StoryEditorOCM
Dalmacijagradonačelnik trenira strogoću

I slavni New York Times piše o kaznama za 'neposlušne' turiste na Hvaru: ploča s rigoroznim propisima postala nova znamenitost sunčanog otoka i lokacija za selfie

Piše A. Topić, M. Crnčević
14. srpnja 2017. - 11:12

Novinari uglednog američkog lista "New York Times" posjetili su Rikarda Novaka, hvarskoga gradonačelnika, sa željom da doznaju zašto uvodi kazne za neprikladno odjevene turiste ili pak one koji se odluče jesti u javnosti.

Interes stranih medija za pričom koju je "Slobodna" prva objavila zapravo i ne čudi, jer i ove godine u Hvar stiže mnoštvo turista na koje se odnose poteštatove nove uredbe i propisi. O rigoroznim propisima i kaznama do 700 eura koje je lako dobiti na omiljenoj turističkoj destinaciji, svoje čitatelje obavijestili su već i "The Guardian", "Telegraph" te "Daily Mail".



Gosti ispred ploče, uvjerili smo se sami, redovito zastajkuju, oblače se, prave selfije ili se fotografiraju za uspomenu. Naime, hvarski gradonačelnik Rikardo Novak najavio je da neće biti milosti ni za koga tko se ne pridržava javnog reda i mira u gradu podno Španjole, osobito tijekom turističke sezone, i to sada provodi u djelo. A novčano se kažnjavaju razgolićenost, pijančevanje na javnim mjestima...

Za provođenje odluke nadležno je Komunalno redarstvo grada Hvara, a oni koji budu pristojni uštedjet će otprilike jednu hrvatsku mjesečnu plaću. No, predsjednik Gradskog vijeća grada Hvara Jurica Miličić kazao nam je da će vijećnici na sjednici sazvanoj za 18. srpnja raspravljati o mjerama održavanja reda i sigurnosti na području grada, a to znači da će biti u prilici podržati sve ono što se u tom pravcu za sada čini, ali isto tako predlagati neke dodatne aktivnosti koje će dovesti do boljeg stanja tijekom ljeta u ovoj otočnoj turističkoj metropoli.



Inače, Hvaranima je još tako zorno u sjećanju slučaj kada se pijani turist u noći popeo na zvonik, zatim i krov katedrale sv. Stjepana na gradskoj Pjaci, pa je proteklih godina bilo više skupina građana koje su se zalagale za energičnije mjere održavanja reda kao u nekim drugim europskim gradovima, potpisivale su se i peticije protiv partijanera itd.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 08:16