StoryEditorOCM
Dalmacijaneprovedivo u praksi

Kažnjavanje gostiju zbog golotinje i neprimjerenog ponašanja zapet će na ovom ključnom detalju

Piše JL
12. srpnja 2017. - 15:39

Nakon što je novi gradonačelnik Hvara Rikardo Novak postavio table upozorenja za turiste, kojima bi trebao stati na kraj neprimjerenom ponašanju u njegovu gradu, novinari Jutarnjeg lista provjerili su razmišljaju li drugi hrvatski turistički gradovi o sličnom potezu te provjerili kod onih koji su sličnu odredbu već uveli kakvi su rezultati.

Pravila odijevanja i pristojnog ponašanja prva je uvela Novalja 2014. godine, ali ona su više na razini bontona nego zakona. Iako postoji kazna od 500 kuna za one koji Novaljom hodaju u badićima, one se izdaju tek u manjoj mjeri jer im svrha nije punjenje proračuna. 

Komunalni redari Novalje zadovoljni su sadašnjim stanjem i kažu kako je većina turista upoznata s bontonom i poštuje njegove odredbe, među kojima je ona o “poštivanju pravila o prikladnom odijevanju u gradskim zonama” i “zabrani konzumiranja alkohola na javnim mjestima jer za to postoje ugostiteljski objekti”.

Split je donio odredbu kojom se zabranjuje šetanje neprimjereno odjeven u staroj gradskoj jezgri te su postavili i znakove kojima to zabranjuju.

Brojna upozorenja

No, u komunalnom uredu kažu kako postoji problem: redar nema ovlasti tražiti od prekršitelja odredbe da mu da osobnu, pa mora zvati policiju. 

Osim što je nekoga nemoguće zadržati toliko dugo koliko policiji treba da dođe, nepotrebno se radi loša turistička promidžba. Komunalni redari upozore ljude, no što ako stranci ne govore engleski, pa se ne mogu ni sporazumjeti?

- Prekršitelji koji postupe po upozorenju platit će kaznu od 250 kuna, a ako dođe do prekršajnog naloga, kazna iznosi između 500 i 1000 kuna. No, kažnjavanje nije toliko često jer se željeni efekt postiže i upozorenjem - otkriva Špiro Cokarić, pročelnik za komunalne djelatnosti.

Dubrovnik je izmjene u Komunalnom redu donio prošlo ljeto, a prema njima se povijesnom jezgrom ne smije šetati “bez odjeće, dijela odjeće (obnaženog gornjeg ili donjeg dijela tijela) ili u kupaćem kostimu”. 

Postavili su četiri table s upozorenjima, no zasad nije bilo potrebe za naplaćivanjem kazni, koje iznose 1000 kuna.

- Svi gosti su se nakon upozorenja odjenuli pa nije bilo potrebe za naplaćivanjem kazni. Grad Dubrovnik je od početka isticao kako cilj ove odluke nije represija nego veća mjera u održavanju javnog reda - rekao je Petar Ipšić, suradnik za informiranje dubrovačkog Ureda gradonačelnika.

O uvođenju odredbe o prikladnom odijevanju na gradskim ulicama ozbiljno razmišljaju u Šibeniku, gdje je to područje trenutno u nadležnosti policije prema Zakonu o prekršajima protiv javnog reda i mira.



- No, gradske službe razmišljaju o opsežnijim izmjenama Odluke o komunalnom redu te će raspraviti i mogućnost uvođenja odredbe o primjerenom odijevanju na javnim površinama Šibenika - otkriva Daria Lešić iz Ureda gradonačelnika.

Nadležna policija

Grad Zadar nema u Odluci o komunalnom redu odredbu kojom je omogućeno kažnjavanje onih koji gradskom povijesnom jezgrom hodaju u kupaćem kostimu, bez odjeće ili dijela odjeće. 

Za pitanja neprimjerenog odijevanja na javnim mjestima nadležna je, kao i u Šibeniku, policija temeljem Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira.

- Međutim, općenito govoreći, prijave takvih situacija, odnosno neprimjereno odjevenih osoba u gradu Zadru, naročito tijekom dana, relativno su rijetke stoga za sada ne postoji realna potreba za posebnom odredbom u Komunalnom redu, već policija, kao što smo naveli, u okviru svojih ovlasti, rješava pojedinačne ekscese. Ako se ukaže potreba, Grad Zadar će donijeti takvu odredbu - kažu iz Ureda zadarskog gradonačelnika.

S druge strane, u Makarskoj ne razmišljaju o uvođenju sličnog propisa. Matko Lovreta, pročelnik Odjela komunalnih djelatnosti, kaže da su u tom gradu zaključili kako bi od donošenja pravilnika imali puno više štete nego koristi.

Bez brige

U gradu je, naime, plaža blizu centra, pa turisti znaju prošetati rivom u kupaćem. Opominjati te turiste bilo bi loše za turizam, zaključuje Lovreta. Osim toga, brojka tih šetača nije zabrinjavajuće velika.

- Lako je donijeti propis, no teško je provoditi nazor. Prijašnja vlast u gradu je htjela nešto napraviti po tom pitanju, ali sam im objasnio da je sankcioniranje problem. Kod nas situacija nije ekstremna, ljudi tu i tamo prošeću u kupaćem rivom na putu do plaže, ali nije to ništa strašno - smatra Lovreta, piše Jutarnji list.

Španjolska najstrože kažnjava turiste

Barcelona je još 2011. godine uvela kažnjavanje turista koji po centru grada šeću u badićima. Kazne se kreću od 120 do 300 eura, a nudisti koji se zaborave odjenuti platit će od 300 do 500 eura. 

U drugom dijelu Španjolske, na Mallorci, turisti koji prošeću gradom u badićima platit će kaznu od čak 500 eura, a sve, kako je rekao gradonačelnik glavnoga grada Mallorce, kako bi se očuvala harmonija i civiliziranost. 

Inače, Španjolska najskuplje kažnjava i one koji konzumiraju alkohol u javnosti. Tako ćete u Madridu za pivo na klupici platiti od 112 do 669 eura, u Dublinu 500 eura, dok u Berlinu i Beču nećete biti kažnjeni ako popijete alkoholno piće na ulici.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 09:46