StoryEditorOCM
DalmacijaINCIDENT NA JADRU

Sramota u Solinu na obilježavanju Dana antifašističke borbe: partizanski vijenac završio u rijeci

23. lipnja 2017. - 00:42

Ni pet minuta nakon što su članovi društva "Prvi solinski partizanski odred" postavili vijenac na spomen obilježje poginulim braniteljima Domovinskog rata na solinskom Gospinom otoku, taj znak pijeteta žrtvama – završio je u rijeci Jadro!

Najavljivanu prijetnju uoči Dana antifašističke borbe kako će "cviće svršit u rici", ostvario je bivši hrvatski branitelj, a kako smo neslužbeno doznali radi se o A. R., stanovniku solinskog naselja Priko vode. Umirovljenog branitelja su nakon incidenta policajci PU splitsko-dalmatinske priveli, te će protiv njega biti podnesena prekršajna prijava zbog vrijeđanja osjećaja građana.

Što se pak svečanosti obilježavanja državnog praznika Dana antifašističke borbe tiče, ona je protekla u već uobičajenom ritmu – prvo su članovi društva postavili vijence na spomenik palim borcima Narodnooslobodilačke borbe, na samom ulazu u Solin, gdje je održana i minuta šutnje u sjećanje na pale junake koji su se imali hrabrosti suprotstaviti fašistima. Ujedno je vijenac postavio i Ilija Kokeza, predstavnik grada Solina. Zatim se otišlo do spomen obilježja braniteljima iz Domovinskog rata, gdje se također nakon minute šutnje, stavio vijenac.

- Treba nam jedinstvo onih koji poštuju slobodu i žele pravdu, no nažalost najglasniji su probisvijeti, a većina šuti – kazao je Duško Čizmić Marović, dok je hrvatski branitelj i vukovarski heroj, te bivši ministar branitelja Fred Matić, istaknuo:

- S ponosom se trebamo sjećati svih žrtava, i u onih koji su 40-tih braniti i onih koji su 90-tih pali za Hrvatsku. Danas je državni praznik i trebamo se pokloniti tim junacima, a oni koji su protiv odavanja počasti herojima, očito nisu završili osnovnu školu. Jer sloboda se ne dobiva i ne traje vječno, sloboda se plaća krvlju.

A nakon što se kolona sjećanja, od nekih šezdesetak pripadnika društva "Prvi solinski partizanski odred" uputila prema Domu kulture Zvonimir gdje je Fred Matić predstavio svoju knjigu o stradanju Vukovara "Ništa lažno", zbio se i incident s bacanjem vijenca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 03:37