StoryEditorOCM
Dalmacijaživot na agregatima

Nevjerojatni problemi ljudi koji žive od turizma: Čim malo zagrmi, nestane nam struje, a gosti spakiraju kufere!

Piše Nina Glučina
15. srpnja 2017. - 18:42

S početkom špice turističke sezone, stanovnici općine Gradac počeli su masovno kupovati agregate za proizvodnju električne energije. Poučeni ružnim desetogodišnjim iskustvom, stanovnicima tog dijela Makarske rivijere generatori su slab, ali jedini spas u ljetnim mjesecima, kada i po nekoliko puta zna nestati struje.

Ogorčeni zbog situacije koja se ovog ljeta već jednom dogodila, ugostitelji iz Gradca, Drvenika i Podace obratili su nam se u nadi da će se nešto napokon poduzeti u rješavanju ovog problema.

– U Gradcu živim već 49 godina i kad sam bio dijete, čim bi tu kod nas malo zasijevalo, struje bi nestalo. Ne postoji nijedno ljeto u zadnjih 29 godina, koliko ukupno radim kao privatnik u ugostiteljstvu i turizmu, da nam nije barem jednom nestalo struje. I to je, nažalost, postalo normalno. Ali nije normalno da u 21. stoljeću nestaje struje čim se malo smrkne, zagrmi ili ko zna što... a ovaj put čak nije bilo ni nevrijeme – govori nam Đino Andrijašević, vlasnik hotela "Saudade" u Gradcu, koji nam spominje i materijalnu štetu koju je dosad pretrpio zbog stalnih nestanaka struje.

– Kvare mi se uređaji. Izgorjeli su mi satelitski moduli za televiziju prije neki dan, 12.000 kuna dođe popravak. Oni su osjetljivi na oscilacije u naponu električne energije. Prošle godine mi je izgorjela automatika na klimama, iz istog razloga... 30.000 kuna sam morao platiti. Meni jedino preostaje da sve te uređaje osjetljive na oscilacije u naponu osiguram, ali to mi je preskupo – kazuje nam Andrijašević.

A štete, pogotovo nematerijalne, pretrpjeli su i Drveničani Braco Slako, vlasnik hotela "Antonija", i Stipe Dodig, vlasnik hotela "Hani", te Sretan Matutinović, direktor autokampa "Uvala borova" u Podaci.

Gosti njihove usluge i objekte, s razlogom šokirani zbog stalnih nestanaka struje, loše ocjenjuju. Agencije raskidaju ugovore s hotelijerima u Drveniku jer ne mogu dopustiti da im se gosti s ljetovanja vraćaju nezadovoljni.

– Struje je nestalo oko 20 sati i nije je bilo do poslije 3 sata. Mi smo na strujnom vodu Opuzen – Ploče, a čuli smo da je navodno došlo do nekakvog tehničkog kvara na trafostanici koja je u Bristu i koja ovaj dio opskrbljuje strujom. U kampu može spavati oko 300 ljudi, a s nestankom struje broj gostiju nam se automatski prepolovio. Gosti jednostavno ne mogu razumjeti da ne dobivaju uslugu koju plaćaju. U kampu imamo i restoran i trgovinu s namirnicama koje se nisu pokvarile samo zato što smo imali agregate – kazuje nam Matutinović, na što se Dodig ubacuje:

– Uvijek se opravdavaju nekom višom silom. Ja sam prije dvanaest godina, kada sam gradio svoj hotel "Hani", na sastancima s jednim voditeljem HEP-a, čak platio i ekstra kilovate, izvan regulativa zakona RH. I to za gradnju nove trafostanice i pojačavanje snage struje. Svašta su nam obećavali, a evo i dalje ništa od toga – kaže nam Dodig, na što Slako, vlasnik jednog od najvećih malih hotela na ovom području Makarske rivijere, pojašnjava:

– Umjesto 34 zakupljena kilovata, koji svaki plaćamo po 1700 kuna, rekli su nam da zbog preopterećenja moramo na svaki kilovat platiti dodatnih 1700 kuna. HEP u protivnom našim objektima uopće ne bi dao priključak za struju. Umjesto 59.000 kuna, za priključak na struju snage 34 kilovata platio sam 119 tisuća kuna – veli Slako, koji će zbog zadnjeg nestanka struje imati i veliku materijalnu štetu, ako agencija "Vitkovice tours" odluči raskinuti ugovor s njegovim hotelom. Oko 150 tisuća eura sa sigurnošću Slako procjenjuje štetu ako agencija "Vitkovice" odluči prekinuti suradnju.

A naši ugostitelji koji su se nakon dugo godina trpljenja odlučili preko medija pobuniti protiv nemara HEP-a posebno su zabrinuti zbog HACCP-a, sustava po kojem rade svi ugostitelji.

– U HACCP-u se putanja namirnice prati od proizvođača do krajnjih potrošača. Ako ne vodimo HACCP, bivamo kažnjeni, ali u HACCP se ne može upisati da nije bilo struje i da hladnjaci nisu radili, te da se hrana bacila – kažu nam.

I Matutinović i Slako i Dodig žele da HEP ovaj dio od Gradca do Sućurja prebaci na makarsku strujnu mrežu, u čemu ih podržava i Matko Burić, načelnik općine Gradac. Dvadeset godina se, kažu nam, govori o prebacivanju, ali očito nikad ništa neće biti od toga.

– Ovaj put uzrok nestanka struje bio je taj što je izgorio strujni vod koji energiju vodi baš prema Općini Gradac i Općina će inzistirati da se prebacimo na makarsku strujnu mrežu koja je stabilnija i kojoj pripadamo geografski i politički – odlučno kaže Burić.


HEP: Uzrok kvara nije moguće utvrditi

Iz HEP-ove službe za odnose s javnošću dobili smo informaciju:

– Kvar se dogodio na dalekovodu 35 kV Opuzen – Ploče – Brist. Neposredno nakon nastanka kvara pronađeno je i mjesto kvara, i to na kabelu 20 kV na ulazu u trafostanicu Ploče, koja više nije u funkciji jer je izgrađena nova trafostanica Ploče. Bez napajanja je ostala trafostanica koja napaja Gradac, Brist, Podacu, Zaostrog, Drvenik te Sućuraj na otoku Hvaru. U kvaru je bio dio dalekovoda (kabelski spoj na staru trafostanicu) koji je izgrađen prije dvije godine, a za popravak kvara trebala je doći specijalizirana ekipa iz Splita. Kvar je popravljen i napajanje je normalizirano u istoj noći. Koji je točno uzrok kvara na navedenom dijelu mreže, nije bilo moguće utvrditi – pojašnjavaju nam iz odjela za odnose s javnošću HEP-a.


HEP: Planirani zahvati

Poduzima li se što u rješavanju ovog problema, i što točno?

– Kvar se dogodio na dijelu dalekovoda koji je planiran za ukidanje nakon izgradnje spojnog dalekovoda 20 kV, no za tu izgradnju je trebalo izmijeniti Prostorni plan općine Ploče, što je i napravljeno, pa se taj zahvat nalazi na lokacijskoj dozvoli.

Osim ovih zahvata, u planu je prelazak cijelog područja na 20 kV, što će povećati pouzdanost vodova i njihovu prijenosnu moć – poručuju nam iz HEP-ova odjela za odnose s javnošću.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 03:23