovara HDZ-ovka, koja nije uslišila našoj zamolbi o zajedničkom poziranju s protukandidatkinjom na Pijaci.

Ipak, obje su složne da u kampanji nije prijeđena granica fair-playa. Muškim riječnikom, nije se tuklo ispod pojasa. Međutim, moglo bi već ubrzo zaiskriti jer su Križančevoj zasmetale izjave suprotničkog tabora kako bi za Sinjane i njihovu budućnost bila najbolja "vertikala vlasti". Od Vlade, preko Županije, do Grada, sve plavo, HDZ-ovo.

- Zar demokratski izbori dijele građane na one koji imaju i one koji nemaju budućnost ako glasaju po svojoj savjesti?! Svaka izabrana vlast jedina je koja može predstavljati Sinjane. Država za koju su mnogi dali život jest država svih mojih sugrađana, ma za koga oni glasali – reći će Križanac, uz pojašnjenje da se zapravo želi ustrašiti birače.

- Ne bih ulazila u to je li netko uplašen ili nije, ali smatramo da treba postojati suradnja, posebno ako znamo da je nadležnost županije školstvo, zdravstvo..., da moramo surađivati s ministarstvima kako bismo realizirali sve dobro za ovaj grad. O tome se radi – odgovara Pavić na prozivke.

Sve ovisi o SDP-u i Mostu

Ishod drugog kruga ovist će o glasačima Mosta, u većoj, i onima SDP-a, u manjoj mjeri. Prvi su dali povjerenje dvojcu Kontić-Bulj (dobili preko 20 posto glasova), a drugi Anti Milanoviću, rođaku Zorana Milanovića, ali unatoč zajedničkom selfiju, zapeo je na tek 7 posto podrške.

Na stolu su sve moguće kalkulacije: HDZ-ovci kontaju da su Buljevi birači, koji je za župana u samom Sinju dobio preko 40 posto, nacionalno osvješteniji i samim time njima bliži, dok Križanac tipuje na SDP-ovce, ali i sve ostale.

U prilog joj ide što su i 2009. i 2013. doktorovi ljudi radili preokret u drugom krugu. Osim toga, mnogima je indikativno što su se Bulj i Jadrijević međusobno štedjeli u kampanji: prvom, unatoč nekim najavama, nije otvarano pitanje PTSP-a, a drugome prebivališta.

- Mi iz Mosta se još nismo našli, ali ja mislim kako bi bilo najbolje da pozovemo birače da glasaju po svojoj savjesti – kaže Joško Kontić, istaknuta figura Budišina HSLS-a, koji se uoči izbora uortačio s Buljem.

Iako su prošli daleko slabije od planiranog, dobili su pet vijećničkih mjesta. Kako ni HDZ (8) ni Jadrijevićevi (7) nemaju većine, oni će im biti nužno potrebni, kao i samoj gradonačelnici, ma tko ona bila. Sinjem kruži priča da je već došlo do tektonskog poremećaja unutar Mosta, pa će Bulj i njegova dvojica na jednu, a Kontić s još jednim na drugu stranu. Kontić to demantira, ali poručuje:

- Treba vidjeti tko će pobijediti, na koji način će se sastavljati proračun. Za Sinj bi bilo korisno da ne dođe do novih izbora. Najveću odgovornost snose ove dvije najveće opcije, koje u konačnici mogu postići i međusobni dogovor. Što se nas tiče, mi još nismo donijeli zajednički stav, ali moje je osobno mišljenje da treba konstruktivno prići.

- Mi smo se zalagali za promjene, ali ćemo imati razumijevanja i za onoga tko pobijedi. Bilo bi se dobro okupiti na nekoliko ključnih projekata uz županijsku i državnu potporu, zadržati to jednistvo do kraja 2018. dok se stvari ne stabiliziraju, ne završi "Sinj u sridu" – predlaže Kontić.

Za drugi krug on sam je važan i kao vlasnik najjačeg radija i portala u Sinju.

- U ovih deset godina nikada niti jednog službenog prigovora nismo dobili na našu objektivnost. Odradili smo izbora i izbora, sada sam i ja bio kandidat. Dok sam ja vlasnik i urednik, tako će i ostati – uvjerava nas Kontić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 05:59