StoryEditorOCM
Dalmacijazid razdora

'Ni hitna pomoć ni gosti ne mogu prići našim kućama': hvarske obitelji godinama čekaju zaštitu gradske uprave od susjeda

28. svibnja 2017. - 00:56

Hvarski SDP na čelu s aktualnim gradonačelnikom Rinom Budrovićem odlučio se baš nekidan putem Facebooka podijeliti glasačima hit Bare i Plaćenika, 'Put ka sreći'. E pa, da im omoguće jedan takav put, i to pristupni, od spomenutog Budrovića i gradske vlasti traže obitelji Fio i Ukić iz ulice Biskupa Jurja Dubokovića.

Njima susjedi, zamislite, blokiraju prolaz do vlastitih domova. Šimun, Marija i Zulejka Fio, te Jadranka i Jakša Ukić s brojeva 4, 6 i 8 tvde da trpe teror s početka ulice, iz kuće numerirane znamenkom 2 od obitelji Bracanović koja je podižući betonski blok posred puta uzurpirala javno dobro u vlasništvu Grada Hvara. Blokade po putu osvanule su jedno jutro ispred susjednih kuća, a ono što je zapanjujuće, jest kako je od tog svitanja prošlo dugih pet godina. 

Naime, Bracanovići su proširili okućnicu na prolaz koji su njihovi susjedi svakodnevno koristili čak četiri desetljeća i premda su potom poduzete sve pravne radnje čiji su rezultat papiri na kojima piše da zid mora biti uklonjen, vlasti to ne čine. 

Gradonačelnik Budrović uporno ne izdaje odobrenje komunalcima da zid uklone, iako je sva dokumentacija, tvrde nam susjedi odavno spremna. Mariji Fio kao da preporučuju strpljenje iz spomenute Barine pjesme „samo živi, samo budi i doći će kraj tami.“

I tako već godinama.

- Komunalni redari rekli su mi: 'Zapelo je, Mare, jer to stoji kod gradonačelnika. Ne možemo mi sada ništa, jer će biti angažirano neko treće lice za uklanjanje zida.' I zid je još tu. - ogorčena je susjeda kojoj sporni zid itekako otežava život, a koji, složit ćete se pogledom na fotografiju, zapravo nema nikakvu namjenu.

- Niti su Bracanovići njime proširili okućnicu da postave roštilj, niti imaju u planu saditi maćuhice. A ni Vinko Peronja, odvjetnik obitelji Ukić i Fio ne može, stavljaući prst na čelo, sjetiti se logičnog razloga zašto je nekome potreba posred puta sazidati betonski blok.

- Zašto su to napravili, ne znaju ni oni sami. A još manje je poznato zašto ga Grad, u čijem je to javno dobro vlasništvu, već pet godina ne sruši. Priča je to koja ne traje od jučer, bili su neki sudski postupci, donesena je odluka o uklanjaju, no to je mrtvo slovo na papiru – komentira odvjetnik dodajući kako će se pristupni put svakako morati osloboditi, na ovaj ili onaj način.

- Ako ga Bracanovići sami ne uklone, Grad će to učiniti o trošku njihovom trošku jer je 15. svibnja istekao rok zadnje odluke kojom se naložilo uklanjanje – upozorava Peronja.

A što su sve susjedi Ukići i Fio zadnjih godina pretrpjeli radi nepostojanja pristupnog puta, nemojte ih ni pitati. Pate oni, ali i njihovi gosti koji se, kaže nam Marija, u nevjerici smiju kad vide što im susjedi rade. I dok po cijelom Hvaru furešti i domaći živce kidaju u potrazi za parkingom, ispred njihovih kuća i ove godine petnaestak mjesta zjapit će prazno.

- O, koliko smo kazni dobili za parkiranje jer se moramo snalaziti po cesti jer što će nam ta mjesta ispred kuće, kad do njih ne možemo doći. A nije ni to problem, jer treba misliti najprije na susjede u godinama i ako im se ne daj bože nešto dogodi, hitna pomoć ne može doći. Desilo nam se i to i nije dobro završilo. – priča Marija, usput komentirajući kako im obitelj Bracanović odavna stvara probleme.

No, na stranu to što susjedi jedni o drugima kažu, činjenica je da u ladicama gradskih službi postoji papir na kojem piše kako se zid mora ukloniti, a mogući ponovni gradonačenik, vele naši sugovornici, očito odugovlači rušenje.

I dok on sluša Barine stihove i priprema se za drugi krug, Ukićevi i Fio sa zajedničkim odvjetnikom slažu tužbu baš prema nadležnima u gradskoj upravi.

Budrović tvrdi kako je zid postavljen tek prije mjesec dana 

Nakon desetak poziva, što na privatni, što na službeni mobitel, nakon par SMS-ova i jednog maila, javio nam se Rino Budrović. Na spomen pristupnog puta u ulici Biskupa Jurja Dubokovića kazao je najprije kako nema pojma o čemu govorimo, no kad što smo pojasnili kako se radi o površini na koju se žale obitelji Ukić i Fio, kristaliziralo mu se sjećanje.

- A, to. A šta ćete tu pisat? Nemam pojma, sve je u proceduri - komentirao je. Razgovor je dalje tekao tako da smo pojasnili kako nas zanima kada će zid biti uklonjen.

- Došlo je do rješenja o izvršenju rješenja. Nemam tu šta reć, procedura je, ponavljam, u tijeku - jasan je bio Budrović koji nije bio oduševljen pitanjem kada će se zapravo, u praksi, izvršiti spomenuto rješenje.

- Ne znam ja, pa nisam ja komunalni redar! - uznemirio se aktualni kandidat za gradonačelnika. Za razliku od obitelji koje tvrde da godinama ne mogu vozilima doći do svojih domova, uvjeren je da je sporni zid postavljen tek nedavno.

- Nije točno da je zid postavljen prije pet godina, on je završen prije nepunih mjesec dana - tvrdi Budrović. Dobro, završen je možda prije mjesec dana, ali kada je postavljena prva cigla?

- Ma ništa na tom putu nije bilo do prije mjesec dana! Ja nisam čovjek koji buca gluposti. Procedura za uklanjanje malo traje, imamo ugovor s osobom koja se brine o nerazvrstanim cestama i mi ćemo taj zid uklonit - poručuje Budrović.

Susjedi su fotografije zida snimili prije dvije godine 

Marija Fio tvrdi kako su susjedi 2012. godine nabacali kamenje po putu, 2014. su ga prokopali, a 2015., svjedoče priložene fotografije, betonirali su cigle posred prilaza.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 19:02