StoryEditorOCM
Dalmacijaspaljena rivijera

Podgorani i Tučepljani bruje: Sumnjivo je sve ovo, požari su podmetnuti! Nije to djelo piromana, to je netko tko nam želi uništiti sezonu!

Piše NIna Glučina
20. lipnja 2017. - 09:24
pozar_makarska18-190617.JPG

- Izgorili su moji Tučepi - žalosno nam govori Dragi Visković, koji je čitavu večer probdio nakon što je u (nedjelja) na predjelu Blato u Tučepima buknuo požar oko 2.30 sati. Gotovo u isto vrijeme kao i požar dan ranije u susjednoj Podgori.

Više od 150 hektara izgorjelo je u Tučepima, kuće su se ponovno branile cijelu večer, a evakuirani su i gosti iz triju tučepskih hotela - "Jadrana", "Neptuna" i "Tamarisa".

U popodnevnim satima vatra je promijenila smjer prema Biokovu, doznajemo od Dražena Glavine, županijskog vatrogasnog zapovjednika, koji dodaje da će to biti problematično jer je taj dio terena neprohodan. Međutim, u pomoć je stiglo 20 vatrogasaca iz Like i 100 pripadnika Oružanih snaga RH.

Ni Glavina ni Goran Bušelić, zapovjednik DVD-a Tučepi, o uzrocima podgorskog i tučepskog požara u kojemu je izgorjelo više od 400 hektara, ne govore mnogo. Policija će obaviti svoj posao - kažu nam. Ali zato su stanovnici Tučepa poprilično sumnjičavi. Ne vjeruju da je u dva dana u isti sat moglo doći do kratkog spoja, što se među vatrogascima neslužbeno može čuti kao uzrok.

- Nitko nije spavao, ni turisti ni mi Tučepljani i svi su danas bezvoljni. Jer smo bespomoćni. Ali znate što, sumnjivo je sve ovo. Sto posto je netko požar podmetnuo. Ne vjerujem da je riječ o piromanu, već je to netko tko nam želi uništiti sezonu i turizam - govori nam Visković, koji se nada da će vatrogasci potpomognuti vojnim snagama brzo ugasiti požar.

- Prvo nam je u subotu gorjelo s jedne, a u nedjelju s druge strane mjesta. A tako će nam biti sve dok teren ne počnemo uređivati i održavati sve zapuštene površine. Navodno su strujne žice koje su se zapalile dovele do požara, ali nije isključeno ni to da je požar djelo nekog zlog i frustriranog čovjeka - sumnjičavo kaže Ivo Pašalić kojemu je izgorjelo tridesetak stabala maslina.

Na to Marijan Mravičić dobacuje da je prizor vatre koja guta čitavo mjesto i dolazi do mora zaista bio grozan.

- Vatra bukti, gosti izlaze iz hotela… izgledalo je kao da je kataklizma. Ne može nas više ništa gore od ovoga zadesiti. Zbog istog vremena nastanka požara u Tučepima i Podgori i ja sam malo sumnjičav da ga nije netko podmetnuo - kazuje Mravičić koji, isto kao i ostali Tučepljani, s oprezom govori o ovoj temi.

A i Ante Miličić, načelnik općine Podgora, odmah je počeo govoriti u sličnom tonu kao i Tučepljani. Uzrok dvaju požara ga kopka.

- Činjenica je da nije normalno da praktički u isto vrijeme nastane požar u Podgori i Tučepima i napravi ovoliku štetu. Teško je o tome govoriti, istraga će pokazati sve. Moramo napraviti sve što je u našoj moći da požara bude što manje.

Domaće stanovništvo uvjereno je da netko namjerno pali požare. Ako se to pokaže istinom, treba shvatiti da je riječ o bolesti. A ako je pak zbog kvara na dalekovodu izbio požar, moramo izolirati žice, po uzoru na susjede Talijane. Jer štete su neprocjenjive, najviše je priroda stradala i stravično je što nam je ostalo sad poslije požara - kazuje nam Miličić.

S druge strane, tučepski načelnik Ante Čobrnić vjeruje da su kratki spojevi na dalekovodima uzroci obaju požara.

- Posljednja četiri požara u zadnjih nekoliko godina u Tučepima počela su na istoj lokaciji. Jednom je HEP čak snosio odgovornost zbog ovog istog dalekovoda zbog kojeg je i 1993. godine izbio požar - prisjeća se Čobrnić, koji smatra da će se HEP morati ozbiljnije uhvatiti problema spornog dalekovoda.

Špekulacije su razne, je li dalekovod u pitanju ili netko namjerno pali duž rivijere, ne zna se i dalje... Međutim, istraga će otkriti što je pravi uzrok dvaju požara u dva dana. Pohvale za vrijedne vatrogasce mogu se čuti sa svih strana. Nitko od momaka nije spavao, dvije noći zaredom borili su se s vatrom od Podgore do ulaza u Makarsku... I svi im skidamo kapu, govore nam domaći.


 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 12:44