StoryEditorOCM
Dalmacijakasni isporuka

I za 302. Alku stare tribine - nove zapele na bankarskoj garanciji

13. srpnja 2017. - 17:44
IMG_4175.JPG

Zbog kašnjenja u isporuci novih tribina iz Njemačke završne pripreme alkara na stazi alkarskog trkališta bit će cijeli tjedan kraće od planiranih, a 302. Sinjska alka koja će se pod pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović održati 6. kolovoza ipak će se "odgledati" sa starih palka proizvedenih još 1971. godine.

Iz Viteškog alkarskog društva u četvrtak su javnosti uputili priopćenje slijedećeg sadržaja:

Viteško alkarsko društvo Sinj provelo je postupak nabave montažno-demontažnih tribina za Sinjsku alku te su tribine trebale biti isporučene do 11. srpnja 2017. godine.

Kako ni uz sva naša nastojanja, a zbog razloga koji nisu na strani VAD-a, to nije realizirano ni do danas, ograničeni rokovima početka priprema za 302. Sinjsku alku, prisiljeni smo montirati stare tribine. Viteško alkarsko društvo Sinj nastavlja aktivnosti u svezi s nabavkom novih tribina u sklopu projekta 'Sinj u sridu'".

Putem javne nabave VAD je kao najpovoljnijeg dobavljača za 4.100 sjedećih mjesta izabrao jednu tvrtku iz Njemačke koja proizvodi tribine modularnog tipa kakve su već nabavlljene prije dvije godine za 1.100 sjedećih mjesta. Nabavna vrijednost je 5.500.000 kuna.

Iz projekta "Sinj u sridu", za kojega je iz fondova EU Gradu Sinju i partnerima, među kojima je i VAD, odobreno 57 milijuna kuna, za nabavku tribina osigurana su 3,5 milijuna kuna. VAD je osigurao vlastitih 2 milijuna i porezna davanja. Onih 3,5 milijuna osiguranih iz EU blagajne nalazi se na posebnom izdvojenom računu Grada Sinja.

Proizvođači tribina iz Njemačke zahtjevali su prije isporuke za spomenuta 3,5 milijuna bankarsko jamstvo za plaćanje koje je ugovoreno na rok od 60 dana po isporuci. Zapelo je, međutim, na validnosti isprave koju je izdao Grad Sinj. Iz gradske administracije dali su dokument da je na računu doista izdvojeno 3,5 milijuna kuna na plaćanje tribina. To nije zadovoljilo dobavljača niti banke kod kojih se tražilo jamstvo, sve zbog činjenice što Grad Sinj nema proračun iz kojega bi se sve to vidjelo.

U takvim okolnostima Viteško alkarsko društvo pokušalo je kod nekoliko banaka dobiti traženo jamstvo nudeći im kao pokriće zalihe zlata i nekretnine u Zagrebu sveukupne vrijednosti veće od 10 milijuna kuna. Za provesti sve to je, međutim, propisana stroga procedura, a to traži vrijeme kojega nema.

Da se ne bi dovelo u pitanje održavanje same Alke u alkarskoj upravi su odlučili i za ovogodišnju Alku koristiti stare tribine uz istovremeni nastavak aktivnosti za nabavku novih.

U takvim okolnostima umjesto polovicom ovoga tjedna, kako je ranije bilo planirano, alkari će sa završnim pripremama na alkarskom trkalištu početi krajem slijedećeg tjedna. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 23:24