StoryEditorOCM
DalmacijaB-24 Tulsamerican

Pogledajte fantastične fotografije: kraj Visa traje potraga za kostima američkih zrakoplovaca

8. srpnja 2017. - 17:43

U viškom akvatoriju u tijeku je traganje za posmrtnim ostacima američkih vojnika, članova posade poznatog bombardera B-24 Tulsamerican, koji se u prosincu 1944. srušio 1, 2 nautičke milje južno od otoka Visa.

Prethodno su ga pogodili njemački avioni, a pilot s posadom je, domogavši se Visa, ipak nesretno pao u more 17. prosinca 1944.

Ministarstvo hrvatskih branitelja, zajedno s ministarstvima kulture i obrane, u suradnji s predstavnicima Veleposlanstva SAD-a pružili su pomoć u traganju, a na teren su došli i ministri Krstičević i Medved te veleposlanica SAD-a u Hrvatskoj, Julieta Valls Noye, koji su istaknuli važnost ovoga pothvata.

U južnom dijelu viškoga akvatorija usidren je i brod Hrvatske ratne mornarice "Krka", koji je logistička potpora američkim istraživanjima. U ronilačku ekspediciju uključeni su hrvatski i američki ronioci.


Strogo kontrolirano


- Mi se brinemo i nadziremo ostatke olupine američkog bombardera B-24, kako bi se radilo u skladu sa zakonima i pravilima struke. Ronioci trenutno usisavaju sediment ispod kabine nekadašnjeg aviona i onda to donose na brod na istraživanje. Tu su posebni strojevi koji detektiraju kosti, odnosno posmrtne ostatke pilota i kopilota - kazao je Mate Parica, hidroarheolog sa Sveučilišta u Zadru, dodavši kako su prije dva dana pronašli neke ostatke kostiju, no nisu identificirali o čijim kostima je riječ, što će daljnje analize pokušati odgonetnuti.

- Vlada Republike Hrvatske, predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i naša ministarstva daju punu potporu SAD-u u pronalasku njihovih vojnika koji su poginuli na ovom području za vrijeme Drugoga svjetskog rata. Ovim izražavamo sućut svim američkim veteranima i njihovim obiteljima. Ovo je ujedno i zahvalnost američkim veleposlanicima što čuvaju od zaborava svoje heroje. Ponosni smo na ovaj timski rad i suradnju, kako bismo pokazali važnost svih branitelja. Ovo je u funkciji čuvanja uspomena na ratne heroje, te poruka svima nama da ne zaboravimo naše hrvatske branitelje - kazao je ministar obrane Damir Krstičević.


Međunarodni sporazum


Ministar branitelja Tomo Medved naglasio je kako će intenzivirati suradnju s SAD-om, te da će pokrenuti postupak sklapanja međunarodnog sporazuma kako bi se pronašlo oko dvije stotine američkih vojnika koji su svoje kosti ostavili upravo na hrvatskom tlu.

- Oni su izvršili svoju misiju, a sada je na nama da obavimo svoju i pronađemo ih - kazala nam je američka veleposlanica, koja je izuzetno zadovoljna hrvatsko-američkom suradnjom.

Famozni B-24, poznat kao i Liberator, bio je dugačak 23 metra, s rasponom krila od 33 metra, a mogao je prevesti oko 5800 kilograma bombi. Ovog viškog "osloboditelja" pronašao je i prijavio slučajni ronilac, u prosincu 2009. godine.


Nestali američki vojnici
87.000 u svijetu
29.000 u Europi
203 u Hrvatskoj

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 18:24