StoryEditorOCM
DalmacijaBogomdana lokacija

Ovo je posljednje veliko zemljište uz more u čitavoj Dalmaciji: o njemu uvijek priča Tarik Filipović, cijena je prava sitnica, a nikad ne biste pogodili tko je oglasio prodaju

8. srpnja 2017. - 12:31

Dvije važne vijesti u jednome danu za Zeničane, naše susjede iz Bosne i Hercegovine. Prvo je Uprava Čelika, nogometnog kluba, za novoga trenera imenovala Kemala Hafizovića, kod njih se to još uvijek zove šef stručnoga štaba, a potom je gradonačelnik osobno oglasio prodaju odmarališta u Dućama.

Hafizović je, vele tamošnji znalci, iskusni stručnjak koji je dosad u karijeri već vodio Čelik, a bio je i trener Veleža, Travnika, Krajišnika i Rudara iz Kaknja. U četvrtak, pretposljednjeg dana lipnja, obavio je i prvu prozivku igrača, a večer prije za BH medije dao je izjavu kako još uvijek ne zna tko će se na njoj pojaviti.

No, nismo u Zenici zbog nogometa, iako se nekoć dobar nogomet na Bilinu polju igrao, nego zbog odmarališta. Gradonačelnik Fuad Kasumović, naime, povukao je potez koji se dugo čekao – odlučio je na međunarodnom natječaju prodati odmaralište u Dućama.

Samo odmaralište nije toliko bitno, ionako od zadnjega rata u njemu nema ni omladinaca ni omladinki, sjeti ga se tek tu i tamo Tarik Filipović, ali je zato lokacija bogomdana. Prostor bivšeg Zeničkog odmarališta prostire se na nešto manje od 12.000 četvornih metara, praktično uz samu obalu, a takvog zaostalog blaga u Splitsko-dalmatinskoj županiji teško da još ima.

Cijena je devet milijuna konvertibilnih maraka. Minimalno. Ponude ispod tog iznosa neće se ni razmatrati. Preračunato u eure, to vam je, ako ste zainteresirani, 4.601.626 eura, pri čemu nije nevažno dometnuti kako je planom Općine Dugi Rat na toj čestici planirana izgradnja hotela s pet etaža.

Jedini je problem što nad ovom nekretninom postoji administrativna zabrana raspolaganja zbog čega je Grad Zenica pred nadležnim sudom u Splitu pokrenuo postupak brisanja. U dobivanje spora nitko u Zenici ne sumnja jer su i sve ranije sporove s hrvatskim institucijama dobili. Išlo im je, istina, sporo, ali sigurno. Svašta su domaći pokušavali, i pomorsko dobro su im do magistrale bili ucrtali, ali nisu uspjeli.

Vijest o prodaji odmarališta u Dućama izazvala je među Zeničanima i više zanimanja nego Hafizovićev povratak na Čelikovu klupu. Za njega znaju što može, ali za odmaralište dobar dio njih nije imao pojma. Ili su na nj sasvim bili zaboravili. Stoga ne čudi da se jedan dio komentatora po društvenim mrežama i internetskim forumima zgraža što je itko iz Zenice, bilo tko, uopće imao odmaralište u mjestu koje je nazvano po zloglasnom fašističkom vođi. Njima je Duće ne samo isto što i Benito Mussolini, nego i zoran dokaz o nakaradnom karakteru današnjeg hrvatskog društva. Ali, kako im zamjeriti kad su svojedobno i hrvatski mediji, prenoseći fotografije s poljudskog stadiona i brižno ih dilajući kolegama po inozemstvu, javljali o "povampirenim neofašistima koje na vrijeme treba zaustaviti".

"Omladino i navijači, znate li vi uopće što znači ovaj transparent Torcida Duće", pisalo je te 1987. godine u jednom hrvatskom dnevnom listu, a u više njih objavljeni su i prigodni komentari.

Ima, naravno, i onih Zeničana koji se "krste" nad ovakvim glupostima te se još uvijek zažareno sjećaju omladinskih ljetovanja u dućkim bungalovima, pa svojim neupućenim i samoopterećenim sugrađanima prepričavaju druženja s mladim Leskovčankama čiji su očevi također imali odmaralište u Dućama. Baš kao i Somborci, Osječani, Novosađani..., samo što je danas sve to prodano, ostalo je tek derutno Zeničko odmaralište kao podsjetnik na dane kad se radnička klasa, barem onaj njezin podobniji dio, besplatno na Jadranu kupala.

U većini su, ipak, osvješteniji Zeničani koji se zgražaju nad samom prodajom. Nije im jasno zar se baš sve mora prodati. Poznato zvuči? A poznato će vam zasigurno zazvučati i sljedeća gradonačelnikova izjava:

– Nama ne treba hotel na obali, ali nam treba novac, koji ćemo uložiti u kapitalni objekt u samoj Zenici, shodno željama i potrebama građana – kazao je Fuad Kasumović na press-konferenciji objašnjavajući kako se sve ovo zbog naroda radi. Odnosno razgrađuje.

Pobjednik natječaja i novi vlasnik odmarališta što ga je negdašnja Općina Zenica prije 56 godina kupila "za potrebe svoje djece i omladine" bit će poznat 28. kolovoza, u podne.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 18:02