StoryEditorOCM
DalmacijaCrna subota

Velika tuga u sinjskom kraju nakon dvije tragedije na cesti: Pino je svake godine iz Njemačke dolazio na moto party, oko 2:30 završio je koncert...

9. srpnja 2017. - 10:17

U noći između petka i subote u Cetinskoj krajini u dvije prometne nesreće ugašena su četiri mlada života, a za život pete osobe bore se liječnici KBC-a Split.

U izravnom sudaru osobnih automobila ford i citroën u Mjestu Turjaci na Kukuzovcu oko ponoći smrtno je stradala 20-godišnja djevojka iz Splita, a teške tjelesne ozljede pretrpjela je njezina suputnica koja se u kritičnom stanju nalazi u KBC-u Split.

Druga tragedija dogodila se u 4.50 u triljskom naselju Košute, gdje su poginula trojica motorista sa sinjskog područja. Na državnoj cesti DC-60, nedaleko od odvojka za naselje Vojnić, neposredno ispred obiteljske kuće Prcela, motoristi su se iz još neutvrđenog razloga sudarili s dostavnom kombi-hladnjačom. Na jednom motoru bili su vozač i suvozač, a na drugom samo vozač.


Bili na moto-partyju


U silovitom sudaru koji je, prema riječima onih koji su to prvi vidjeli, proizveo lom, krš i neopisivi užas, sva trojica motorista poginula su na licu mjesta. Prema neslužbenim ali pouzdanim izvorima, smrtno su stradali vozač Pino Šabić i njegov suvozač Stipe Krajina, obojica iz Brnaza, te drugi vozač motora Dario Radinović iz Sinja.

Nad cetinskim krajem u subotu ujutro nadvila se tuga. Uz članove obitelji stradalih, tužnu vijest najteže su primili sudionici 15. moto-partyja u Trilju, započetog u petak navečer, koji organizira moto-klub "Noćni jahači".

U ograđenom dijelu triljskog Gradskog parka zatekli smo skupinu od desetak lokalnih motorista, članova Organizacijskog odbora. Vidljivo utučeni kazali su nam da već 15 godina održavaju svoj moto-party pod geslom "Dođite u miru ili ostanite kod kuće" te da su sve njihove priredbe humanitarnog karaktera. Sav prihod od ove namijenili su Udruzi tjelesnih invalida grada Trilja.

Pričaju nam da se u petak navečer okupilo između 500 i 800 osoba. Oko 2.30 u noći završio je koncert, poslije čega se dio okupljenih počeo razilaziti. Organizatori su, kažu, svima sugerirali da pripaze u prometu. Među onima koji su otišli bila su i trojica stradalih. Oni su, potvrđeno je, poslije koncerta u triljskom Gradskom parku otišli do nedaleke diskoteke i nastavili sa zabavom.

- Kada je stigla vijest o tragediji u Košutama, ovdje u parku bilo je još nas nekoliko iz Organizacijskog odbora. Nismo vjerovali da se to dogodilo. Ni sada ne možemo shvatiti i prihvatiti tužnu stvarnost. Pino Šabić bio je dugogodišnji član našeg moto-kluba sve dok prije otprilike pet godina nije otišao raditi u Njemačku. I od tada je nastojao svake godine sudjelovati na našem moto-partyju. Iz Njemačke je došao prije nekoliko dana. Jednostavno ne vjerujemo da više neće biti s nama – kazali su nam članovi Organizacijskog odbora.


Kritično mjesto


Nedaleko mjesta tragedije zatekli smo grupu susjeda, prvih koji su vidjeli što se dogodilo.

– Tu se nema što pričati. Užas. Tragedija. Malo prije pet sati čuli smo udar. To nas je probudilo. Izišli smo vani i vidjeli sliku kakvu dosad nismo mogli niti zamisliti. Na cesti, tu ispred naše kuće, u dužini od kojih 70-80 metara razbacane dijelove ljudskih tijela i potpuno uništenih motora. Bože sačuvaj, njih trojicu sačuvao nije – kazali su nam duboko potreseni mještani.

– Mi koji ovdje živimo svjedoci smo učestalih nesreća, i to u pravilu zbog prevelike brzine. Gdje su kamere? Zašto ovdje nisu postavljene? Na ovom dijelu ceste i kamioni znaju voziti brže od 100 kilometara na sat. O brzini osobnih vozila noću da se i ne govori – ogorčeno nam je izjavio Marko Prcela, ispred čije kuće se dogodila tragedija u rano subotnje jutro.

– Ovakvu tragediju u Trilju ne pamtimo. Prije svega želim izraziti sućut obiteljima stradalih. Svi smo u stanju šoka i žalosti, posebno zbog toga što se radi o ugašenim mladim životima. Naš moto-klub "Noćni jahači" primjereno organizira svoje priredbe. Zbog tragičnog događaja otkazali smo sve planirane aktivnosti, uključujući i veliku akciju čišćenja korita rijeke Cetine – kaže Ivan Šipić, gradonačelnik Trilja i saborski zastupnik. U ime građana Sinja sućut obiteljima stradalih uputila je gradonačelnica Kristina Križanac, koja je ujedno pozvala sve organizatore priredbi na sinjskom području da ih odgode. Odgođena je i velika memorijalna regata Cetinom koja se trebala održati ove nedjelje u čast poginulim i umrlim braniteljima Cetinske krajine.


Prvi rezultati očevida
U prvoj nesreći 21-godišnji vozač forda prešao je na suprotni kolnički trak te je prednjim dijelom vozila udario u prednji dio citroena koji je naišao iz suprotnog smjera. Citroen je nakon sudara sletio s ceste na zemljanu površinu i prevrnuo se na bok. Ne zna se je li smrt 20-godišnje vozačice citroena uslijedila nakon udarca ili nakon prevrtanja vozila. Njezina 20-godišnja prijateljica iz Splita koja je bila u automobilu je teško ozlijeđena te je u kritičnom stanju prebačena u KBC Split. I vozač forda je zatražio liječničku pomoć ali njegovo stanje nije kritično.
Do druge nesreće, na cesti Trilj - Brnaze, došlo je kada je 38-godišnji vozač motocikla BMW-a pretjecao motocikl kawasaki te je zbog toga u zavoju prešao na lijevi kolnički trak i naletio na vozilo renault master koje je naišlo iz suprotnog smjera. Vozač tog kombija pokušao sa svoje trake skloniti udesno (čak je gumama dotako i rubnik ceste), ali nije mogao izbjeći sraz. Nakon udara, motociklist na BMW-u se vraća na svoj kolnički trak i udara u motocikl Kawasaki kojim je upravljao 50-godišnjak, a kojeg je prije nesreće bio pretjecao. Motocikl BMW njemačkih registracijskih oznaka nakon toga udara udara u stablo pored ceste, pri čemu dolazi i do zapaljenja. Kawasaki nakon sraza također završava svoj put izvan kolnika.
Kada očevid završi ODO Split će objaviti priopćenje o tome što je prethodilo i pod kojim je točno okolnostima došlo do ove dvije nesreće. Službene informacije jesu li s motocikli utrkivali nema, samo da je motociklist na BMW-u prije nego je udario u renault pretjecao kawasaki.
M. DIDIĆ

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 13:50